Oι συμβουλές που ίσως μια μέρα σας σώσουν τη ζωή!

Oι συμβουλές που ίσως μια μέρα σας σώσουν τη ζωή!

Όλοι μας γνωρίζουμε κάποιους βασικούς κανόνες ασφαλείας.

Ωστόσο, όταν συμβαίνει κάτι απρόοπτο, πανικοβαλλόμαστε και δεν ξέρουμε αμέσως τι πρέπει να κάνουμε.

Για αυτόν τον λόγο αποφασίσαμε να σας υπενθυμίσουμε κάποιους σημαντικούς κανόνες ασφαλείας, οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις.

Μη χρησιμοποιείτε το κινητό ενώ περπατάτε

Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας τονίζουν πως το περπάτημα και η ταυτόχρονη χρήση κινητού απαιτεί μεγάλη χρήση του εγκεφάλου. Ασυνείδητα θα αγνοήσετε τι συμβαίνει τριγύρω σας και δεν θα αντιληφθείτε τον κίνδυνο που θα πλησιάζει, όπως για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο που κατευθύνεται προς το μέρος σας.

Ξεχάστε τα «τυφλά σημεία» στο αυτοκίνητό σας, ρυθμίζοντας κατάλληλα τους καθρέφτες

Ρυθμίστε κατάλληλα όλους τους καθρέφτες του αυτοκινήτου για να βλέπετε τις δύο πίσω άκρες του αυτοκινήτου σας. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρετε να εξαλείψετε τα τυφλά σημεία ενώ οδηγείτε. Με τον πίσω καθρέφτη, θα πρέπει να βλέπετε τα αυτοκίνητα που βρίσκονται ακριβώς πίσω σας. Για να τους προσαρμόσετε αποτελεσματικά, καθίστε στη θέση του οδηγού.

Επιλέξτε τα κατάλληλα ρούχα όταν κάνει κρύο

Θα πρέπει να θυμάστε πως όταν το δέρμα είναι υγρό χάνει πιο γρήγορα θερμότητα και για αυτόν τον λόγο είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσετε το δέρμα σας στεγνό. Για να μη πέφτει γρήγορα η θερμοκρασία του σώματός σας, προτιμήστε μάλλινα ρούχα, τα οποία απορροφούν πολύ καλά την υγρασία. Τα ρούχα από βαμβάκι ή άλλη διάφορα υλικά δεν απορροφούν καλά την υγρασία, ως αποτέλεσμα θα σας κάνουν να κρυώνετε πιο πολύ σε σχέση με τα μάλλινα ρούχα.

Μη φουσκώσετε το σωσίβιο πριν την έξοδο από το αεροσκάφος

Οι ειδικοί εξηγούν πως αν φουσκώσετε το σωσίβιο ενώ βρίσκεστε μέσα στην καμπίνα και γεμίσει ο χώρος με νερό, τότε το φουσκωτό σωσίβιο θα σας εμποδίσει να βγείτε από την καμπίνα. Είναι προτιμότερο να κρατήσετε την ανάσα σας και να κολυμπήσετε έξω από το αεροπλάνο με τον συνηθισμένο τρόπο.

Βοηθήστε κάποιον που πνίγετε από φαγητό με την τεχνική Heimlich

Οι ειδικοί συμβουλεύουν σε όλους να μάθουν αυτήν την τεχνική, ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν κάποιον που πνίγηκε.

Απλά ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα

Σφίξτε την γροθιά σας και τοποθετήστε την κάτω από την θωρακική κοιλότητα και ακριβώς πάνω από το διάφραγμα.
Τοποθετήστε το άλλο χέρι πάνω από την γροθιά και πιέστε με αρκετή δύναμη.
Επαναλάβετε την διαδικασία μέχρι να βγει το φαγητό ή το αντικείμενο.
Αν οι παραπάνω τεχνική δεν φέρει αποτελέσματα, ακουμπήστε τη κοιλιά σας στην πλάτη μιας καρέκλας ή σε ένα τραπέζι, γύρτε προς τα κάτω και τοποθετήστε τις σφιχτές γροθιές κάτω από την θωρακική κοιλότητα και πιέστε με δύναμη.

Πάντα να κουβαλάτε μαζί σας αντιισταμινικά φάρμακα για αλλεργίες

Δε μπορείτε να προβλέψετε πότε μπορεί να αντιμετωπίσετε μια αλλεργική αντίδραση. Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει πάντα να κουβαλάτε μαζί σας τέτοια φάρμακα στα ταξίδια ή ακόμα και σε απλές πεζοπορίες.

