Υπάρχει ιδανική ώρα για να κάνεις μπάνιο αν θέλεις να κοιμηθείς πιο εύκολα

Υπάρχει ιδανική ώρα για να κάνεις μπάνιο αν θέλεις να κοιμηθείς πιο εύκολα

Όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη του ύπνου στην υγεία μας. Οχτώ ώρες ύπνου είναι αρκετά για τον οργανισμό και την επιδερμίδα μας.

Ωστόσο, κάποιες φορές, όσο κι αν προσπαθούμε, δεν καταφέρνουμε να κοιμηθούμε.

Είτε έχουμε σκοτούρες στο κεφάλι μας, είτε ζεσταινόμαστε πολύ για να μας πάρει ο ύπνος.

Αν έχεις δοκιμάσει τα πάντα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν άλλο ένα «γιατροσόφι» που μπορείς να δοκιμάσεις για να κοιμηθείς σαν πουλάκι.

Το να κάνεις ένα ζεστό ντους ή μπάνιο.

Και μάλιστα βρήκαν την ακριβή ώρα που πρέπει να το κάνεις.

Σύμφωνα με το UT News, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Cockrell School of Engineering του Ώστιν, ήθελαν να ανακαλύψουν πώς η παθητική θέρμανση σώματος από μια πηγή νερού μπορεί να επηρεάσει 4 συνθήκες που συνδέονται με τον ύπνο:

1. Πόση ώρα χρειάζεται για την μετάβαση από το να είσαι ξύπνιος στο να είσαι κοιμισμένος, 2. Πόση ώρα κοιμάται κάποιος, 3. Πόση ώρα κοιμάται σε σχέση με το πόση ώρα περνά στο κρεβάτι για να κοιμηθεί και 4. Την υποκειμενική ποιότητα του ύπνου.

Ερεύνησαν τα δεδομένα 5.000 μελετών και βρήκαν ότι ένα ζεστό μπάνιο ή ντουζ, μία με δύο ώρες πριν πέσεις για ύπνο (90 λεπτά ιδανικά), μπορεί να σε βοηθήσει να αποκοιμηθείς 10 λεπτά πιο γρήγορα από το συνηθισμένο. Μάλιστα, έχει ως αποτέλεσμα έναν καλύτερο συνολικό ύπνο και ξεκούραση.

Το ζεστό μπάνιο μειώνει την θερμοκρασία του σώματος, που βοηθά την ρύθμιση του sleep/wake κύκλου. Η θερμοκρασία του σώματος του μέσου ανθρώπου πέφτει μία ώρα πριν την στιγμή του ύπνου τους.

Αν σχεδιάσεις ένα μπάνιο το βράδυ που να συμπέσει με αυτή την φυσική μείωση της θερμοκρασίας, θα βοηθήσεις την φυσική κιρκαδική διαδικασία που συμβαίνει μέσα στο σώμα σου και θα κοιμηθείς ποιο γρήγορα ενώ θα ξεκουραστείς καλύτερα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μια μικρή αλλαγή στο πρόγραμμα του μπάνιου σου, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην ποιότητα του ύπνου σου αλλά και την συνολική σου υγεία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.