Οι δέκα καλύτερες χώρες για έναν συνταξιούχο

Οι δέκα καλύτερες χώρες για έναν συνταξιούχο

Ποιες είναι οι ιδανικές χώρες για να ζήσει ένας συνταξιούχος; Δέκα χώρες παρουσιάζει ειδική έρευνα.

Μετά από χρόνια σκληρής εργασίας, όταν βγαίνουν οι εργαζόμενοι στη σύνταξη είναι η περίοδος που πλέον μπορούν να ζήσουν όπως θέλουν χωρίς το άγχος της καθημερινότητας και της δουλειάς. Για πολλούς είναι πλέον η εποχή που μπορούν να ζήσουν πραγματικά, καθώς τα παιδιά τους έχουν μεγαλώσει και ίδιοι πλέον μπορούν να απολαύσουν τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής κρατήσεων.

Ο ετήσιος δείκτης Global Reiterment Index παρουσιάστηκε στο περιοδικό International Living και παρουσιάζει τις 10 καλύτερες χώρες που θα μπορούσε να ζήσει ένας συνταξιούχος μια ονειρεμένη ζωή. Τα κριτήρια για την κατάταξη ήταν η ποιότητα ζωής συμπεριλαμβανομένου του κλίματος, του τοπικού τρόπου ζωής, του κόστους διαβίωσης, της υγειονομικής περίθαλψης, των προϋποθέσεων για βίζα και κατοικία και του πόσο εύκολο είναι για τους νεοεισερχόμενους να προσαρμοστούν μόλις φτάσουν.

Οι χώρες που μιλούν ισπανικά δείχνουν να συγκεντρώνουν τις περισσότερες προτιμήσεις καθώς μεταξύ των χωρών ξεχωρίζουν το Μεξικό, το Περού και ο Παναμάς βεβαίως, ενώ παράλληλα και η ΝΑ Ασία δείχνει να μπορεί να προσφέρει μια καλή ζωή σε ένα συνταξιούχο.

Η Ελλάδα λάμπει με την απουσία της δεδομένων των εξαιρετικών κλιματολογικών συνθηκών, του συγκριτικά χαμηλού κόστους ζωής και της τεράστιας ακτογραμμής.

Ποιοι είναι οι 10 κορυφαίοι προορισμοί:

10. Ισπανία

Η μεσογειακή ακτογραμμή της Ισπανίας προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες που αναζητούν ήλιο, αμμώδεις παραλίες και χαλαρό ρυθμό ζωής. Τα ίδια αυτά στοιχεία, μαζί με πολλές καθιερωμένες και σε μεγάλο βαθμό αγγλόφωνες κοινότητες ομογενών, ένα εξαιρετικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, υψηλό βιοτικό επίπεδο και χαμηλό κόστος διαβίωσης σε σύγκριση με ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθιστούν την Ισπανία δημοφιλή επιλογή για συνταξιούχους.

9. Ταϊλάνδη

Η πρώτη εμφάνισή της στο Top 10. H Ταϊλάνδη προσελκύει πολλούς συνταξιούχους στις ηλιόλουστες παραλίες, τις πολυσύχναστες πόλεις και τα πιο δροσερά ορεινά χωριά της. Οι κοινότητες ξένων, με την αγγλική ως κοινή γλώσσα, ξεπετάγονται σε πολλά τουριστικά μέρηκαι πέρα από αυτά.

Με ένα τροπικό κλίμα, η Ταϊλάνδη μπορεί να είναι ζεστή και υγρή, αλλά παρουσιάζει πολύ χαμηλό κόστος ζωής και πλούσιο πολιτισμό και κουζίνα, καθώς και εύκολη πρόσβαση σε άλλα μέρη της Ασίας.

8. Περού

Το Περού έχει αναρριχηθεί δύο θέσεις πάνω από την 10η της περυσινής χρονιάς, αντικαθιστώντας τη Νικαράγουα που έχει βγει από το Top 10. Εκτός από τα περίφημα πολιτιστικά του αξιοθέατα, όπως οι οικισμοί των Ίνκας, το Περού έχει πολύ χαμηλό κόστος ζωής, μία αναπτυσσόμενη γαστρονομική σκηνή καιένα ποικίλο τοπίο από παραλίες, βουνά και ζούγκλες.

Οι νεοεισερχόμενοι θα πρέπει να συνηθίσουν τα ισπανικά, καθώς τα αγγλικά δεν ομιλούνται ευρέως, αλλά υπάρχουν ορισμένοι θύλακες για όσους έχουν δυσκολία στην εκμάθηση γλωσσών.

7. Πορτογαλία

Διατηρώντας την 7η θέση στο φετινό δείκτη, η Πορτογαλία έχει ένα ζεστό κλίμα, φιλικούς ανθρώπους και έναν χαλαρό ρυθμό ζωής. Τα αγγλικά ομιλούνται ευρέως σε μητροπολιτικές περιοχές και σε παράκτιες περιοχές που είναι δημοφιλείς σε κατοίκους από το εξωτερικό, αλλά ορισμένα πορτογαλικά χρειάζονται σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Η Πορτογαλία κατέλαβε την τέταρτη θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης 2018. Η ζωή εδώ είναι ανέξοδη σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη και σχετικά ελεύθερη από στρες.

