Πόσο συχνή πρέπει να είναι η εpωτική συνεύρεση για να είναι κάποιος ευτυχισμένος;

Πόσο συχνή πρέπει να είναι η εpωτική συνεύρεση για να είναι κάποιος ευτυχισμένος;

Είναι δεδομένο πως μια υγιής σεξουαλική ζωή αποτελεί σημαντικό κομμάτι μιας ερωτικής σχέσης. Είναι, λοιπόν, εύλογη η υπόθεση ότι υπάρχει ένας θετικός συσχετισμός ανάμεσα στη συχνότητα του σεξ και στα επίπεδα ευτυχίας και ικανοποίησης που λαμβάνει κανείς από την ερωτική του σχέση.

Ισχύει, όμως, τελικά ότι όσο περισσότερο το σεξ τόσο μεγαλύτερη και η ευτυχία; Από ό,τι φαίνεται, αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Σημαντικό ρόλο στο κομμάτι αυτό παίζουν οι συνθήκες που περιβάλλουν την ερωτική κατάσταση ενός ατόμου. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους και εκείνοι που απατούν αποδεικνύονται από τις έρευνες λιγότερο ευτυχισμένοι από εκείνους που μπορούν να έχουν ένα και μοναδικό ερωτικό σύντροφο.

Αν, λοιπόν, είστε από εκείνους που… το παίζουν σε διπλό ταμπλό, πόσο σεξ είναι αρκετό για να σας κάνει ευτυχισμένους; Σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν είχαν καμία ερωτική συνεύρεση μέσα στο προηγούμενο έτος, εκείνοι που έκαναν σεξ 2-3 φορές τον μήνα ήταν 33% πιο πιθανό να αναφέρουν υψηλά επίπεδα ευτυχίας, σύμφωνα με τον Tim Wadsworth, κοινωνιολόγο από το Πανεπιστήμιο Boulder του Colorado. Για όσους έκαναν σεξ μία φορά την εβδομάδα το ποσοστό έφτανε στο 44%, ενώ για όσους η συχνότητα έφτανε στις 2-3 φορές την εβδομάδα το ποσοστό εκτοξευόταν στο 55%.

Προσοχή όμως: Η αναλογία σεξ-ευτυχίας δεν έχει να κάνει μόνο με αριθμούς, αλλά και με τα ζητήματα της αντίληψης και του ανταγωνισμού. «Υπάρχει μια γενικότερη αύξηση στο αίσθημα της ευτυχίας όταν η συχνότητα του σεξ είναι επαρκής, ωστόσο υπάρχει και μια άλλη πλευρά, η οποία αφορά στις σκέψεις των ανθρώπων που θεωρούν ότι κάνουν μεν αρκετά συχνά σεξ, αλλά και περισσότερο από τους άλλους. Η σκέψη αυτή τους κάνει πιο ευτυχισμένους», επισημαίνει ο Δρ. Wadsworth.

Είναι σαφής, επομένως, η σχέση μεταξύ των σεξουαλικών συνευρέσεων και της ευτυχίας. Αλλά, είναι η σαρκική ικανοποίηση που κάνει τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους ή είναι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι που τείνουν να απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ; Ή μήπως υπάρχει κάποια άλλη μεταβλητή, όπως η υγεία ή οικονομική κατάσταση, που επηρεάζει και τα δύο;

Ο George Leowenstein από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon University εξέτασε το συγκεκριμένο ζήτημα, χρησιμοποιώντας δύο ομάδες παντρεμένων, ετεροφυλόφιλων ζευγαριών. Η μία ομάδα κλήθηκε να διπλασιάσει τις σεξουαλικές της επαφές, ενώ η άλλη δεν έλαβε κάποια αντίστοιχη οδηγία. Η μελέτη διήρκησε τρεις μήνες και τα δύο μέλη των ζευγαριών ρωτήθηκαν σχετικά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωσή της.

Τα αποτελέσματα, λοιπόν, δεν ήταν τα αναμενόμενα. «Αντίθετα με όσα μπορεί να πιστεύει κάποιος σχετικά με την ευτυχία που απορρέει από τη σεξουαλική συχνότητα, παρατηρήσαμε μια ελαφρώς αρνητική επίπτωση όταν καλέσαμε τους ανθρώπους να κάνουν περισσότερο σεξ ‘επίτηδες’», σχολιάζει ο ειδικός. Με άλλα λόγια, οι περισσότερες φορές μπορούν τελικά να μειώσουν την ευτυχία, την επιθυμία και την απόλαυση. Οι ερευνητές κατέληξαν επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα δεν ήταν η μεγαλύτερη συχνότητα, αλλά το γεγονός ότι η ερωτική συνεύρεση ήταν για τα ζευγάρια κάτι σαν «αγγαρεία» και όχι κάτι που ήθελαν από κοινού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συμπέρασμα; Το περισσότερο σεξ δεν μας κάνει κατ’ ανάγκην πιο ευτυχισμένους. Το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος είναι να πάψει να ανησυχεί για την ποσότητα και να επικεντρωθεί αφενός στην ποιότητα και αφετέρου στον αυθορμητισμό της όλης ιστορίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.