Ένας πλωτός μύθος έβαλε πωλητήριο: Ποιος δίνει $ 37 εκατ. για το «Alexander» του Λάτση; (φωτό)

Ένας πλωτός μύθος έβαλε πωλητήριο: Ποιος δίνει $ 37 εκατ. για το «Alexander» του Λάτση; (φωτό)

Τους δικούς της βαθυγάλαζους μύθους έχει δημιουργήσει στο πέρασμα του χρόνου η παντοκράτειρα των επτά θαλασσών Ελλάδα. Ο καπετάν Γιάννης Λάτσης είναι ένας από αυτούς.

Γιος ψαρά από το Κατάκολο, έφτασε να μπαινοβγαίνει σαν στο σπίτι του στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, να φιλοξενεί για διακοπές από ηγέτες υπερδυνάμεων, όπως ο Τζορτζ Μπους και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, μέχρι αστέρες του Χόλιγουντ. Δημιούργησε μία επιχειρηματική αυτοκρατορία βασισμένη πάνω στη ναυτιλία, εκεί που οι Ελληνες είναι «second to nobody» – δεύτεροι μετά τον… κανέναν, όπως λένε οι Αγγλοσάξονες επηρεασμένοι από τον πολυμήχανο Οδυσσέα. Αν και η οικογένεια Λάτση δεν διαθέτει οικόσημο, είχε και έχει μέχρι σήμερα ένα σύμβολο, το θρυλικό mega yaght «Alexander», η παρουσία του οποίου τόσο στις ελληνικές θάλασσες όσο και στα κοσμοπολίτικα παραθαλάσσια στέκια ανά την Ευρώπη έκοβε την ανάσα με την επιβλητική παρουσία του και το διπλό «Α» ως σινιάλο στο φουγάρο. Ηταν δείγμα δύναμης και χλιδής φέροντας το όνομα ενός κυρίαρχου του κόσμου, του Αλέξανδρου. Είναι η θαλαμηγός πάνω στην οποία έχουν φιλοξενηθεί προσωπικότητες της σύγχρονης παγκόσμιας Ιστορίας. Πολιτικοί και γαλαζοαίματοι από ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και προσωπικότητες του διεθνούς τζετ σετ, οι οποίες απόλαυσαν, σύμφωνα με τον αστικό μύθο, μαγευτικές διακοπές. Μέχρι και Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε πάνω στη θαλαμηγό του καπετάν Γιάννη!

Προς πώληση

Το «Alexander» ήταν το καμάρι του, παρότι δεν ήθελε να το επιδεικνύει. Γι’ αυτό και στην εποχή του εξελίχθηκε σε πλοίο-φάντασμα, αφού κανείς δεν ήξερε πού βρισκόταν ή προς τα πού πήγαινε, φυσικά για λόγους ασφαλείας, αλλά και προστασίας της ιδιωτικότητας των καλεσμένων του. Οταν τον ρωτούσαν για τη θαλαμηγό του, ο Γιάννης Λάτσης απαντούσε: «Ο Ωνάσης έχει τη “Χριστίνα”, ο Νιάρχος την “Κρεολή” κι εγώ την Εριέττα, τον Σπύρο, τη Μαριάννα και τη Μαργαρίτα». Στη διευκρινιστική ερώτηση εάν έχει τέσσερις θαλαμηγούς, απαντούσε: «Οχι, δεν έχω τέσσερις θαλαμηγούς, αλλά μια γυναίκα μόνιμη και τρία παιδιά»! Η είδηση που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στον ξένο Τύπο ότι η θαλαμηγός-σύμβολο της οικογένειας Λάτση βγήκε προς πώληση έκανε τον γύρο του κόσμου και έγινε viral, (χαρακτηρισμό που χρησιμοποιούν οι χρήστες του Διαδικτύου για τα πιο δημοφιλή νέα). Οι απόγονοι των Ελλήνων μεγιστάνων φαίνεται ότι προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και επιχειρηματική σκέψη, αφήνοντας τους συναισθηματισμούς παράμερα. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τη θαλαμηγό «Χριστίνα» («Christina O») αλλά και την πώληση του Σκορπιού, που ήταν το νησί-σύμβολο για την οικογένεια του Αριστοτέλη Ωνάση. 

