Ποιο συναίσθημα επιταχύνει την γήρανση; – Μπορούμε να το περιορίσουμε;

Ποιο συναίσθημα επιταχύνει την γήρανση; – Μπορούμε να το περιορίσουμε;

Το να νιώθουμε μεγαλύτεροι από την πραγματική μας ηλικία αυξάνει κατά 25% τον κίνδυνο να νοσήσουμε και να νοσηλευτούμε. Αυτό ανακάλυψαν Καναδοί γιατροί μελετώντας άτομα που παρουσιάζουν το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Νιώθοντας πιο μεγάλοι από όσο πραγματικά είμαστε χτίζουμε μία αρνητική εικόνα του εαυτού μας.

Αισθανόμαστε εύθραυστοι και θλιμμένοι. Η τάση για καθιστική ζωή αυξάνεται και η φθορά των μυών επιταχύνεται.

Με το να προσπαθούμε να εξοικονομούμε ενέργεια, ακριβώς επειδή αισθανόμαστε μεγαλύτεροι οδηγούμαστε σε επιτάχυνση της γήρανσης, πράγμα το οποίο ανοίγει διάπλατα τις πόρτες όχι μόνο σε κάθε είδους ασθένεια, αλλά και σε πρώιμη έκπτωση της γνωστικής κατάστασης.

Είναι σαν να παράγουμε ένα εγκεφαλικό δηλητήριο το οποίο κατατρώει το σώμα μας εσωτερικά. Η κατασκευή του εγκεφάλου μάς επιτρέπει να υιοθετήσουμε τον τρόπο ζωής είτε ενός ηλικωμένου είτε ενός αιώνια νέου ανθρώπου. Η επιλογή αυτή θα καθορίσει το προσδόκιμο ζωής και την ποιότητά της. Το σώμα αντιδρά παράγοντας είτε ορμόνες που ενισχύουν τη χαρά, είτε δηλητήρια που επιταχύνουν τη φθορά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αντιθέτως, το να νιώθει κανείς νεότερος τον κάνει πραγματικά να ανανεώνεται στο σώμα και το πνεύμα. Η αυτοεκτίμησή του μεγαλώνει, ανταποκρίνεται σε προκλήσεις και ρισκάρει. Είναι ζήτημα επιλογής το πώς θέλει να ζει κάποιος. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γενεύης διαπίστωσαν ότι το να αισθάνεται κανείς νέος αυξάνει σημαντικά το προσδόκιμο της ζωής του. Το να ζούμε περισσότερο σχετίζεται με το να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Η ένταση των καθημερινών μας δραστηριοτήτων επιμηκύνει τη ζωή μας βελτιώνοντας την ποιότητά της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.