ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

1.114τμ μέσα στη φύση: Το σπίτι του καλύτερου αρχιτέκτονα σε δημοπρασία (φωτό)

1.114τμ μέσα στη φύση: Το σπίτι του καλύτερου αρχιτέκτονα σε δημοπρασία (φωτό)

Είναι 1.114τμ μέσα στη φύση. Πωλείται με τα έπιπλα και τα έργα τέχνης – μεταξύ άλλων και πίνακες του Γουόρχολ. Κοντά μένουν η Ζιζέλ και ο Σβαρτσενέγκερ. 

Ο Φρανκ Λόιντ Ράιτ (1867-1959), «ο μεγαλύτερος Αμερικανός αρχιτέκτονας όλων των εποχών» σύμφωνα με το Ινστιτούτο των Αρχιτεκτόνων των ΗΠΑ, πίστευε ότι η αρχιτεκτονική πρέπει να φέρνει σε αρμονία τη φύση και τον άνθρωπο και αυτό χαρακτηρίζει όλα τα έργα του, τα οποία ξεπερνούν τα 500. Τη συγκεκριμένη φιλοσοφία την όρισε ως Οργανική Αρχιτεκτονική. Πέρα από την αρχιτεκτονική, ο χαρισματικός αυτός δημιουργός ασχολήθηκε με τη διακόσμηση, τον σχεδιασμό επίπλων και αντικειμένων, τη συγγραφή αρχιτεκτονικών μελετών και τη διδασκαλία σε πανεπιστήμια.

Σήμερα κτήριά του όπως η κατοικία Fallingwater, Mill Run (1937) μέσα στους καταρράκτες στην Πενσιλβάνια είναι μουσεία ανοιχτά στο κοινό. Αλλά ο Ράιτ έχει χτίσει και αληθινά μουσεία ορόσημα, όπως το Γκούγκενχαϊμ στη Νέα Υόρκη. 

Το σπίτι που βγαίνει σε δημοπρασία την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου βρίσκεται στο Λος Αντζελες και  χτίστηκε το 1939 κατά παραγγελία του μηχανικού και πρωταθλητή στο σκάκι Τζορτζ Στέρτζες. Και σε αυτό το σπίτι ο αρχιτέκτονας εφάρμοσε την αγαπημένη του τακτική: το έχτισε όπως ήθελε, το διακόσμησε όπως ήθελε, σχεδίασε ο ίδιος τα έπιπλα που ήθελε. Ο Στέρτζες ήταν πολύ υπερήφανος γι αυτό το σπίτι – αν και του ήταν λίγο… κοντό. Ο ίδιος είχε ύψος 1,93 και ο Ράιτ έδωσε ύψος στα ταβάνια μόλις… 2 μέτρα. Αρνήθηκε κατηγορηματικά να κάνει το σπίτι πιο ψηλοτάβανο, διότι ήθελε να το εναρμονίσει με το τοπίο.

Ο πρώτος ιδιοκτήτης του σπιτού Τζορτζ Στέρτζες, με ύψος 1,93. Τα ταβάνια του σπιτού είναι στα 2 μέτρα

Ο Πίτερ Λούρι, ιδιοκτήτης της εταιρείας Los Angeles Modern Auctions που πουλάει το σπίτι, λέει πως η τιμή εκκίνησης στη δημοπρασία θα είναι 3 εκ δολάρια. Ο ίδιος βρίσκει πολύ καλή αυτή την τιμή, δεδομένου ότι το σπίτι είναι χτισμένο πάνω σε λόφο του Μπρέντγουντ, έχει ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα, και επιπλέον έχει και διάσημους γείτονες, όπως η Ζιζέλ και ο Σβαρτσενέγκερ.

«Το πρώτο αντικείμενο που πούλησα ποτέ, πριν από 25 χρόνια, ήταν ένα παράθυρο βιτρό του Φρανκ Λόιντ Ράιτ. Ενα κλασικό παράθυρο. Η τιμή που έφτασε τότε ήταν 12.000 δολάρια. Οπότε τα 2 εκ για το σπίτι είναι εξαιρετική τιμή», σχολιάζει ο Λούρι. 

Το σπίτι είναι κατασκευασμένο από ατσάλι, τσιμέντο, ξύλο σεκόγιας και κόκκινα τούβλα. Επίσης είναι το μόνο δείγμα αρχιτεκτονικής Usonian (όρος του Ράιτ για την τυπική εξοχική αμερικανική κατοικία) στην Καλιφόρνια. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε χωριστή δημοπρασία την Κυριακή θα πουληθούν και τα έπιπλα που σχεδίασε ο Φρανκ Λόιντ Ράιτ για το συγκεκριμένο σπίτι: 2 πολυθρόνες, 8 καρέκλες, 2 τραπέζια και 2 λάμπες. Επίσης στην ίδια δημοπρασία με τα έπιπλα θα πουληθούν και τα έργα τέχνης, μεταξύ των οποίων και το πορτρέτο της Τζέιν Φόντα από τον Αντι Γουόρχολ. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.