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος συχνά φιλοξενούνταν στο «Alexander» 

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που μπαίνει πωλητήριο στη θαλαμηγό-μύθο. Τον Ιανουάριο του 2014 ξεκίνησε η φημολογία ότι πωλείται το πλωτό ανάκτορο των Λάτσηδων, ενώ δημοσιεύματα για παρόμοια κίνηση από τον Σπύρο Λάτση υπήρχαν και το 2011. Τότε η αγγελία πώλησης έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της εταιρείας του ομίλου, την PrivatSea. Τα σχόλια της εποχής ανέφεραν ότι «όπως είναι γνωστό, στην αγορά της ναυτιλίας τα πάντα πωλούνται αν βρεθεί το κατάλληλο αντίτιμο».  Πριν από τέσσερα χρόνια η θαλαμηγός «Alexander» ήταν το 11ο σε μέγεθος mega yaght παγκοσμίως, ενώ όταν την είχε αγοράσει ο καπετάν Γιάννης, το 1985, κατατασσόταν στα τέσσερα μεγαλύτερα.  Σύμφωνα με τα τότε ρεπορτάζ και τις εκτιμήσεις των yacht brokers, η τιμή πώλησης του σκάφους άγγιζε τα 70 εκατ. δολάρια. Στην αγγελία υπήρχε σχόλιο ότι είναι «μια ιδιαίτερα ασφαλής θαλαμηγός με πολλές ανέσεις και μακρά ιστορία». Τέσσερα χρόνια αργότερα πωλείται αντί 37 εκατ. δολαρίων (35 εκατ. ευρώ). 

Η διαθήκη

Ο Γιάννης Λάτσης με τη διαθήκη του άφησε το mega yacht στον γιο του Σπύρο, αφού οι κόρες του είχαν δικά τους: η Μαριάννα το «Paris» και η Μαργαρίτα το «Rio Rita». Πάντοτε, όμως, ο Σπύρος τη χρησιμοποιούσε και για οικογενειακές συγκεντρώσεις. Στη συνέχεια ίδρυσε την PrivatSea, μία από τις θυγατρικές εταιρείες του ομίλου η οποία δραστηριοποιείται στη ναύλωση και κατασκευή πολυτελών σκαφών και διαθέτει στόλο αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων. Το «Alexander» είναι η ναυαρχίδα του στόλου των private yachts και προσφερόταν προς ναύλωση σε όσους άντεχαν οικονομικά να πληρώνουν 90.000 δολάρια την ημέρα για να κάνουν κρουαζιέρα με το πλοίο-μύθο, όπως Αραβες, Ρώσοι και Αμερικανοί μεγιστάνες.

Ταξίδι στον χρόνο

 Εκείνη την εποχή ο διάδοχος του καπετάν Γιάννη ζήτησε να ναυπηγηθεί μια θαλαμηγός μεγαλύτερη και πιο σύγχρονη από εκείνη του πατέρα του. Το όνομα αυτής «Turama», η οποία πωλήθηκε πριν από λίγους μήνες στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας. Ανάμεσα στα 53 σκάφη που, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αγγλικού Τύπου, διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται η οικογένεια Λάτση, τα τέσσερα βρίσκονται στη λίστα των 100 μεγαλύτερων του κόσμου. 

