Στα «σκαριά» η υπερ-πόλη των $95 δισ. και των 2 εκατ. κατοίκων του βασιλιά Αμπντουλάχ [φωτό-βίντεο]

Στα «σκαριά» η υπερ-πόλη των $95 δισ. και των 2 εκατ. κατοίκων του βασιλιά Αμπντουλάχ [φωτό-βίντεο]

Το όνειρο του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλάχ, παίρνει πλέον μορφή. Ο λόγος είναι για την πόλη «King Abdullah Economic City», (KAEC), που ξεκίνησε να δημιουργείται το 2005 προκειμένου να καταστεί μια ακμάζουσα μητρόπολη που θα μπορούσε να υποστηρίξει ορισμένα από τα μεγαλύτερα βιομηχανικά, κατασκευαστικά και τεχνολογικά κέντρα στον κόσμο.

kaecCEO

Τώρα, μετά από μια δεκαετία, ο Φαχντ Αλ-Ρασίντ, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου και Managing Director της πόλης King Abdullah Economic City (KAEC) , αποκάλυψε στο Business Insider, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ πώς, η 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπερ-πόλη, θα συνεργαστεί με την Κίνα για την κατασκευή και με τη Δύση για την τεχνική καινοτομία.

Κατά τις επόμενες τέσσερις ημέρες ο Αλ-Ρασίντ έχει προγραμματισμένες 50 συναντήσεις με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, προκειμένου να εξασφαλίσει περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις.

«Η King Abdullah Economic City (KAEC), προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα πρωτοβουλία για να διαφοροποιηθεί από την αποκλειστική οικονομία του πετρελαίου. Το project είναι εξ ολοκλήρου χρηματοδοτούμενο από τον ιδιωτικό τομέα και μέσω των άμεσων ξένων επενδύσεων. Είναι απολύτως ιδιωτικό», δήλωσε ο Αλ-Ρασίντ.

«Η πόλη έχει πολλά σημαντικά συστατικά που την καθιστούν μια μητρόπολη, όπως το ότι είναι ένα μεγάλο λιμάνι, μια βιομηχανική ζώνη και μια μεγάλη κατοικημένη περιοχή και διαθέτει όλες τις ανέσεις. Το λιμάνι για παράδειγμα, έχει την ικανότητα για 3 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια».

Η KAEC αρχικά είχε ανακοινωθεί από τον τότε βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Abdulaziz bin Abdullah Al Saud, το 2005. Το έργο καθότι τεράστιο, δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2035. Η πόλη θα έχει 2 εκατομμύρια κατοίκους και θα εξαπλώνεται σε μια έκταση 70 τετραγωνικών μιλίων – σχεδόν διπλάσιο μέγεθος από το Μάντσεστερ και το Λίβερπουλ και σχεδόν παρόμοιο μέγεθος με την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Ουάσινγκτον. http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2015/05/23/15/29020F1C00000578-3094052-image-a-19_1432390504409.jpg

Βρίσκεται σε απόσταση 96 περίπου χιλιομέτρων βόρεια της Τζέντα και χτίζεται σε μια ακατοίκητη έκταση της ερήμου.

Η πόλη θα διαθέτει νοσοκομεία, σχολεία και γήπεδα γκολφ, ένα τεράστιο λιμάνι, ένα βιομηχανικό συγκρότημα, ένα οικονομικό νησί, εγκαταστάσεις με παραλίες και κατοικημένες περιοχές.

Ακόμα, ο Αλ-Ρασίντ δήλωσε ότι παρόλο που ο ίδιος δεν έχει ακριβείς αριθμούς για το πόσα άτομα απασχολούνται για την κατασκευή της πόλης, υπολογίζονται στους 10.000.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.