Βρέθηκε η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που παράγει αλκοόλ – Το παράγει ο οργανισμός της

Βρέθηκε η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που παράγει αλκοόλ – Το παράγει ο οργανισμός της

Μια 61χρονη γυναίκα στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, που βρέθηκε να ουρεί αλκοόλ, το οποίο παράγει ο ίδιος ο οργανισμός της, χωρίς να έχει πιει στάλα αλκοολούχου ποτού, είναι η πρώτη στον κόσμο που βρέθηκε να έχει το λεγόμενο «σύνδρομο ουρικής ιδιοπαραγωγής αλκοόλ» ή «σύνδρομο αλκοολικής ζύμωσης ουροδόχου κύστης».

Η εν λόγω διαταραχή προκαλείται από ένα μικροοργανισμό (μύκητα) στην ουροδόχο κύστη, ο οποίος επιφέρει ζύμωση στα σάκχαρα της ουροδόχου κύστης δημιουργώντας έτσι αλκοόλ, το οποίο μετά ανιχνεύεται στα ούρα σε σημαντικές ποσότητες. Η γυναίκα, που διατηρεί την ανωνυμία της, πάσχει από ανεξέλεγκτο διαβήτη και κίρρωση του ήπατος και προοριζόταν για μεταμόσχευση ήπατος, αλλά οι εξετάσεις στο νοσοκομείο αποκάλυψαν πολύ αλκοόλ στα ούρα της.

Παρόλο που η γυναίκα αρνιόταν κατηγορηματικά και ορκιζόταν ότι δεν έπινε καθόλου αλκοόλ, αφαιρέθηκε από τη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου και της ζητήθηκε να κάνει πρώτα θεραπεία απεξάρτησης από το αλκοόλ. Νέες εξετάσεις όμως βρήκαν αλκοόλ (αιθανόλη) στα ούρα αλλά όχι στο αίμα της, κάτι που παραξένεψε πολύ τους γιατρούς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή παθολογίας Κενίτσι Ταμάμα του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», βρήκαν τελικά ότι τα ούρα της γυναίκας περιείχαν ένα συγκεκριμένο μύκητα (Candida glabrata), ο οποίος αποτελεί μέρος του συνηθισμένου μικροβιώματος του ανθρώπου και είναι συγγενικός με τον ζυμομήκυτα της ζυθοποιίας.

Επειδή τα ούρα της γυναίκας περιείχαν πολλά σάκχαρα λόγω του διαβήτη της, διαπιστώθηκε ότι ο μύκητας χρησιμοποιούσε την αφθονία γλυκόζης (σακχάρων) για να φτιάχνει αλκοόλ σε μεγάλη ποσότητα (έως 800 mg/dL), έχοντας δημιουργήσει μια ιδιότυπη μίνι-ζυθοποιία μέσα στην ουροδόχο κύστη της ασθενούς. Οι γιατροί σοκαρίστηκαν από την ιδιόμορφη περίπτωση, αλλά η ίδια η γυναίκα ανακουφίστηκε, σύμφωνα με το «New Scientist», καθώς, αν μη τι άλλο, αποδείχθηκε ότι δεν έλεγε ψέματα ότι δεν ήταν αλκοολική, ενώ έγινε ξανά δεκτή στη λίστα μεταμοσχεύσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο παρελθόν έχουν βρεθεί κάποιες περιπτώσεις ιδιοπαραγωγής αλκοόλ μέσα στο σώμα, στις οποίες οι μύκητες στο έντερο μετατρέπουν τους υδατάνθρακες σε αλκοόλ, που μετά απορροφάται και ανιχνεύεται στο αίμα. Αυτό κάνει τους ανθρώπους αυτούς να νιώθουν συμπτώματα μεθυσιού, χωρίς να έχουν πιεί καθόλου αλκοολούχα ποτά. Κάτι ανάλογο πάντως δεν συμβαίνει στην 61χρονη γυναίκα, επειδή το αλκοόλ παράγεται στην ουροδόχο κύστη της και δεν εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.