Tο «Alexander» σχεδιάστηκε και ναυπηγήθηκε το 1965 στα γερμανικά ναυπηγεία Lübecker Flender Werke. Ονομαζόταν «Regina Maris» και ήταν κρουαζιερόπλοιο. Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες, το αγόρασε ο Γιάννης Λάτσης και το μετασκεύασε σε mega yaght. Οι ανακαινίσεις συμπληρώθηκαν το 1998. Ηταν το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο μέχρι το 2000 και ένα από τα πιο πολυτελή. Στην κεντρική του αίθουσα μπορούσαν, μάλιστα, να δειπνήσουν 200 άτομα. Τον Ιούνιο του 1990 ο Γιάννης Λάτσης οργάνωσε στο «Alexander» ένα μεγάλο πάρτυ για τα 50ά γενέθλια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Εναν μήνα αργότερα, ο Ελληνας μεγιστάνας φιλοξένησε τη Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου σφραγίστηκε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. 

Στο «Alexander» ο πρίγκιπας Kάρολος και η Nταϊάνα προσπάθησαν να σώσουν τον γάμο τους κάνοντας έναν δεύτερο μήνα του μέλιτος -χωρίς όμως να τα καταφέρουν- τον Ιούλιο του 1992. Ο διάδοχος του βασιλικού θρόνου της Μεγάλης Βρετανίας ταξίδεψε και άλλες φορές, τόσο με τα παιδιά του όσο και με τη νέα του σύζυγο Καμίλα Πάρκερ. Αλλωστε ο καπετάν Γιάννης είχε πάντοτε πολύ καλές σχέσεις με τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Μάλιστα είχε κάνει δωρεά 350 εκατ. δραχμών στο ίδρυμα του Kαρόλου, ενώ το 1991 έγινε γνωστό ότι είχε προσφέρει 3,6 εκατ. δολάρια στους Συντηρητικούς. Είναι ίσως ο μοναδικός Ελληνας που επισκεπτόταν τόσο συχνά τα ανάκτορα του Mπάκιγχαμ. Το 1982 αγόρασε αντί 6,6 δισ. δραχμών την έπαυλη Bridgewater House, στο Γκριν Παρκ, δίπλα στο σπίτι των Σπένσερ, το πατρικό της Nταϊάνα. Το 1993 στη θαλαμηγό φιλοξενήθηκε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και δύο χρόνια αργότερα, το 1995, η οικογένεια του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου. Ακολούθησε το 1997 ο Mάρλον Mπράντο, ενώ το επόμενο καλοκαίρι επέστρεψε η οικογένεια Μπους, η οποία ήρθε στην Ελλάδα για να περάσει τις διακοπές της με ένα από τα τζετ των Λάτσηδων, συνοδευόμενη από τον στρατηγό του Πολέμου του Kόλπου Kόλιν Πάουελ. Πριν από τρία χρόνια ναύλωσαν το «Alexander» για να κάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα δύο αστέρες του Χόλιγουντ: ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο και ο Τζον Τραβόλτα, ενώ στο παρελθόν ταξίδεψαν με αυτό ο Ελτον Τζον και οι Rolling Stones.  

