ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Αυτό το ελληνικό προϊόν είναι το πιο διάσημο σε όλο τον κόσμο – Και δεν είναι ούτε η φέτα ούτε το ούζο (βίντεο)

Αυτό το ελληνικό προϊόν είναι το πιο διάσημο σε όλο τον κόσμο – Και δεν είναι ούτε η φέτα ούτε το ούζο (βίντεο)

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το ελληνικό προϊόν που κάνει θραύση σε όλο τον κόσμο;

Και όμως δεν είναι ούτε η φέτα, ούτε το γιαούρτι, ούτε το ούζο ούτε και η μαστίχα Χίου αλλά…το Ελληνικό μάρμαρο.

Το υλικό σημαντικών κτιρίων – συμβόλων

Μάλιστα δεκάδες κτίρια σύμβολα και μνημεία σε όλο τον κόσμο είναι φτιαγμένα από ελληνικό μάρμαρο, από το ιερό τέμενος της Μέκκας και της Μεδίνας, το κτήριο της Όπερας της Σαγκάης, το διεθνές αεροδρόμιο της Βαρκελώνης μέχρι το «στρατηγείο» της Γαλλικής Τηλεόρασης στο Παρίσι και τους διάσημους πύργους «Reflection Towers» στη Σιγκαπούρη.

Το ελληνικό μάρμαρο, κυρίως από τα κοιτάσματα της Βόρειας Ελλάδας, έχει κερδίσει τη θέση του στην παγκόσμια αγορά και μάλιστα αποτελεί το 11,4% της παγκόσμιας αγοράς. Επιπλέον είναι 3ο στις εξαγωγές παγκοσμίως μετά την Τουρκία και την Ιταλία με την συνολική του αξία να υπολογίζεται στα 410 εκατ. ευρώ.

Η αλματώδης αύξηση της ποσότητας αλλά και της αξίας εξαγωγών τα τελευταία χρόνια (μετά το 2007-2008) οφείλεται κυρίως στην ραγδαία αύξηση της αξίας των εξαγωγών του «ακατέργαστου» μαρμάρου σε σχέση με το κατεργασμένο μάρμαρο

Υλικό υψηλής αισθητικής

Η χρήση του όμως δεν περιορίζεται μόνο σε κτίρια σύμβολα αφού σύμφωνα με την πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας-Θράκης (ΣΕΜΜΘ), Κωνσταντίνα Λαζή και όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το ελληνικό μάρμαρο αποτελεί πλέον μια από τις πιο συχνές επιλογές των σημαντικότερων αρχιτεκτονικών γραφείων και κατασκευαστικών εταιρειών, που καθορίζουν τις τάσεις στο design σε παγκόσμια κλίμακα

«Και αυτό γιατί υπερέχει σε ποιότητα, η γκάμα είτε των λευκών είτε των χρωματιστών είναι μεγάλη και η χρήση του σε εσωτερικούς χώρους ή ακόμη και σε εξωτερικές επενδύσεις κτιρίων προσδίδει ένα υψηλής αισθητικής αποτέλεσμα»

Επιπλέον παρά τους φόβους ότι η αύξηση των εξαγωγών θα εξαντλήσει το προϊόν, τα αποθέματα των υφιστάμενων ελληνικών λατομείων μαρμάρου, μαζί με αυτά που έχουν ερευνηθεί κι εκείνα που βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης, μπορούν υπό προϋποθέσεις να οριστούν και ως ανεξάντλητα, εξασφαλίζοντας επάρκεια πολύ μεγαλύτερη των 100 ή και 200 ετών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.