Το άρωμα που φτιάχνεται στην Ινδία και μυρίζει όπως η βροχή – Πως το κατάφεραν; (φωτο)

Το άρωμα που φτιάχνεται στην Ινδία και μυρίζει όπως η βροχή – Πως το κατάφεραν; (φωτο)

Όλοι έχουμε στο μυαλό μας τη φρέσκια μυρωδιά της γης που διαπερνά τον αέρα όταν έρθει η πρώτη βροχή μετά από ένα μεγάλο διάστημα ξηρασίας. Η μυρωδιά αυτή είναι αποτέλεσμα χημικών ενώσεων, οι οποίες παράγονται από φυτά ή από βακτηρίδια που ζουν στο έδαφος. Αυτά τα βακτηρίδια είναι οι κύριοι συντελεστές της ξεχωριστής γήινης οσμής.

Όταν τα βακτήρια πεθαίνουν κατά τη διάρκεια περιόδων ξηρασίας, απελευθερώνουν μια ένωση που ονομάζεται τζέοσμιν (geosmin), στην οποία η ανθρώπινη μύτη είναι εξαιρετικά ευαίσθητη. Αλλά το τζέοσμιν δεν μπορεί να φτάσει στον αέρα μέχρι να πέσουν οι πρώτες σταγόνες βροχής στο έδαφος και να εκτοξεύσουν τα μόρια του από το έδαφος. Ενώ οι επιστήμονες ασχολούνται μόνο με τα χημικά στοιχεία πίσω από αυτό το υπέροχο άρωμα, μια μικρή πόλη της Ινδίας έχει αιχμαλωτίσει αυτή τη μυρωδιά σε μια φιάλη, μετατρέποντάς τη σε άρωμα.

Το Καναούτζ βρίσκεται στις όχθες του Ποταμού Γάγγη. Πρόκειται για μια αρχαία πόλη που ασχολείται με τη βιομηχανία αρωμάτων από την εποχή του 7ου αιώνα. Ακόμα και σήμερα σχεδόν οι μισοί από τους κατοίκους της εξακολουθούν να ασχολούνται με την παραγωγή αρωμάτων χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους.

Κάθε πρωί οι αγρότες της περιοχής διαλέγουν διάφορα λουλούδια όπως τριαντάφυλλο, γιασεμί, λωτό, τζίντζερ, γαρδένια και δεκάδες άλλα και τα παραδίδουν σε πάνω από διακόσια αποστακτήρια αρωμάτων που βρίσκονται στην πόλη. Τα λουλούδια αναμιγνύονται με νερό και θερμαίνονται σε μεγάλες δεξαμενές χαλκού. Ο αρωματικός ατμός στη συνέχεια μεταφέρεται μέσω μπαμπού σε ένα δοχείο που περιέχει λάδι σανδαλόξυλου το οποίο λειτουργεί ως βάση για το άρωμα. Το άρωμα μεταφέρεται έπειτα σε πορώδεις φιάλες από δέρμα καμήλας, οι οποίες επιτρέπουν την εξάτμιση της περίσσειας νερού, παγιδεύοντας το άρωμα και το λάδι στο εσωτερικό.

Το πιο εντυπωσιακό προϊόν του Καναούτζ είναι το mitti attar ή στα ελληνικά το «άρωμα της γης». Η διαδικασία κατασκευής «του αρώματος της γης» είναι παρόμοια με οποιαδήποτε άλλη αρωματική ένωση, αλλά αντί για πέταλα λουλουδιών, χρησιμοποιείται νερό και αποξηραμένο χώμα και έπειτα τοποθετείται σε δοχεία που σφραγίζονται με πηλό και βράζουν έξι με επτά ώρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, τα μοναδικά αρώματα του Καναούτζ σταδιακά χάνουν τους πελάτες τους, γιατί ο κόσμος στρέφεται σε μεγάλα εμπορικά σήματα και προτιμάει αρώματα που έχουν σαν βάση το αλκοόλ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.