Τεχνικά χαρακτηριστικά 

Η θρυλική θαλαμηγός έχει μήκος 122 μέτρα και πλάτος 16,9 μέτρα. Ανακατασκευάστηκε πρώτη φορά το 1985 και για δεύτερη το 1998. Είναι κατασκευασμένη από ατσάλι, με ξύλινα -teak- πατώματα. Η ταχύτητά της φτάνει τους 15 κόμβους και οι μηχανές της καταναλώνουν 1.320 λίτρα πετρέλαιο την ώρα. Το πλήρωμά της αποτελείται από 57 άτομα. Η θαλαμηγός διαθέτει master suite με ένα υπνοδωμάτιο και ξεχωριστό τζακούζι, ένα σαλόνι υποδοχής ένα δωμάτιο-καμαρίνι και 12 σουίτες δύο κρεβατιών, ενός διπλού κι ενός μονού. Ακόμη δύο σουίτες των δύο δωματίων με ξεχωριστά υπνοδωμάτια και μπάνια, τέσσερις διπλές καμπίνες με μπάνιο, επτά μονές των δύο ατόμων με μπάνιο και μία μονή καμπίνα με μπάνιο. Διαθέτει, επίσης, εξωτερική πισίνα, τζακούζι, ντισκοτέκ μεγάλων διαστάσεων με μπαρ και τα τελειότερα συστήματα ακουστικής, αίθουσα κινηματογράφου 27 θέσεων, αίθουσα συνεδριάσεων, σύστημα δορυφορικής τηλεόρασης με πρόσβαση ακόμη και από τα δωμάτια των παιδιών, σύστημα videogames, γυμναστήριο, σπα, σαλόνι ομορφιάς, πλήρως εξοπλισμένη νοσοκομειακή μονάδα, πλήρως εξοπλισμένο ελικοδρόμιο για προσγείωση ημέρα και νύχτα, δύο τέντερ τύπου Sunseeker 31 εξοπλισμένα με δύο διπλές Volvo μηχανές Penta Aquad 40B, δύο τέντερ Serenella των 9,15 μέτρων εξοπλισμένα με μηχανές Perkins των 240 ίππων η καθεμία, ένα τύπου Novamarine HD των 9 μέτρων, εξοπλισμένο με δύο μηχανές Yamaha και ένα Boston Whaler 17, εξοπλισμένο με μηχανή Johnson 90 ίππων.

Το «Turama»

Ο Σπύρος Λάτσης εκμεταλλεύεται επιχειρηματικά τον στόλο από τα γιοτ που έχει. Μπορεί το «Alexander» να συνοδεύεται από τον θρύλο του καπετάν Γιάννη και να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας μέχρι να πουληθεί, όμως το κόσμημα του ομίλου ήταν το «Turama», ναυπηγημένο το 1990, το οποίο πωλήθηκε πριν από δύο μήνες στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και βρίσκεται πλέον ελλιμενισμένο στην Τζέντα. Με τη θαλαμηγό αυτή έκανε διακοπές στην Ελλάδα πριν από οκτώ χρόνια ο 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, γιορτάζοντας τότε τα 83α γενέθλιά του. Μαζί του βρίσκονταν οι γιοι του Τζον Ελι «Τζεμπ» Μπους -43ος κυβερνήτης της Φλόριντα και τρίτο από τα έξι παιδιά του που φορούσε ένα μπλουζάκι που έγραφε «Visit Florida», συνοδευόμενος από τον τότε 19χρονο γιο του Πιρς- και Νιλ. Ο Τζορτζ Μπους μάλιστα είχε επισημάνει τη δύναμη που έχει η Ορθοδοξία, τονίζοντας ότι αυτή είχε ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο μετά την αλλαγή του καθεστώτος στην πρώην Σοβιετική Ενωση. «Προστέθηκαν στη δύναμή της χιλιάδες ορθόδοξοι πιστοί από τη Ρωσία», είχε σχολιάσει, για να προσθέσει: «Οταν ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είχα πάει στην κηδεία του Αντρόποφ, δεν υπήρχε τίποτα το θρησκευτικό στην τελετή, ενώ για την κηδεία του Γιέλτσιν έμαθα ότι η τελετή ήταν θρησκευτική και έγινε μέσα σε βαθιά κατάνυξη. Πρόκειται για εντυπωσιακή η αλλαγή».  Για κάθε ελλιμενισμό της θαλαμηγού έφθαναν μία ώρα νωρίτερα άνδρες της προσωπικής ασφάλειας της οικογένειας Μπους, συνοδευόμενοι από λιμενικούς, ενώ σε διακριτική απόσταση από το γιοτ υπήρχε σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού. Δίπλα στον Μπους στεκόταν ο στενός συνεργάτης του καπετάν Γιάννη Λάτση ο Ευάγγελος Χρόνης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.