Και όμως υπάρχει…: Αυτό είναι το μουσείο των χωρισμένων (φώτο)

Και όμως υπάρχει…: Αυτό είναι το μουσείο των χωρισμένων (φώτο)

Σε ένα υπέροχο κτίριο μπαρόκ αισθητικής στο ιστορικό κέντρο του Ζάγκρεμπ, ένα άκρως πρωτότυπο μουσείο δίνει το παρών, προκαλώντας έκπληξη αλλά και το ενδιαφέρον των επισκεπτών της πρωτεύουσας της Κροατίας.

Ο λόγος για το «Μουσείο Διαλυμένων Σχέσεων», το οποίο δημιουργήθηκε το 2006 με σκοπό την διατήρηση και κατανόηση των ιστοριών και των συμβολισμών που κρύβονται πίσω από τα εκτιθέμενα αντικείμενα.

Αφορμή για την δημιουργία του στάθηκε ο χωρισμός του ζευγαριού που το εμπνεύστηκε κιόλας, μιας σκηνοθέτιδας και ενός γλύπτη, οι οποίοι μην μπορώντας να χωρίσουν τα κοινά τους αντικείμενα, επιφορτισμένα φυσικά και με συναισθηματική αξία, αποφάσισαν να τα εκθέσουν σε έναν δημόσιο χώρο.


Οι ιδιοκτήτες του καλούν όλους τους χωρισμένους ανά τον κόσμο να στείλουν το δικό τους αναμνηστικό από μια σχέση που έχει ήδη τελειώσει, συνοδευόμενη από την προσωπική, αλλά ανώνυμη, ιστορία του καθένα.

Σε αντίθεση με τις «καταστροφικές» οδηγίες αυτοβοήθειας για ανάκαμψη μετά από την θλίψη που προκαλεί η απώλεια μετά τον χωρισμό με τον αγαπημένο μας άνθρωπο, το Μουσείο προσφέρει την ευκαιρία να ξεπεράσει κανείς την συναισθηματική κατάρρευση, μέσω της δημιουργικότητας.


Στους χώρους του εκτίθενται περισσότερα από 700 αντικείμενα από όλο τον κόσμο, χωρισμένα σε αίθουσες οι οποίες εμπνέονται το όνομά τους από τις φάσεις που περνάει ο καθένας μας μετά από έναν χωρισμό, όπως προσδοκία, επιθυμία, θυμός, οργή, πένθος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2011 το μουσείο κέρδισε το βραβείο Kenneth Hudson ως το πιο καινοτόμο μουσείο της Ευρώπης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.