ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Γιατί ο ήχος που βγαίνει όταν φτερνιζόμαστε ακούγεται σαν «αψού»;

Γιατί ο ήχος που βγαίνει όταν φτερνιζόμαστε ακούγεται σαν «αψού»;

Το φτέρνισμα ξεκινά με μία απότομη εισπνοή, από όπου προέρχεται το «ααα» ενώ το «ψου» εμφανίζεται στην εκπνοή, επειδή οι περισσότεροι από τους μυς στο σώμα συσπώνται ως αντανακλαστική λειτουργία.

Η λειτουργία αυτή αναγκάζει το στόμα να παραμείνει κλειστό, έως ότου η πίεση στους πνεύμονες αυξηθεί και «ξεσπάσει» στην ουσία σε εκπνοή. Κατά τη διάρκεια του φτερνίσματος, η γλώσσα πιέζεται στην κορυφή του ουρανίσκου, προκαλώντας τον ήχο «ψ» ενώ τα χείλη που είναι σφιγμένα, προκαλούν το «oo».

Βέβαια, το «αψού» είναι η ελληνική εκδοχή καθώς σε άλλους λαούς ο ήχος διαφοροποιείται. Για παράδειγμα στα Αγγλικά είναι «atishoo ή achoo», στα γαλλικά «atchoum», στα ιταλικά «hapsu», στα ιαπωνικά «hakushon» και στα σουηδικά «atjo».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η διαφοροποίηση αυτή, σύμφωνα με το clickatlife, επιβεβαιώνει και την πολιτιστική και γλωσσική επιρροή της κάθε περιοχής στην ανθρώπινη αυτή λειτουργία, ενώ σημαντικό είναι το στοιχείο που αποκάλυψε παλαιότερη έρευνα, ότι δηλαδή οι κωφοί φτερνίζονται διαφορετικά από ότι οι άνθρωποι που ακούν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.