Γιατί όταν οι άνθρωποι ερωτεύονται βαριούνται πιο εύκολα; – Έρευνα δίνει την απάντηση

Γιατί όταν οι άνθρωποι ερωτεύονται βαριούνται πιο εύκολα; – Έρευνα δίνει την απάντηση

Έρευνα του 2017 αποκαλύπτει ότι όταν οι άνθρωποι ερωτεύονται γίνονται πιο… τεμπέληδες.

Και αν το καλοσκεφτείς υπάρχει νόημα σε αυτό το συμπέρασμα, αφού μια νέα σχέση τρώει πολύ από τον χρόνο σου. Περνάς τον χρόνο σου βγαίνοντας ραντεβού, να σκέφτεσαι το νέο/νέα σύντροφο ή ακόμα και να γνωρίζεις φίλους και γονείς, ενώ τον ίδιο χρόνο τον περνούσες νωρίτερα σε πιο παραγωγικές διαδικασίες.

Η έρευνα όμως πάει ένα βήμα πιο μακριά. Δεν είναι μόνο ότι γίνεσαι λιγότερο παραγωγικός επειδή περνάς χρόνο με τον σύντροφό σου αλλά και επειδή αναπτύσσεις και έναν μειωμένο γνωστικό έλεγχο. Στην έρευνα συμμετείχαν 43 άνθρωποι, με τον καθένα από αυτούς να βρίσκεται στο στάδιο του «παθιασμένου έρωτα», που αλλιώς λέγεται «φάση του γαμήλιου ταξιδιού» και συμβαίνει του πρώτους έξι μήνες μιας σχέσης. Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής των Henk Van Streenbergen, όταν έδωσε στους συμμετέχοντες κάποιες εργασίες με γνωστικό περιεχόμενο, ανακάλυψες πως αυτές οι δουλειές έγιναν πρόχειρα.

Τους ζήτησαν να ταξινομήσουν αντικείμενα με βάση τη σχετικότητα, αλλά δεν τα πήγαν και πού καλά. Ο Van Streenbergen έβγαλε το συμπέρασμα πως δεν ήταν θέμα νοημοσύνης, αλλά λόγω του ότι σκέφτονταν τον νέο/νέα σύντροφό του και ήταν πλημμυρισμένοι από ερωτικά συναισθήματα.

Όταν λοιπόν ένα άτομο, όπως πιστεύει ο Van Streenbergen, καταλαμβάνεται από αισθήματα αγάπης, τότε αυτό επηρεάζει την ικανότητα του να συμμετέχει σε εργασίες που απαιτούν αυτοέλεγχο. Μπορεί να φέρεται απλό σαν συμπέρασμα αλλά ο Van Streenbergen είναι πεπεισμένος πως αυτά τα δυο συνδέονται, αφού έχει και παλαιότερα αποδειχθεί πως ο έρωτας επηρεάζει πολλά σημεία του εγκεφάλου.

Όταν είμαστε ερωτευμένοι, ο εγκέφαλος παράγει περισσότερη ντοπαμίνη, την οποία ακολουθεί μια κάποιου είδους συμπεριφορά επιβράβευσης. Την ίδια στιγμή εκκρίνονται και τεστοστερόνη και οιστρογόνα προκαλώντας μια σειρά επιδράσεων σε άνδρες και γυναίκες που σχετίζονται με την ερωτική ορμή. Εκείνο όμως που προκαλεί εντύπωση είναι η μείωση της σεροτονίνης. Τα επίπεδα σεροτονίνης είναι συνήθως χαμηλά σε ανθρώπους που έχουν άγχος. Αν λοιπόν η σεροτονίνη μειώνεται όταν βρίσκεις έναν νέο έρωτα, αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τα αισθήματα όπως η νευρικότητα και το στρες, την στιγμή που ξεκινάμε μια νέα σχέση. Αυτό θα μπορούσε να είναι και η εξήγηση για την χαμηλότερη γνωστική λειτουργία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.