Οκτώ τρόποι για να «ξυπνήσεις» τον οργανισμό σου χωρίς να πιεις καφέ

Οκτώ τρόποι για να «ξυπνήσεις» τον οργανισμό σου χωρίς να πιεις καφέ

Ανήκεις κι εσύ σ’ αυτή την κατηγορία ανθρώπων που δεν μπορούν να βγουν το πρωί από το σπίτι πριν πιουν μια γουλιά καφέ; Μήπως πριν ακόμα ανοίξουν τα μάτια σου, ψάχνεις στα τυφλά την καφετιέρα, τις κάψουλες ή το μπρίκι; Όχι, δεν είσαι μόνος!

Και μπορεί ο καφές να είναι μια διεγερτική ουσία, που έχει αναγνωρισμένα οφέλη για την υγεία, αλλά μπορεί η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης να αποδειχτεί επιβλαβής.

Αν, λοιπόν, θέλεις να κάνεις μια …απεξάρτηση από τον καφέ και να καταφύγεις σε άλλους τρόπους για να δώσεις την απαραίτητη ενέργεια στον οργανισμό σου για να ξεκινήσει τη μέρα, μπορείς να δοκιμάσεις τα εξής:

1- Άλλαξε τη διατροφή σου: Η σωστή διατροφή με μικρά, τακτικά και χαμηλά σε λιπαρά γεύματα θα σου εξασφαλίσει καλύτερη ενέργεια απ’ ό,τι τα «βαριά» γεύματα – που το πιθανότερο είναι ότι θα σε ρίξουν σε …λήθαργο. Τις μέρες που νιώθεις να σε εγκαταλείπει η ενέργειά σου προτίμησε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β, όπως οι ξηροί καρποί, τα αβγά, το μοσχάρι, οι σαρδέλες και το μαύρο ρύζι.

2- Πίνε αρκετό νερό: Η κούραση (η νύστα, οι πονοκέφαλοι) είναι μία από τις πρώτες ενδείξεις ότι ο οργανισμός σου δεν ενυδατώνεται καλά. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να πίνεις νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και τους χειμερινούς μήνες, για να διατηρείς τα επίπεδα της ενέργειάς σου ψηλά.

3- Βγες στον ήλιο: Ο ήλιος βοηθάει το σώμα μας να παράγει τη βιταμίνη D, η οποία εξασφαλίζει δύναμη και ενέργεια στον οργανισμό μας, μεταξύ άλλων.

4- Βγες στον καθαρό (και δροσερό) αέρα: Ο αέρας θα σε …ξυπνήσει! Η ζεστασία που μπορεί να δημιουργούν τα παπλώματα, οι κουβέρτες, ακόμα και η υπερβολική ζέστη σ’ ένα χώρο, θα φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θες, θα σε νυστάξουν.

5- Κάνε άσκηση: Η γυμναστική, έστω και για λίγα λεπτά, θα σε γεμίσεις ενέργεια και θα σου φτιάξει τη διάθεση. Γι’ αυτό ίσως είναι μια καλή λύση να κάνεις λίγες ασκήσεις το πρωί που ξυπνάς ή να βγεις από το γραφείο και να κάνεις ένα μικρό περίπατο.

6- Βελτίωσε τον ύπνο σου: Αν δουλεύεις ως αργά το βράδυ, αν έχεις πολλά ξενύχτια για τη δουλειά ή είσαι συνέχεια έξω, η κούραση από το άστατο ωράριο του ύπνου σου θα σε ακολουθήσει και την επόμενη μέρα. Το να κοιμάσαι σωστά, σε συγκεκριμένες ώρες, και αφού έχεις φροντίσει να χαλαρώσεις πριν πέσεις για ύπνο, θα σε βοηθήσουν να σηκωθείς από το κρεβάτι την επόμενη μέρα με …ενέργεια

7- Επίλεξε άλλα ροφήματα: Μπορείς αντί για καφέ το πρωί να δοκιμάσεις να πίνεις χυμούς και smoothies με φρούτα και λαχανικά, μπορείς επίσης να πιεις τσάι ή άλλα ροφήματα με δυναμωτικά βότανα (όπως τον τζινσένγκ). Πολύ δυναμωτικό είναι και το δεντρολίβανο, που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε κάποιο ρόφημα για να δώσεις εξτρά ενέργεια στον οργανισμό σου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

8- Πιάσε τα τραγούδια: Εκεί που κάνεις το δροσερό σου μπάνιο το πρωί για να ξυπνήσεις, ξεκίνα να τραγουδάς! Έρευνα έχει αποδείξει ότι το τραγούδι …ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειας και μειώνει την κούραση που μπορείς να νιώθεις!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.