ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Χρειάζεται πραγματικά να ξεχωρίζεις τα ρούχα για το πλυντήριο;

Πρέπει να ακολουθήσεις αυτόν το διαχρονικό κανόνα πλυσίματος και γιατί;

Χρειάζεται πραγματικά να ξεχωρίζεις τα ρούχα για το πλυντήριο;

Όλες έχουμε βρεθεί σε αυτό το σημείο: Θέλουμε να φορέσουμε το αγαπημένο μας λευκό μπλουζάκι και το αγαπημένο μας τζιν παντελόνι, αλλά και τα δύο είναι στα άπλυτα.

Έτσι, αποφασίζουμε ότι δεν θα μαε κάνει κακό για μια φορά να τα βάλουμε μαζί στο πλυντήριο. Καταλήγουμε όμως ευχαριστημένες με τα αποτελέσματα ή μήπως το μπλουζάκι μας κατέληξε να φαίνεται λίγο βρώμικο ή χειρότερα, έγινε μπλε;

Εάν τα ρούχα σου φαίνονται βρώμικα, αποχρωματισμένα και φορεμένα μετά από λίγες πλύσεις, ήρθε η ώρα να ξανασκεφτείς το πώς πρέπει να πλένεις τα ρούχα σου. Δυο ειδικοί εξηγούν γιατί η ταξινόμηση των ρούχων εξακολουθεί να είναι σημαντική.

Η ανώτερη επιστήμονας της P&G, Jessica Zinna, συνοψίζει το θέμα με ωραίο τρόπο: “Ο διαχωρισμός των ρούχων ανά χρώμα, τύπο υφάσματος και επίπεδο βρωμιάς παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ρούχων. Αν παραλείψεις να τα ξεχωρίσεις δεν σημαίνει ότι τα ρούχα θα καταστραφούν, αλλά εάν έχεις τον χρόνο και τους πόρους να πλύνεις τα ρούχα σου ξεχωριστά, θα παρατηρήσεις ότι θα φαίνονται και θα έχουν αίσθηση πιο φρέσκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”.

Η Mary Gagliardi, επιστήμονας και ειδικός καθαρισμού της Clorox, συμφωνεί: “Η ταξινόμηση των ρούχων πριν από το πλύσιμο στο πλυντήριο είναι μια σταθερή στρατηγική για να έχεις καλά και γι’ αυτό είναι απαραίτητη. Πλένοντας μαζί σκούρα και ανοιχτόχρωμα ρούχα θα μεταφέρεις το χρώμα από το ένα ρούχο σε ένα άλλο. Αν πλένεις τα σκουρόχρωμα ρούχα μαζί (μπλε τζιν, μαύρο τζιν, μαύρες κάλτσες, σκούρα μπλε πουκάμισα κ.λπ.), δεν θα καταλάβεις ποτέ αν βγει λίγο χρώμα στο πλύσιμο και μεταφερθεί σε άλλα αντικείμενα.

Πώς να ταξινομήσεις τα ρούχα:

– Ξεκίνησε διαβάζοντας την ετικέτα φροντίδας, ειδικά με καινούργια ρούχα. Η ετικέτα θα σε βοηθήσει να επιλέξεις τη σωστή θερμοκρασία νερού, τον κύκλο του πλυντηρίου ρούχων (χρησιμοποίησε τον ήπιο κύκλο εάν η ετικέτα συνιστά πλύσιμο στο χέρι) και τη θερμοκρασία στεγνώματος. Πάντα να διαχωρίζεις τα είδη που πλένονται από τα ρούχα που χρησιμοποιούνται μόνο για στεγνό καθάρισμα που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

– Αφού αφήσεις στην άκρη τα ρούχα μόνο για στεγνό καθάρισμα, ταξινόμησε τα υπόλοιπα ρούχα ανά χρώμα. Λευκά, παστέλ και ανοιχτά γκρι ρούχα πάνε μαζί. Τα σκούρα ρούχα—σκούρα μπλε, καφέ, σκούρα γκρι, μαύρα, κόκκινα— μπαίνουν μαζί.

– Τώρα, ταξινόμησε κάθε φουρνιά άλλη μια φορά ανάλογα με τον τύπο του υφάσματος. Ξεχώρισε τα τζιν και τα βαμβακερά μπλουζάκια από ελαφριά συνθετικά υφάσματα ή ευαίσθητα εσώρουχα. Τα ευαίσθητα μπορούν να τοποθετηθούν σε διχτυωτή σακούλα ρούχων πριν προστεθούν στο πλυντήριο. Ταξινόμησε τις βαμβακερές πετσέτες που παράγουν χνούδι από αθλητικά ρούχα κουβέρτες μικροϊνών για να μειώσεις την ποσότητα χνουδιού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

-Εάν έχεις πολύ λερωμένα αντικείμενα, βάλε τα σε μια φουρνιά μόνα τους. Τα λασπωμένα παιδικά ρούχα ή τα πολύ λερωμένα ρούχα δεν πρέπει να πλένονται με ελαφρώς λερωμένα ρούχα, γιατί το χώμα και η βρωμιά μπορεί να επανατοποθετηθεί σε άλλα υφάσματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.