ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Ιθάκη: Εδώ η επιστροφή αξίζει πάντα!

Ιθάκη: Εδώ η επιστροφή αξίζει πάντα!

Πίσω από τις ιστορίες με τον Οδυσσέα, τους θρύλους που τον συνοδεύουν και τις αναφορές του Ομήρου, η Ιθάκη είναι πολλά περισσότερα από ένας ακόμη καλοκαιρινός προορισμός. Βούτηξε μαζί μας στις μυθικές παραλίες της και ετοιμάσου για ιστορικές… διακοπές!

Σύμβολο αιώνιας νοσταλγίας και αγάπης για αυτό που ονομάζει ο καθένας μας «πατρίδα», γνωστή στα πέρατα του κόσμου και προορισμός για το… διασημότερο ταξίδι επιστροφής στην ιστορία της ανθρωπότητας. Πλήθος μύθων συνοδεύουν το όνομά της και μια γλυκιά αίσθηση νιώθεις να σε πλημμυρίζει μόνο και μόνο που ακούς απλώς τη λέξη « Ιθάκη», ασχέτως εάν έχεις βρεθεί ποτέ σε αυτή ή όχι. Τι συμβαίνει όμως πίσω από τους θρύλους και γιατί αξίζει να την επισκεφθείς;

Το μικρό νησί του Ιονίου, δίπλα ακριβώς στην Κεφαλονιά, το (γνωστό και ως) Θιάκι, έχει να σου προσφέρει καλοκαιρινές εμπειρίες ανάλογες με την… ιστορία του και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως το επιλέγουν χρόνια τώρα αρκετά… εξέχοντα μέλη του διεθνούς jet set!

Hot προορισμός για ζευγάρια και οικογένειες, αλλά και για όσους θέλουν πραγματικά να χαλαρώσουν μέσα σε ένα υπέροχο περιβάλλον, να απολαύσουν ποιοτικές υπηρεσίες και να κολυμπήσουν σε νερά που όμοιά τους δύσκολα θα βρεις οπουδήποτε στον κόσμο! Άσε λοιπόν τους αρχαιολόγους να ψάχνουν για ευρήματα ιστορικής σημασίας και εσύ κάνε μόνο μια… ανασκαφή στην ψυχή σου. Σύντομα θα καταλάβεις ποια ήταν όλα αυτά που έκαναν τον Οδυσσέα να ψάχνει με κάθε τρόπο να βρει το δρόμο της επιστροφής!

Η πρωτεύουσα…

Το λιλιπούτειο νησί με το… πλούσιο παρελθόν, που βρίσκεται στην καρδιά του Ιονίου πελάγους και σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές της δυτικής Στερεάς, έχει πρωτεύουσά του το Βαθύ. Το ταυτισμένο με το ομηρικό λιμάνι της Φόρκυνος μέρος είναι το πιο… ζωντανό σημείο της Ιθάκης. Αμφιθεατρικά χτισμένο, με πολύχρωμα σπίτια και κτήρια με κόκκινες σκεπές από κεραμίδια και το νησάκι του Λαζαρέτου(παλαιότερα βρίσκονταν εδώ λοιμοκαθαρτήριο και ενετικές φυλακές, ενώ σήμερα υπάρχει το μικρό εκκλησάκι του Σωτήρος) να δεσπόζει στο κέντρο του λιμανιού, αποτελεί χωρίς υπερβολή έναν από τους ομορφότερους οικισμούς των Επτανήσων (έχει ανακηρυχτεί «παραδοσιακός» από το 1982 και διατηρεί τον επτανησιακό ρυθμό δόμησης).

Περικυκλωμένο από τα καταπράσινα γύρω βουνά και το επιβλητικό όρος Νήριτο, στην είσοδο του λιμανιού, σε κάνει να πιστεύεις αρχικά πως βρίσκεσαι στις ακτές κάποιας λίμνης, ενώ όσο περισσότερες μέρες παραμείνεις εδώ, το φυσικό τοπίο, σε συνδυασμό με την αύρα που αποπνέει ο τόπος, θα σε «πείσει» κατά κάποιο τρόπο πως –δεν μπορεί– όλο και κάτι θα είχε συμβεί εδώ στο πολύ μακρινό παρελθόν και κάποια βάση θα έχουν οι ιστορίες των αρχαίων χρόνων.

Ακόμη, πάνω από την παραλία της Λούτσας υπάρχει το μικρό οχυρό με τα δύο κανόνια, που χτίστηκε το 1807 κατά τη διάρκεια της δεύτερης γαλλικής κατοχής των Ιονίων νήσων. Στο παρόν τώρα, το Βαθύ συγκεντρώνει τις περισσότερες επιλογές τόσο για διαμονή –από ενοικιαζόμενα δωμάτια και studios μέχρι πολυτελείς σουίτες και ξεχωριστά boutique hotels– όσο και για φαγητό ή διασκέδαση.

