ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Η μυστηριώδης πόλη που σβήστηκε από τους χάρτες αλλά σήμερα αποτελεί πόλο έλξης τουριστών (βίντεο-φωτο)

Πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το '91ήταν προσβάσιμο μόνο για όσους είχαν ειδική κάρτα

Η μυστηριώδης πόλη που σβήστηκε από τους χάρτες αλλά σήμερα αποτελεί πόλο έλξης τουριστών (βίντεο-φωτο)

Η Borne Sulinowo αποτέλεσε την πόλη που σβήστηκε από τους χάρτες και έκανε τον κόσμο να αναρωτιέται για το μυστήριο της.

Σήμερα όμως, το μέρος αυτό που βρίσκεται στη Δυτική Πομερανία βόρεια της Πολωνίας, δε θυμίζει σε τίποτα το αποτρόπαιο του χαρακτήρα που είχα κάποτε, καθώς αποτελεί πόλο έλξης τουριστών, για όσους αρέσκονται στις εξερευνήσεις της φύσης και των ιστορικών μνημείων, όπως είναι αυτό το σοβιετικό hotspot.

Το να φτάσεις σε αυτή την πόλη από το Szczecin, την πρωτεύουσα της περιοχής, περιλαμβάνει μια μεγάλη διαδρομή μέσω των κυρίως αγροτικών πεδιάδων της Πολωνίας, ενός εδάφους που επίσης εξακολουθεί να φέρει την κληρονομιά του Ψυχρού Πολέμου, η οποία είναι εντονότερη στην πόλη Drawsko Pomorskie, την τοποθεσία του μεγαλύτερου στρατιωτικού χώρου εκπαίδευσης για τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Μια ώρα πιο ανατολικά από το Drawsko, όπου το δάσος γίνεται βαθύτερο και πιο ήσυχο, φτάνετε στην πρώην απαγορευμένη ζώνη του Borne Sulinowo.

Πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, αυτό το μέρος ήταν προσβάσιμο μόνο για όσους είχαν ειδική κάρτα, ή «пропуск» στα ρωσικά. Όλοι οι άλλοι έμειναν μακριά και προσποιούνταν ότι δεν ήξεραν τίποτα για αυτό. Ήταν κλειστό, κρυμμένο και κανείς δεν μπορούσε να το πλησιάσει.

Σχεδόν 12.000 Σοβιετικοί στρατιώτες αναπτύχθηκαν στο στρατιωτικό συγκρότημα Borne Sulinowo στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου. Ήταν μέρος της Βόρειας Ομάδας Δυνάμεων που υπήρχε στην Πολωνία ως μέρος της συμφωνίας του Συμφώνου της Βαρσοβίας μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των σοσιαλιστικών δημοκρατιών του Ανατολικού Μπλοκ.

«Ο τόπος ήταν ένα τεράστιο εργοτάξιο για στρατεύματα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις», δήλωσε ο Wiesław Bartoszek, ιδιοκτήτης του τοπικού μουσείου στο Borne Sulinowo, στο CNN Travel.

«Μετά το 1945, όταν οι Σοβιετικοί κατέλαβαν την περιοχή, το συγκρότημα είχε γίνει μέρος των στρατιωτικών σχεδίων του Συμφώνου της Βαρσοβίας, τα οποία περιελάμβαναν μαζικές ασκήσεις που προετοίμαζαν τις δυνάμεις εδάφους και αέρα για εισβολή στη Δύση. Υπήρχε μόνο ένας δρόμος που οδηγούσε εκεί, μια σιδηροδρομική γραμμή, που καταλήγει στη μυστηριώδη πόλη πίσω από τους ηλεκτροφόρους φράκτες».

Οι άνθρωποι που ζούσαν κοντά στο Borne Sulinowo, προφανώς, φοβόντουσαν ακόμη και να το αναφέρουν. Ακόμη και πριν από την άφιξη των Σοβιετικών, η πόλη ήταν σε μεγάλο βαθμό απαγορευμένη.

Πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η περιοχή ήταν μέρος της Γερμανίας, η πόλη ήταν γνωστή ως Gross Born και λειτουργούσε ως στρατιωτική βάση και εκπαιδευτικός χώρος. Ο Αδόλφος Χίτλερ φωτογραφήθηκε σε επίσκεψή του εκεί, το 1938.

Το 1939, τα άρματα μάχης Panzer που ήταν σταθμευμένα εδώ υπό τη διοίκηση του στρατηγού Heinz Guderian ξεκίνησαν την εισβολή στην Πολωνία, που έμελλε να πυροδοτήσει παγκόσμιες συγκρούσεις. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει κρατουμένους πολέμου.

Οι Γερμανοί έχτισαν το μεγαλύτερο μέρος της υποδομής, που αργότερα χρησιμοποιήθηκε από τους Σοβιετικούς. Υπήρχαν στρατώνες, ένας σιδηρόδρομος και ένα τεράστιο συγκρότημα στρατιωτικών νοσοκομείων που σήμερα στέκει εγκαταλελειμμένο, και τα απομεινάριά του αποτελούν ένα αίνιγμα που περιμένει να εξερευνηθεί από τους επισκέπτες.

Οι φράχτες ασφαλείας και τα συρματοπλέγματα έχουν φύγει από καιρό, αφήνοντας τους εγκαταλελειμμένους χώρους ανοιχτούς σε περίεργους επισκέπτες. Οι επισκέπτες περιπλανιούνται ανάμεσα σε δέντρα και θάμνους που έχουν ξεφύγει γύρω από τους σκελετούς των υπόλοιπων κτιρίων.

Ο Bartoszek λέει ότι η περιοχή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους τουρίστες κατά τη θερινή περίοδο. Του αρέσει να τους λέει την ιστορία μιας μυστηριώδους σήραγγας που υπάρχει κάτω από το νοσοκομείο και η οποία συνδέει ένα δωμάτιο που χρησιμοποιούνταν για την ανατομή ανθρώπινων σωμάτων με τον σιδηρόδρομο. Οι ερευνητές εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι για ποιον λόγο χρησιμοποιούνταν.

Σήμερα, το Borne Sulinowo είναι μια κατοικημένη περιοχή. Μετά την αποχώρηση των Σοβιετικών, οι στρατώνες μετατράπηκαν σε διαμερίσματα.

Ο σιδηρόδρομος αφαιρέθηκε και μετατράπηκε σε κεντρικό δρόμο.

 

«Οι άνθρωποι ήρθαν στο Borne από άλλα μέρη της Πολωνίας επειδή τα διαμερίσματα ήταν πολύ φθηνά», λέει ο Bartoszek. Περίπου 5.000 άνθρωποι ζουν εκεί σήμερα. Μερικά από τα λειτουργικά κτίρια έχουν ανακαινιστεί και ανακατασκευαστεί όλα αυτά τα χρόνια. Ένα νοσοκομείο από τη σοβιετική εποχή είναι ανέπαφο και έχει ανακαινιστεί. Ένα άλλο κτίριο σε σχήμα Η στο κέντρο της πόλης είναι τώρα ένα γηροκομείο και μονάδα αποκατάστασης για ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, η πόλη δείχνει ακόμα σημάδια του παρελθόντος της. Ορισμένα κτίρια, όπως η μεγαλοπρεπής δομή που φιλοξένησε το χάος των παλαιών αξιωματικών, πλέον σαπίζουν και χρειάζονται ανακαίνιση. Οι μαρμάρινοι τοίχοι μιλούν για την παλιά τους δόξα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.