4+1 σημάδια που δείχνουν ότι συναναστρέφεστε έναν νάρκισσο

4+1 σημάδια που δείχνουν ότι συναναστρέφεστε έναν νάρκισσο

Πολύ συχνά ακούμε και χρησιμοποιούμε τον όρο «νάρκισσος», πάντα με αρνητικό πρόσημο. Στην πραγματικότητα, ο ναρκισσισμός μπορεί να είναι υγιής, μπορεί όμως και να αποτελεί διαταραχή της προσωπικότητας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε ορισμένα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, αυτό όμως δεν είναι αρκετό για να διαγνωστούμε με την εν λόγω διαταραχή. Σε κάθε περίπτωση, μόνο οι ειδικοί μπορούν να κάνουν διάγνωση μιας ψυχοπαθολογίας.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορεί να μαρτυρούν ότι συναναστρέφεστε έναν νάρκισσο. Οι άνθρωποι που εμφανίζουν σημάδια ναρκισσισμού μπορεί συχνά να είναι πολύ γοητευτικοί και χαρισματικοί. Συχνά δεν δείχνουν αρνητική συμπεριφορά αμέσως, ειδικά στις προσωπικές σχέσεις τους. Οι άνθρωποι που δείχνουν ναρκισσισμό συχνά θέλουν κοντά τους ανθρώπους που τρέφουν το εγώ τους. Χτίζουν σχέσεις για να ενισχύσουν τις ιδέες τους για τον εαυτό τους, ακόμη κι αν αυτές οι σχέσεις είναι επιφανειακές.

Σημάδια του ναρκισσισμού

Ο ναρκισσισμός ακόμη μελετάται , ωστόσο, υπάρχουν μερικά κοινά χαρακτηριστικά των ατόμων με ναρκισσιστική συμπεριφορά που ίσως να μπορείτε να εντοπίσετε.

Αίσθημα ανωτερότητας

Ένα κοινό σημάδι των ατόμων με ναρκισσισμό είναι ότι έχουν την πεποίθηση ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους και αξίζουν ειδικής μεταχείρισης. Πιστεύουν ότι οι άλλοι πρέπει να είναι υπάκουοι στις επιθυμίες τους και ότι οι κανόνες δεν ισχύουν για αυτούς.

Χειριστική συμπεριφορά

Ένα άλλο κοινό χαρακτηριστικό είναι η συμπεριφορά χειραγώγησης ή ελέγχου. Ένας ναρκισσιστής θα προσπαθήσει αρχικά να σας ευχαριστήσει και να σας εντυπωσιάσει, αλλά τελικά, οι δικές του ανάγκες θα έρχονται πάντα πρώτες.

Όταν σχετίζονται με άλλα άτομα, οι ναρκισσιστές θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τους ανθρώπους σε μια ορισμένη απόσταση προκειμένου να διατηρήσουν τον έλεγχο. Μπορεί ακόμη και να εκμεταλλευτούν άλλους για να αποκτήσουν κάτι για τον εαυτό τους.

Ανάγκη για θαυμασμό

Ένα από τα πιο κοινά σημάδια μεταξύ των ναρκισσιστών είναι η διαρκής ανάγκη για έπαινο ή θαυμασμό. Τα άτομα με αυτό το χαρακτηριστικό θέλουν να αισθάνονται επικύρωση από άλλους και συχνά καυχιούνται ή υπερβάλλουν σχετικά με τα επιτεύγματά τους για να κερδίσουν αναγνώριση. Επιθυμούν επίσης να αισθάνονται ότι οι άλλοι τους εκτιμούν ώστε να ενισχύσουν το εγώ τους.

Έλλειψη ενσυναίσθησης

Η έλλειψη ενσυναίσθησης είναι ένα άλλο σημάδι του ναρκισσισμού. Αυτό σημαίνει ότι ο ναρκισσιστής είναι απρόθυμος ή ανίκανος να κατανοήσει τις ανάγκες, τις επιθυμίες ή τα συναισθήματα άλλων ανθρώπων. Αυτό καθιστά επίσης δύσκολο για έναν νάρκισσο να αναλάβει την ευθύνη για τη συμπεριφορά του.

Αλαζονεία

Τα άτομα με ναρκισσιστική συμπεριφορά βλέπουν ήδη τους εαυτούς τους ανώτερους από τους άλλους, οπότε μπορεί να γίνουν αγενείς ή δύστροποι όταν δεν λαμβάνουν τη συμπεριφορά που νομίζουν ότι τους αξίζει. Καθώς θεωρούν τον εαυτό τους ανώτερο, μπορεί να έχουν αγενή στάση απέναντι σε εκείνους που θεωρούν κατώτερους.

Αντιμετωπίζοντας τον ναρκισσισμό

Όταν ο ναρκισσισμός πρόκειται για διαταραχή, ο πάσχων χρειάζεται ψυχοθεραπεία, ώστε να μάθει να αναγνωρίζει τη συμπεριφορά του και κατ’ επέκταση να βελτιώσει τη στάση του και τις διαπροσωπικές του σχέσεις. Ο άνθρωπος με ναρκισσιστική συμπεριφορά μπορεί να χρειάζεται την ενθάρρυνση ενός αγαπημένου του προσώπου για να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια.

Εάν θεωρείτε ότι είστε σε σχέση με κάποιον που έχει έντονα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, μπορείτε να προσπαθήσετε να αλλάξετε τη δυναμική στη σχέση σας και να προκαλέσετε τον σύντροφό σας να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει εσάς και τη σχέση σας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν αναγνωρίζετε τον ναρκισσισμό στον εαυτό σας, μπορείτε να προσπαθήσετε να αποκτήσετε περισσότερη ενσυναίσθηση, βάζοντας τον εαυτό σας στη θέση των άλλων. Παράλληλα, αρχίστε να αντιμετωπίζετε τον εαυτό σας και τους άλλους με καλοσύνη αντί να κάνετε συγκρίσεις και να έχετε μια διαρκή ανάγκη για έπαινο και αναγνώριση. Προκειμένου να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν ψυχοθεραπευτή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.