ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μήπως είστε και εσείς υπεράνθρωπος; – Ποιοί έχουν μεγαλύτερες ικανότητες και γιατί;

Μήπως είστε και εσείς υπεράνθρωπος; – Ποιοί έχουν μεγαλύτερες ικανότητες και γιατί;

Το σώμα σας ίσως κρύβει κάτι τόσο διαφορετικό και σπάνιο, που δεν το έχετε καν φανταστεί. Μήπως είστε κι εσείς… υπεράνθρωπος;

Το ανθρώπινο σώμα είναι πραγματικά απίστευτο. Ομως θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάποια από αυτά είναι πιο απίστευτα από άλλα. Πώς συμβαίνει αυτό; Ολα έχουν να κάνουν με τα γονίδιά σας, χάρη στα οποία είναι πιθανό να φέρετε χαρακτηριστικά που οι υπόλοιποι συνάνθρωποί σας δεν έχουν καν φανταστεί. Σε κάποιες περιπτώσεις τα χαρακτηριστικά αυτά μπορεί να είναι σημαντικά και σε άλλες τελείως άχρηστα. Καλό είναι όμως να τα γνωρίζετε.

Κάποιοι άνθρωποι είναι προγραμματισμένοι να κοιμούνται λίγο

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι φέρουν μια συγκεκριμένη μετάλλαξη του γονιδίου BHLHE41 που τους βοηθά να είναι γενετικά ανθεκτικοί στην επίδραση της στέρησης του ύπνου. Με άλλα λόγια, αν έχετε αυτή τη μετάλλαξη, μπορείτε να κοιμάστε λιγότερο από τους περισσότερους και παρ’ όλα αυτά να απολαμβάνετε όλα τα οφέλη μιας πλήρους νυχτερινής ξεκούρασης. Οι άνθρωποι με αυτή τη «διαταραχή» χρειάζονται δύο ώρες λιγότερο ύπνο από τον μέσο όρο (δηλαδή έξι ώρες αντί για οκτώ).

Κάποιοι είναι γενετικά τροποποιημένοι για μεγάλα υψόμετρα

Οι Θιβετιανοί Σέρπα είναι φημισμένοι για την ικανότητά τους να επιβιώνουν σε μεγάλα υψόμετρα. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, φαίνεται ότι έχει βάλει και η εξέλιξη το χεράκι της. Ερευνητές εξέτασαν 50 Θιβετιανούς και 40 Κινέζους Χαν (από τους οποίους έχουν αποσχιστεί γενεαλογικά εδώ και περίπου 2.750 χρόνια). Βρήκαν ότι οι 34 από τους Θιβετιανούς είχαν διαφορετικά γονίδια από τους Κινέζους Χαν. Επιπροσθέτως, ένα από αυτά τα γονίδια φαίνεται να επηρεάζει την αντίδραση του οργανισμού σε μειωμένα επίπεδα οξυγόνου και σχετίζεται με την απόδοση σε αθλήματα αντοχής.

Μερικοί έχουν και δεύτερη σειρά βλεφαρίδων

Είναι μια διαταραχή που ονομάζεται διστοιχίαση και δεν είναι τόσο φρικιαστική όσο ακούγεται. Η δεύτερη σειρά βλεφαρίδων δεν είναι ορατή, εκτός και αν την παρατηρήσουμε πολύ προσεκτικά. Η επιπλέον σειρά μπορεί να φυτρώσει από το εσωτερικό στρώμα του βλεννογόνου του ματιού. Βασικά, είναι κάπως σαν τα κύτταρα να μπερδεύονται και να καταλήγουν να βγάζουν βλεφαρίδες. Τα καλά νέα είναι ότι δεν είναι επικίνδυνο, αν και μπορεί να συσχετίζεται με κάποια εκ γενετής προβλήματα της καρδιάς. Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ ήταν μια διασημότητα που «υπέφερε» από αυτή την πάθηση – ή που μάλλον ήταν τυχερή να της έχει συμβεί, αφού όλοι μιλούσαν για το καταπληκτικό βλέμμα της.

Μήπως μπορείτε να δείτε πιο πολλά χρώματα από τους περισσότερους;

Το μάτι σας κατά πάσα πιθανότητα έχει τρεις τύπους κωνίων (πρόκειται για δομές που βρίσκονται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού) οι οποίοι επιτρέπουν στο μάτι να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με το χρώμα και να τις στέλνει στον εγκέφαλο. Αν πάσχετε από αχρωματοψία έχετε μόνο δύο τύπους κωνίων και ως αποτέλεσμα βλέπετε λιγότερες διαφορές ανάμεσα σε κάποια παρόμοια χρώματα. Ομως κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με περισσότερους. Οσοι «πάσχουν» από τετραχρωματοψία έχουν τέσσερις τύπους κωνίων στα μάτια τους, κάτι που τους επιτρέπει να διακρίνουν 100 εκατομμύρια χρώματα. Μήπως είστε κάποιος από αυτούς; Οι επιστήμονες δυσκολεύονται να εντοπίζουν άτομα με τετραχρωματοψία, αφού αυτοί οι άνθρωποι σπάνια συνειδητοποιούν ότι είναι διαφορετικοί. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να μην «εκπαιδεύουν» ποτέ τα μάτια τους ώστε να εντοπίζουν τα επιπρόσθετα χρώματα.

Το απόλυτο αφτί

Το να έχει κάποιος «απόλυτο αφτί» σημαίνει ότι μπορεί να ακούσει μια τυχαία νότα, όχι σε σύγκριση με κάποια άλλη και χωρίς να έχει ακούσει άλλες νότες πριν, ώστε να έχει «κουρδιστεί», και να μπορέσει να πει με βεβαιότητα ποια νότα είναι. Πρόκειται για μια σπάνια ικανότητα και υπολογίζεται ότι την έχει ένας στους 10.000 ανθρώπους, αλλά οι επιστήμονες δεν φαίνεται να έχουν αποφασίσει αν είναι μια ικανότητα με την οποία γεννιόμαστε ή την αποκτάμε σε πολύ μικρή ηλικία και μπορούμε να την εξασκήσουμε.

Εσείς κουνάτε τα αφτιά σας;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εχετε παρατηρήσει ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να κουνήσουν με ευκολία τα αφτιά τους; Μάλιστα αυτή η κίνηση είναι ανεξάρτητη από εκείνη του υπόλοιπου κεφαλιού, ακριβώς όπως κάνουν τα σκυλιά και οι γάτες χάρη στους μυς που υπάρχουν στην περιοχή γι’ αυτόν τον σκοπό. Αν πάλι εσείς δεν μπορείτε να το κάνετε, μπορεί απλά να είστε πιο… εξελιγμένο είδος!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.