6. Κολομβία

Η Κολομβία φιλοξενεί έναν αυξανόμενο αριθμό συνταξιούχων που έχουν εγκατασταθεί στις θερμές και τροπικές παράκτιες περιοχές της και στις καταπράσινες ορεινές περιοχές. Οι απλές απαιτήσεις για βίζακαθιστούν την εγκατάσταση εδώ μια εύκολη επιλογή και οι κάτοικοι μπορούν να απολαύσουν έναν ανέξοδο τρόπο ζωής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Κολομβίας στην 22η θέση στον κόσμο, πολύ πάνω από το αμερικανικό σύστημα. Ωστόσο, η Κολομβία υπέφερε απόπερισσότερα από 50 χρόνια συγκρούσεων έως ότου επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών του FARC το 2016, και η κατάσταση της ασφάλειας μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

5. Μαλαισία

Το καυτό και υγρό κλίμα της Μαλαισίας όλο το χρόνο προσελκύει ανθρώπους που αναζητούν ένα ζεστό σημείο για να συνταξιοδοτηθούν. Το τοπίο περιλαμβάνει τροπικά δάση και τροπικές παραλίες με εκατοντάδες μικρά νησιά για να εξερευνήσετε.

Τα έξοδα διαβίωσης είναι χαμηλά, τα τρόφιμα είναι άφθονα και τα αγγλικά ομιλούνται σε όλες τις περιοχές,εκτός από τις πιο απομακρυσμένες. Η χώρα προσφέρει τόσο δημόσια υγειονομική περίθαλψη, όσο και σχετικά χαμηλού κόστους ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη.

4. Ισημερινός

Ένας αριθμός κοινοτήτων μεταναστών μπορεί να βρεθεί στα χωριά, τις κωμοπόλεις και τις πόλεις του Ισημερινού. Το κόστος ζωής είναι χαμηλό και το κλίμα κυμαίνεται από τροπικό στην ακτή και στο τροπικό δάσος, σε δροσερό στα βουνά και στις κοιλάδες.

Ο δείκτης συνταξιοδότησης δείχνει ότι οι νεοεισερχόμενοι στον Ισημερινό μπορούν να απολαμβάνουν οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη και να επωφελούνται από απαλλαγές για ορισμένους φόρους.

3. Μεξικό

Πεσμένο κατά μία θέση από τη δεύτερη θέση στον δείκτη του περασμένου έτους, το Μεξικό παραμένει ένας πολύ δημοφιλής προορισμός για συνταξιούχους από τις ΗΠΑ και άλλα μέρη του πλανήτη. Ένα μείγμα βουνών, λιβαδιών, ερήμων και παράκτιων περιοχών προσφέρει στους νεοεισερχόμενους μια ευρεία επιλογή τοποθεσιών με υψηλή ποιότητα ζωής και ζωντανή τοπική κουλτούρα.

Το Μεξικό παρέχει εξαιρετικές εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και χαμηλό κόστος ζωής σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες, σύμφωνα με τον δείκτη.

2. Κόστα Ρίκα

Αυτη η χώρα της Κεντρικής Αμερικής βρέθηκε στην κορυφή του δείκτη πέρυσι, αλλά έπεσε στη δεύτερη θέση το 2019, παρά το γεγονός ότι συγκέντρωσε άψογους βαθμούς στην κατηγορία του υγιεινού τρόπου ζωής. Η Κόστα Ρίκα είναι γνωστή για τις υπαίθριες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν καταδύσεις και πεζοπορία.

Τα χαμηλού κόστους ακίνητα, μια σειρά από μικροκλίματα, μαζί με τους φιλόξενους ντόπιους και τους κατοίκους από άλλες χώρες κρατούν αυτόν τον προορισμό ψηλά στον κατάλογο των προτιμώμενων προορισμών συνταξιοδότησης.

1. Παναμάς

Ο Παναμάς είναι το καλύτερο μέρος στον κόσμο για να συνταξιοδοτηθεί κανείς το 2019, ανεβαίνοντας απότην τρίτη θέση του περυσινού δείκτη. Ο ζεστός καιρός και το ακόμη πιο ζεστό καλωσόρισμα από τους ντόπιους και τους εκπατρισμένους, σε συνδυασμό με τη χαμηλή φορολογική επιβάρυνση και το χαμηλό κόστος ζωής, τον καθιστούν καταφύγιο για συνταξιούχους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Pensionado της χώρας παρέχει στους δικαιούχους συνταξιούχους παροχές μεπολλά πλεονεκτήματα, όπως εκπτώσεις και ιατρικές δαπάνες. Οι συνταξιούχοι μπορούν να επιλέξουν μεταξύ παραθαλάσσιων κοινοτήτων, ορεινών πόλεων ή της πολυσύχναστης πόλης του Παναμά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.