Σε απόσταση 3 χλμ. από εκεί και περίπου 300 μ. πιο ψηλά, αγναντεύει την πρωτεύουσα το μικρό χωριουδάκι Περαχώρι. Εδώ (πέρα από το γεγονός πως παράγεται το καλύτερο κρασί του νησιού, ενώ κάθε τελευταία Κυριακή του Ιουλίου διεξάγεται η Γιορτή του Κρασιού) υπάρχουν και τα ερείπια της Παλαιοχώρας, με μεσαιωνικές εκκλησίες στις οποίες διασώζονται μέχρι σήμερα θαυμάσιες βυζαντινές τοιχογραφίες.

Nightlife: Πού θα διασκεδάσεις

Ήρεμη και χαλαρή η Ιθάκη, έτσι και η νυχτερινή ζωή της δεν θα μπορούσε να μην ακολουθεί το ίδιο μοτίβο. Μην περιμένεις λοιπόν ξέφρενο clubbing. Η καρδιά του… θιακού nightlife χτυπά στην περιοχή του Μύλου, στην αριστερή πλευρά του κόλπου στο Βαθύ, όπου βρίσκονται μερικά από τα καλύτερα café-bars του νησιού, ιδανικά για ποτό & cocktail, με τραπεζάκια μάλιστα που βρίσκονται ακριβώς δίπλα στη θάλασσα.

Δεν είναι λίγες οι ημέρες του καλοκαιριού μάλιστα –ή μάλλον οι νύχτες–, όπου ακόμη και ο δρόμος γεμίζει με κόσμο που όρθιος απολαμβάνει καθαρά ποτά και καλή παρέα. Το ιστορικό στέκι του νησιού Mylos (γνωστό και ως κρεπερί) και τα ανανεωμένα Σουλάτσο και Παρά θιν’ αλός είναι οι καλύτερες επιλογές για τα πρώτα cocktails, ενώ αν θέλεις κάτι πιο… δυνατό, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες υπάρχουν το Muppet και το Century…

Μια υπέροχη περιήγηση

Η βόρεια πλευρά του νησιού αποτελεί ένα μωσαϊκό από πανέμορφα χωριουδάκια, άλλα ορεινά και άλλα παραθαλάσσια, εντυπωσιακές παραλίες και σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος. Αρχικά το πρώτο μέρος που συναντάς είναι η Λεύκη (13 χλμ. από Βαθύ), στις εκκλησίες της οποίας υπάρχουν εικόνες ρωσικής και μεταβυζαντινής τεχνοτροπίας, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονται οι υπέροχες παραλίες του Αγίου Ιωάννη και του Άσπρου Γιαλού.

Επόμενη στάση είναι το κεφαλοχώρι, ο Σταυρός (17 χλμ. από Βαθύ). Εδώ υπάρχει η μοναδική προτομή του Οδυσσέα σε ολόκληρο το Θιάκι. Αν βρεθείς αρχές Αυγούστου, φρόντισε να μη χάσεις το πανηγύρι της Σωτήρος (05-06 Αυγούστου), στην πλατεία του χωριού, ένα κλασικό επτανησιακό γλέντι όπου δίνουν το «παρών» σχεδόν όλοι όσοι είναι στην Ιθάκη εκείνη την περίοδο.

Επίνειο του Σταυρού είναι ο κόλπος της Πόλης, με μια όμορφη αμμουδιά αλλά και τα βυθισμένα ερείπια του αρχαίου οικισμού στα ανοιχτά. Το πιο φημισμένο χωριουδάκι, ωστόσο, είναι το Κιόνι (23 χλμ. από Βαθύ). Μικρό, απάνεμο και όμορφο αγκυροβόλι, με διατηρητέο οικισμό, άντρο πειρατών τους προηγούμενους αιώνες και σήμερα ένα από τα πιο γοητευτικά μέρη, με πλήθος από ιστιοπλόους και επισκέπτες (κυρίως από ημερήσιες εκδρομές από Λευκάδα και Κεφαλονιά) να τριγυρνούν στα δρομάκια του καθημερινά!

Extra: Αξίζει να επισκεφθείς και την Ανωγή (15 χλμ. από Βαθύ) και την Εξωγή (21 χλμ. από Βαθύ), δυο από τα πιο παλιά και γραφικά χωριουδάκια της πατρίδας του Οδυσσέα.

Μονή Καθαρών: Κοιτάζοντας από ψηλά!

Στη κορυφή του όρους Νηρίτου, ψηλά και απέναντι από το Βαθύ (15 χλμ.) βρίσκεται η Ιερά Μονή της Παναγίας της Καθαριώτισσας. Χτισμένη το 1696, στέκεται σε προνομιακό σημείο που «βλέπει» πανοραμικά σχεδόν όλο το νησί, ενώ η θέα φτάνει μέχρι την Αιτωλοακαρνανία και την Πελοπόννησο!

