Τι μπορεί να πάθεις στο δέρμα αν χρησιμοποιείς κινητό τηλέφωνο;

Τι μπορεί να πάθεις στο δέρμα αν χρησιμοποιείς κινητό τηλέφωνο;

Η καθημερινή φθορά στο δέρμα μας είναι γνωστή. Αυτό που δεν υπολογίζουμε είναι η επιπλέον φθορά που προκαλεί το κινητό μας τηλέφωνο.

Ενώ εδώ και αρκετό καιρό έχουν γίνει γνωστές οι πιθανές αρνητικές συνέπειες του μπλε φωτός των τηλεφώνων στην επιδερμίδα, φαίνεται ότι αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο τα τηλέφωνα μπορεί να καταστρέφουν το δέρμα.

Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους τα κινητά σας θα μπορούσαν να βλάψουν το πρόσωπό σας.

Ακμή

Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα αποκάλυψε ότι τα κινητά τηλέφωνα έχουν περίπου επτά έως δέκα φορές την ποσότητα των βακτηρίων που βρίσκονται σε μια δημόσια τουαλέτα.

Δεν είναι η πρώτη μελέτη που διαπιστώνει ότι τα τηλέφωνα είναι αρκετά μολυσμένα, οπότε δεν είναι πραγματική έκπληξη το γεγονός ότι το τηλέφωνό σας θα μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά στην εμφάνιση ακμής, δεδομένης της τάσης των βακτηρίων να φράζουν τους πόρους.

Η λύση; Χρησιμοποιείτε ακουστικά και καθαρίζετε με αλκοολούχα μαντηλάκια την οθόνη του κινητού σας για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερα βακτήρια πριν από τη χρήση.

Ρυτίδες στον λαιμό

Ένα ακόμη νέο που κανείς δε θα ήθελε να ακούσει (αλλά πρέπει να το ξέρετε): το κινητό σας είναι εν μέρει υπεύθυνο για την εμφάνιση ρυτίδων και γραμμών στον λαιμό. Το φαινόμενο ονομάστηκε ως «λαιμός της τεχνολογίας», για να περιγράψει τη συνεχή κάθοδο που κάνει ο λαιμός σας για να δείτε το τηλέφωνό σας.

Για να γλιτώσετε τις ανεπιθύμητες ρυτίδες, σηκώστε το τηλέφωνό σας στο ύψος των ματιών σας, αντί να κοιτάτε συνέχεια προς τα κάτω.

Πρώιμα σημάδια γήρανσης

Οι εικασίες που περιβάλλουν το μπλε φως των τηλεφώνων ως έναυσμα για την πρόωρη γήρανση έχουν απασχολήσει έντονα τον χώρο της ομορφιάς.

Σχετική μελέτη του 2013 υποστήριξε ότι το «ορατό φως υψηλής ενέργειας» (μπλε φως ή HEV) μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση σημαδιών γήρανσης και χρωματισμού του δέρματος, με τον ίδιο τρόπο που οι ακτίνες UVA και UVB του ήλιου βλάπτουν το δέρμα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη επαρκείς αποδείξεις.

Σε κάθε περίπτωση, αντί να προσπαθείτε να μείνετε μακριά από το μπλε φως (πράγμα σχεδόν αδύνατο στην εποχή μας), μπορείτε να αντισταθμίσετε την πιθανή φθορά, χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα όπως τα αντιοξειδωτικά που λειτουργούν σαν «πυροσβεστήρες» και βοηθούν στην εξουδετέρωση της βλάβης των ελεύθερων ριζών που μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία πηγών (κινητά, υπολογιστές, τηλεοράσεις).

Τοπική δερματίτιδα

Οι θήκες για τα κινητά τηλέφωνα αποτελούνται κυρίως από δύο συστατικά: χρώμιο και νικέλιο. Υπάρχει σχετική έρευνα για να υποστηριχθεί η πιθανότητα ότι αυτά τα δύο μέταλλα, και ειδικότερα το νικέλιο, προκαλούν δερματικές αλλεργίες. Εάν βγάζετε συχνά εξάνθημα στη μία πλευρά του προσώπου σας αφού χρησιμοποιήσετε το τηλέφωνό σας, υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίζετε μια αλλεργική αντίδραση στη θήκη του τηλεφώνου σας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η λύση είναι να επιλέξετε μια πλαστική θήκη τηλεφώνου και ένα πλαστικό ή γυάλινο προστατευτικό οθόνης. Στην περίπτωση κνησμώδους εξανθήματος, μια κρέμα υδροκορτιζόνης μπορεί να βοηθήσει, αλλά πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται με προσοχή και τη συμβουλή ενός γιατρού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.