Το γνωρίζατε; – Δείτε τι είναι αυτό το υγρό που έχουν μέσα τα σοκολατάκια

Το γνωρίζατε; – Δείτε τι είναι αυτό το υγρό που έχουν μέσα τα σοκολατάκια

Είτε τα αγαπάτε είτε τα μισείτε, είναι σχεδόν σίγουρο ότι όλοι ή τουλάχιστον οι περισσότεροι έχετε δοκιμάσει έστω μια φορά στη ζωή σας τα σοκολατάκια που περιέχουν μέσα ένα κεράσι.

Ξέρετε αυτά που σπάνε στο στόμα και χύνεται μια λάβα από ένα ακαθόριστο υγρό, σαν καραμέλα, στο οποίο κολυμπάει με υπερηφάνεια το κεράσι.

Αυτά που για χάρη τους έχετε κάνει τη διαδρομή σαλόνι-υπνοδωμάτιο πάνω από 10 φορές κάποια δύσκολα βράδια (τι σας θύμισα τώρα!). Ναι ακριβώς αυτά που κάποιοι δοκίμασαν μόνο μία φορά και μετά ποτέ ξανά.

Αυτά λοιπόν τα σοκολατάκια με το κρυμμένο κεράσι, έχουν κάτι πολύ κοινό με τις μέλισσες, τη μπύρα και το αλεύρι. Ένα πολύ ενδιαφέρον συστατικό.

Ένα ένζυμο που ονομάζεται ιμβερτάση και παράγεται από επιλεγμένα στελέχη του μύκητα Saccharomyces cerevisae.

Αν και ακούγεται σαν μια τρομακτική χημική ουσία, είναι απλώς ένα ένζυμο που διασπάει τη ζάχαρη (σακχαρόζη) σε δύο ίσα μέρη φρουκτόζης & γλυκόζης. Ο όρος ιμβερτοποιημένο προέρχεται από την αναστροφή (inversion) της γωνίας διάθλασης του πολωμένου φωτός κατά τη διάσπαση της ζάχαρης.

Η ιμβερτάση υπάρχει φυσιολογικά στο σάλιο μας, βοηθώντας στη διάσπαση των σύνθετων υδατανθράκων σε μικρότερα κομμάτια (εάν δεν το γνωρίζατε, η πέψη αρχίζει από το στόμα μας.) Οι μέλισσες παράγουν μεγάλες ποσότητες ιμβερτάσης ώστε να μπορέσουν να διασπάσουν το ακατέργαστο νέκταρ και να το κάνουν μέλι.

​Η ιμβερτάση μπορεί επίσης να προέλθει από τη μαγιά, χρησιμοποιείται στη παρασκευή μπύρας και μπορεί να βρεθεί στο ψωμί, όταν χρησιμοποιείται ζυμομύκητας αρτοποιίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με την ιμβερτάση επιτυγχάνεται: η αποφυγή της κρυστάλλωσης, η καλύτερη υφή & η αύξηση της γλυκαντικής δύναμης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.