Ο μύθος λέει πως Ηπειρώτες βοσκοί, καταδιωκόμενοι από τους Τούρκους κατέφυγαν στην Ιθάκη κατά τον 17ο αι. και εγκαταστάθηκαν στο βουνό. Ανάμεσα στα λίγα υπάρχοντά τους ανακάλυψαν πως έλειπε η θαυματουργή εικόνα με το Γεννέσιο της Θεοτόκου. Μια νύχτα άρχισαν να βλέπουν ένα εκτυφλωτικό φως στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το Μοναστήρι, φως που συνέχιζε να εμφανίζεται κάθε βράδυ.

Για να δουν τι συμβαίνει αποφάσισαν να βάλουν φωτιά για να κάψουν τους θάμνους στο σημείο. Όταν κόπασε η φωτιά, βρήκαν την εικόνα ανάμεσα στα καιόμενα «κάθαρα» (τα ξερόκλαδα και οι μικροί θάμνοι στην τοπική διάλεκτο). Έτσι έχτισαν μια εκκλησία για να την τοποθετήσουν. Στις μέρες μας, κάθε 08 του Σεπτέμβρη γίνεται εδώ και το καθιερωμένο πανηγύρι! Tip: Για μια πραγματικά αλησμόνητη εικόνα της Ιθάκης, ανέβα στο καμπαναριό έξω από το μοναστήρι.

Φρίκες: Δεν θα… φρικάρεις!

Οι λάτρεις της απόλυτης ηρεμίας και χαλάρωσης βρίσκουν εδώ αυτό ακριβώς που ψάχνουν. Αν ανήκεις και συ σε αυτούς, τότε δεν έχεις παρά να κατευθυνθείς στις Φρίκες, το μικρό παραθαλάσσιο χωριουδάκι, στο βόρειο τμήμα και 18 χλμ. από το Βαθύ, όπου σύμφωνα με τους ερευνητές τοποθετείται το ομηρικό λιμάνι του Ρείθρου.

Οι Φρίκες μάλιστα αποτελούν και σημείο αναφοράς για τον πόλεμο του 1940, καθώς στις 13 Σεπτεμβρίου 1944 ντόπιοι αντάρτες κατέλαβαν το γερμανικό πολεμικό πλοίο «Αντουανέτα» και αιχμαλώτισαν το πλήρωμά του.

Τα νερά της μικρής παραλίας είναι απαλά… χρωματισμένα από το πράσινο background των τριγύρω λόφων, πάνω στους οποίους θα δεις τους δυο καλοδιατηρημένους (και φωτισμένους τους καλοκαιρινούς μήνες) ανεμόμυλους. Κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, αλλά και σε μικρή απόσταση από αυτόν, υπάρχουν αρκετές επιλογές για (καλό) φαγητό αλλά και άφθονα προσεγμένα καταλύματα, μια ανάσα μόλις από τη θάλασσα.

Παραλίες: Βουτιές στο… μύθο!

Ένα μέρος με τέτοια φυσική ομορφιά δεν θα μπορούσε να μην διαθέτει και τις ανάλογες παραλίες. Έτσι θα βρεις μικρές και μεγάλες παραλίες, άλλες με βότσαλο άλλες με άμμο, κάποιες κοσμοπολίτικες και κάποιες απομονωμένες, μερικές εύκολα προσβάσιμες και μερικές απόμερες. Ο κοινός παρονομαστής όμως είναι ένας: τα φανταστικά, διαυγή, πεντακάθαρα γαλανά νερά και το καταπράσινο μοτίβο τριγύρω που τα συνοδεύει!

Η πιο κοντινή στο Βαθύ είναι η αμμουδιά της Λούτσας, που εύκολα την προσεγγίζεις και με τα πόδια ή το ποδήλατο. Σε μικρή απόσταση, αλλά από την άλλη πλευρά, και η παραλία Δεξά (1,5 χλμ.), ενώ η πιο… κοσμοπολίτικη του νησιού, το Φιλιατρό, συναντάται μετά από 3 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας, είναι η μόνη οργανωμένη και συγκεντρώνει κυρίως τη νεολαία.

Παραλία Φιλιατρό

Στην ίδια πλευρά με το Φιλιατρό, βρίσκεις και το εξωτικό Γιδάκι, μια από τις πιο εντυπωσιακές ακρογιαλιές του Ιονίου, προσβάσιμη κυρίως με καραβάκι, αλλά και τον κόλπο του Σκίνου. Αν επιθυμείς πάλι κάτι πολύ πιο… prive, τότε θα αναζητήσεις τις παραλίες στις Αφάλες (προσβάσιμες μόνο διά θαλάσσης), στο βόρειο τμήμα, με νερά που μοιάζουν βγαλμένα από κάποιο τροπικό μέρος!

Tip: Αμμουδιές που οι… πολλοί δεν γνωρίζουν, αλλά αξίζουν την προσοχή σου, είναι τα Κουρβούλια και τα Λιμένια, ανάμεσα στο Κιόνι και τις Φρίκες: πολύ μικρές, με φανταστικά νερά, που εύκολα φτάνεις σε αυτές με το αυτοκίνητο και μπορείς να τις συνδυάσεις με εκδρομή στα δυο ομώνυμα χωριουδάκια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: Travellers Icons

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.