Θυμηθείτε ότι το ανθρώπινο σώμα περιορίζεται από τον «κανόνα των τριών»

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι ο μέσος άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει 3 λεπτά χωρίς οξυγόνο, 3 ώρες χωρίς προστασία σε ακραίες συνθήκες, 3 μέρες χωρίς νερό και 3 εβδομάδες χωρίς τροφή.

Σε περίπτωση πυρκαγιάς με λάδι σε εστία γκαζιού, κλείστε γρήγορα το γκάζι και καλύψτε με ένα καπάκι το σκεύος

Οι ειδικοί τονίζουν πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ρίξετε νερό σε λάδι που έχει αρχίσει να καίγεται. Τα σωματίδια του νερού σε αυτή τη περίπτωση σε επαφή με το καυτό σκεύος, θα εξατμιστούν αμέσως, και εξαιτίας αυτού η πυρκαγιά θα δυναμώσει. Αντίθετα, πρέπει να καλύψετε τη πυρκαγιά με ένα καπάκι ή άλλο κλειστό αντικείμενο, για να αποδυναμωθεί η φωτιά από την έλλειψη οξυγόνου.

Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε ένα μαχαίρι ή κάποιο άλλο αιχμηρό αντικείμενο από μια πληγή μόνοι σας

Οι ειδικοί εφιστούν προσοχή στο γεγονός πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε από μια πληγή ένα μαχαίρι ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο. Όσο το αντικείμενο παραμένει στη θέση του, σταματάει την αιμορραγία, και η αφαίρεση του αντικειμένου κρύβει πάρα πολλούς κινδύνους. Μπορείτε να μειώστε την αιμορραγία γύρω από την πληγή δένοντας τη πληγή, πριν φτάσει η άμεση βοήθεια.

Να είστε αρκετά προσεκτικοί 3 λεπτά μετά την απογείωση και 8 λεπτά πριν τη προσγείωση

Σύμφωνα με τους ειδικούς, σε αυτό το χρονικό διάστημα συμβαίνουν το 80% των αεροπορικών ατυχημάτων. Να βρίσκεστε σε επιφυλακή εκείνο το διάστημα, και επικεντρωθείτε στις κινήσεις που θα πρέπει να κάνετε σε περίπτωση ανάγκης.Σε περίπτωση πυρκαγιάς παραμείνετε όσο γίνεται πιο κοντά στο πάτωμα.

Οι ειδικοί τονίζουν πως οι περισσότεροι σοβαροί τραυματισμοί κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς προκαλούνται από την εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα, και όχι τόσο από εγκαύματα. Αποφύγετε τους τοξικούς καπνούς, παραμένοντας κοντά στο πάτωμα, καθώς οι καπνοί ανεβαίνουν ψηλά, και κατευθυνθείτε προς την πιο κοντινή έξοδο.

Αν πάθετε κάτι σε δημόσιο χώρο, ζητήστε βοήθεια από ένα μόνο άτομο

Αυτό το γεγονός μπορεί να εξηγηθεί από ένα γνωστό ψυχολογικό φαινόμενο — την μη ανάληψη της ευθύνης, κατά την οποία είναι λιγότερο πιθανό να λάβετε βοήθεια από ένα πλήθος σε σχέση με έναν συγκεκριμένο άνθρωπο.

Να κουβαλάτε πάντα μαζί σας ένα δυνατό φακό

Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτή η απλή συσκευή είναι ένα πραγματικό όπλο που εκπλήσσει σε περίπτωση επίθεσης ή παρενόχληση. Αν ξαφνικά παρατηρήσετε ένα ύποπτο άτομο που προτίθεται να σας επιτεθεί, φωτίστε τον απότομα στο πρόσωπο με τον φακό σας. Αυτό θα αποτρέψει το άτομο να σας επιτεθεί και θα τον αιφνιδιάσει.

Θυμηθείτε τους βασικούς κανόνες σε περίπτωση πυρκαγιάς

Οι άνθρωποι συνήθως πανικοβάλλονται σε σε περίπτωση ανάγκης και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Οι ειδικοί συνιστούν να εξετάσετε πρώτα απ” όλα τις εξόδους κινδύνου, όταν μένετε σε ένα χώρο για μεγάλο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να ξέρετε που να πάτε σε περίπτωση κινδύνου.

Να έχετε πάντα μαζί σας στοιχεία ταυτοπροσωπίας, και τις απαραίτητες ιατρικές πληροφορίες

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Θα πρέπει πάντα να έχετε μαζί σας ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης, καθώς και πληροφορίες με την ομάδα αίματος ή τυχόν αλλεργίες σας, ώστε να σας δοθεί η κατάλληλη βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης. Επιπλέον, καλό είναι να έχετε μια κάρτα με στοιχεία επικοινωνίας κοντινών σας ανθρώπων για παν ενδεχόμενο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.