ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

«Pinsa»: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον αρχαίο πρόγονο της Πίτσας (φώτο)

«Pinsa»: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον αρχαίο πρόγονο της Πίτσας (φώτο)

Η πίτσα αποτελεί ένα από τα αγαπημένα φαγητά σε ολόκληρο τον κόσμο. Ελάχιστοι όμως ξέρουν την αρχαία εκδοχή της, τη λεγόμενη «pinsa»;

Ουσιαστικά πρόκειται για μια παραλλαγή της πίτσας και είναι μία αλμυρή φοκάτσια στην οποία μπορούν να προστεθούν τα ίδια υλικά, που χρησιμοποιούμε και για την πίτσα.

Η pinsa που είναι πλατιά και ωοειδής αποτελεί παραδοσιακή συνταγή της Ρώμης και χρονολογείται από την αρχαιότητα. Μάλιστα, μιλάμε για πρόγονο της πίτσας, καθώς η ονομασία της «pinsa» προέρχεται από τη λέξη pinsere (λατινικά), που μεταφράζεται ως «πιέζω με δύναμη προς τα κάτω» και που αυτό ασφαλώς αφορά τη διεργασία του ζυμαριού, προκειμένου να γίνει πιο πλατύ, ώστε να θυμίζει πίτα.

https://www.instagram.com/p/CAVwbZRHTi1

Μάλιστα, φαίνεται πως η pinsa αποτελούσε προσφορά των αρχαίων Ρωμαίων στους θεούς. Επίσης, λέγεται πως ήταν και το πρώτο πράγμα που έφαγε ο Αινείας κατά την επιστροφή του στη Ρώμη, μετά τον Τρωικό πόλεμο.

Σήμερα, τη βρίσκουμε, ως pinsa romana moderna, όπως είναι η πλήρης ορολογία της. Η ζύμη της αποτελείται συνήθως από μίγμα αλεύρων (κεχρί, κριθάρι και σίκαλη) που ωριμάζει για αρκετές ώρες ή και ημέρες. Ακόμη, για τη ζύμη της απαιτείται η προσθήκη αλατιού, νερού και αρωματικών βοτάνων.

https://www.instagram.com/p/B7aRHaYoqvW

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως το νερό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της pinsa πρέπει να είναι πάντοτε κρύο και πως η ζύμη της διαθέτει λιγότερους υδατάνθρακες και λιπαρά από την πίτσα. Θα λέγαμε πως είναι η light βερσιόν της πίτσας. Σήμερα πολλοί χώροι εστίασης την έχουν εντάξει στο μενού τους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.