Ο κατά συρροήν δολοφόνος τελικά γεννιέται ή γίνεται; (βίντεο)

Ο κατά συρροήν δολοφόνος τελικά γεννιέται ή γίνεται; (βίντεο)

Ο κατά συρροήν δολοφόνος γεννιέται ή γίνεται; Κι αν γίνεται, πως; Γιατί οι serial killers είναι σχεδόν αποκλειστικά άντρες; Και, κυρίως, τι γίνεται στο μυαλό τους, και πως σκέφτονται;

Ο Τζον Ντάγκλας ουσιαστικά αφιέρωσε τη ζωή του στην απάντηση αυτών των ερωτημάτων. Για να αντιμετωπίσει μερικούς από τους πιο ειδεχθείς εγκληματίες στην αμερικανική ιστορία, μελέτησε την συμπεριφορά τους και σκιαγράφησε στο προφίλ τους, ώστε να προλαμβάνει το επόμενο έγκλημα τους, και εν τέλει να τους συλλαμβάνει.

Το βιβλίο “Mindhunter: Inside the FBI’s Elite Serial Crime Unit” (Στο μυαλό των σίριαλ κίλερς) είναι ο απολογισμός του. Περιγράφει βήμα-βήμα, από την αρχή της καριέρας του στο FBI, πως ενσωματώθηκαν στην αστυνομική έρευνα διδάγματα της ψυχολογίας και της επιστήμης της συμπεριφοράς των serial killers.

Ο τρόπος της αφήγησης του είναι απλός: τα εγκλήματα του κάθε serial killer, η αστυνομική μεθοδολογία για τη σύλληψη ή την πρόληψη, και φυσικά το αποτέλεσμα. Το γεγονός ότι ο συγγραφέας ενεπλάκη στις περισσότερες υποθέσεις ή παρευρέθηκε για να συμβουλεύει για τις έρευνες, δίνει ταυτόχρονα και τη βαρύτητα της ισχυρής μαρτυρίας.

Αρκετές από τις περιπτώσεις που αναφέρονται είναι γνωστές κυρίως από ταινίες, όπως το ”Ψυχώ” και η ”Σιωπή των αμνών” ή από την διάσταση που έλαβαν κάποιες. Όλες τους πάντως, είναι τραγικά αληθινές.

Το βιβλίο διαβάζεται χωρίς ανάσα. Αν και μπορεί κανείς να διαφωνήσει σε πολλά επιμέρους σημεία, όπως για τη θανατική ποινή ή για τον ρόλο των επαγγελματιών ψυχολόγων στα οποία υπεισέρχεται ο συγγραφέας, σίγουρα κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ειλικρίνεια και τη δύναμή του, έστω και με μόνη την αξία της μαρτυρίας.

Η εντυπωσιακή και εξαιρετικά επιτυχημένη σειρά “Mindhunter” που κυκλοφόρησε μέσω του Netflix, βασίζεται στο βιβλίο του συνταξιοδοτημένου πράκτορα του FBI Τζον Ντάγκλας, το οποίο περιέχει – εκτός των άλλων – τις πραγματικές συνεντεύξεις που πήρε από διαβόητους δολοφόνους. Η πρώτη και η δεύτερη σεζόν της σειράς είναι πλέον διαθέσιμη μέσω της πλατφόρμας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.