ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Γιατί οι Άγγλοι και οι Αμερικάνοι γράφουν τις ίδιες λέξεις διαφορετικά;

Γιατί οι Άγγλοι και οι Αμερικάνοι γράφουν τις ίδιες λέξεις διαφορετικά;

Δύο λαοί, μια κοινή γλώσσα!

Center ή Centre; Theater ή Theatre; και μια …. φαινομενικά ατελείωτη λίστα από αποκλίσεις ορθογραφίας μεταξύ Άγλλων και Αμερικανών! Εκατοντάδες διαφορές έχουν αναδειχθεί στα 250 χρόνια από τότε που οι αποικίες και το Ηνωμένο Βασίλειο κυβερνούνταν από τον ίδιο βασιλιά. Γιατί υπάρχουν τόσο πολλές διαφορές στη βρετανική και αμερικανική ορθογραφία;

Κάθε λέξη έχει τη δική της μοναδική ιστορία, αλλά ο πρωταρχικός, ας πούμε, φταίκτης και ο υποκινητής σε αυτό το διατλαντικό ορθογραφικό χάος είναι ο Αμερικανός λεξικογράφος Noah Webster από τον 19ο αιώνα ο οποίος είναι φημισμένος για το λεξικό του. Σύμφωνα με την “Ιστορία της αγγλικής ορθογραφίας” (Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, 2011) από τον D.G.Scragg, το λεξικό του Webster του 1828 είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για την τυποποίηση της αμερικάνικης ορθογραφίας.

Για να ξεχωρίσει λίγο τα πράγματα μεταξύ των δυο λαών αποφάσισε να αλλάξει την σειρά των γραμμάτων σε πολλές λέξεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεδομένου ότι το βιβλίο πωλήθηκε σε όλη την Αμερική κατά κάποιο τρόπο νομιμοποίησε αυτές τις παραλλαγές του Webster. Με αυτή την έννοια ο Webster ήταν ο πρώτος που διέκρινε τη βρετανική και την αμερικανική ορθογραφία .

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.