Τα μυστικά για να καθαρίσετε με ασφάλεια την οθόνη του υπολογιστή σας

Τα μυστικά για να καθαρίσετε με ασφάλεια την οθόνη του υπολογιστή σας

Η οθόνη του υπολογιστή σας συγκεντρώνει αρκετή σκόνη, που κάποια στιγμή θα πρέπει να καθαριστεί, χωρίς όμως να προκαλέσετε τεχνικό πρόβλημα.

Ενώ το καθάρισμα της οθόνης του υπολογιστή σας είναι μια απλή διαδικασία, υπάρχουν μερικοί σημαντικοί κανόνες που πρέπει να θυμάστε για να βεβαιωθείτε ότι το κάνετε με ασφάλεια.

Tι πρέπει να γνωρίζετε πριν καθαρίσετε μια οθόνη υπολογιστή

Οι οθόνες υπολογιστών δεν είναι όλες ίδιες, και έτσι δεν μπορούν όλες να καθαριστούν με τον ίδιο τρόπο. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί ανεξάρτητα από τον τύπο της οθόνης σας, αλλά είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι οι οθόνες βγαίνουν σε δύο κατηγορίες:

Οθόνες με επικάλυψη γυαλιού: Οι οθόνες σε νεότερα iMac και MacBooks έχουν επικάλυψη από γυαλί. Οι γυάλινες οθόνες είναι λίγο λιγότερο ευαίσθητες από τις οθόνες LCD ή LED και οι ήπιες λύσεις καθαρισμού, όπως το οινόπνευμα, είναι γενικά ασφαλείς στη χρήση τους.

Οθόνες LCD ή LED: Οι υπολογιστές με Windows και οι περισσότερες οθόνες αφής και ματ οθόνες, συνήθως δεν είναι επικαλυμμένες με γυαλί. Θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα με αυτές τις οθόνες, ώστε να μην καταστρέψετε τα pixel που αποτελούν την οθόνη.

Για να καθαρίσετε μια οθόνη υπολογιστή, χρειάζεστε μόνο δύο πράγματα: Ένα πανί μικροϊνών και φιλτραρισμένο ή αποσταγμένο νερό.

Εάν θέλετε κάποια επιπλέον βοήθεια, ένα ισοδύναμο μείγμα νερού και ξιδιού είναι ασφαλές ανεξάρτητα από τον τύπο της οθόνης σας. Εάν γνωρίζετε ότι η οθόνη σας είναι επικαλυμμένη με γυαλί, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ισοδύναμο μείγμα νερού και 70% οινόπνευμα εντριβής.

Τι χρειάζεστε

  • Δύο πανιά μικροϊνών χωρίς χνούδι
  • Αποσταγμένο νερό
  • Αποσταγμένο λευκό ξύδι (προαιρετικό)
  • 70% ισοπροπυλική αλκοόλη (προαιρετικά, μόνο για οθόνες που δεν είναι LCD / LED)
  • Απολυμαντικά μαντηλάκια (προαιρετικά, μόνο για οθόνες που δεν είναι LCD / LED)

Πώς να καθαρίσετε μια οθόνη υπολογιστή

Απενεργοποιήστε τον υπολογιστή ή τον φορητό υπολογιστή σας. Για λόγους ασφαλείας, ξεκινήστε αφήνοντας τη συσκευή να κρυώσει εντελώς. Η σκόνη, τα δακτυλικά αποτυπώματα και οι λεκέδες είναι επίσης ευκολότερο να εντοπιστούν σε μια μαύρη οθόνη.

Σκουπίστε τη σκόνη με ένα στεγνό πανί. Χρησιμοποιήστε ένα στεγνό πανί μικροϊνών χωρίς χνούδι για να σκουπίσετε απαλά τυχόν ορατή σκόνη και βρωμιά. Εάν είναι απαραίτητο, ασκήστε ελαφρά πίεση για να αφαιρέσετε τους λεκέδες.

Εάν παραμείνουν τα σημάδια, σκουπίστε με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί. Για οθόνες με επικάλυψη από γυαλί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα ίσων μερών νερού και ξυδιού ή οινοπνεύματος εντριβής. Για οθόνες LED ή LCD, χρησιμοποιήστε μόνο νερό. Ψεκάστε ή χτυπήστε ελαφρά το διάλυμα απευθείας στο πανί και σκουπίστε προσεκτικά την οθόνη από αριστερά προς τα δεξιά.

Γυαλίστε τη με ένα στεγνό πανί και αφήστε τη να στεγνώσει με τον αέρα. Εάν παραμείνουν ραβδώσεις μόλις στεγνώσει η οθόνη, περάστε τις απαλά με το στεγνό πανί. Προτού ενεργοποιήσετε ξανά τον υπολογιστή ή τον φορητό υπολογιστή σας, αφήστε την οθόνη να στεγνώσει εντελώς.

Σημείωση: Η Apple ισχυρίζεται ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαντηλάκια απολύμανσης 70% ισοπροπυλίου για να καθαρίσετε οποιοδήποτε προϊόν της Apple. Απλώς θυμηθείτε να μην μπει υγρό στις θύρες ή τα ανοίγματα της συσκευής -για να το αποφύγετε αυτό, ίσως θα πρέπει να στύψετε το μαντιλάκι για να αφαιρέσετε τυχόν υγρό που περισσεύει πριν το χρησιμοποιήσετε.

Άλλες σημαντικές συμβουλές για ασφαλή καθαρισμό της οθόνης

Για να είστε σίγουροι για το πώς να καθαρίσετε την οθόνη σας, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε, είναι να ελέγξετε το εγχειρίδιο της συσκευής, το οποίο παρέχει συγκεκριμένες προτάσεις του κατασκευαστή. Ωστόσο, επειδή οι οθόνες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε ζημιές, υπάρχουν μερικές γενικές οδηγίες που ισχύουν, ανεξάρτητα από τον τύπο της οθόνης που σας ανήκει.

Απενεργοποιήστε τον υπολογιστή σας πριν καθαρίσετε την οθόνη. Αυτή είναι απλώς μια ασφαλής πρακτική για οποιαδήποτε πρακτική έχει να κάνει με ποσότητα υγρού, όπου υπάρχει οποιαδήποτε ποσότητα υγρού, καθώς μπορούν να προκληθούν ζημιές.

Μη χρησιμοποιείτε λειαντικά καθαριστικά διαλύματα. Αυτό περιλαμβάνει λευκαντικό (ή οποιαδήποτε προϊόντα που περιέχουν λευκαντικό), υπεροξείδιο του υδρογόνου ή καθαριστικά ψεκασμού για όλες τις χρήσεις. Η χρήση ενός λειαντικού καθαριστικού μπορεί να καταστρέψει το φινίρισμα της οθόνης σας.

Χρησιμοποιήστε φιλτραρισμένο ή αποσταγμένο νερό. Ειδικά σε περιοχές με σκληρό νερό, το νερό που περιέχει μέταλλα όπως ασβέστιο και
μαγνήσιο, μπορεί να καταστρέψει την οθόνη σας ή να αφήσει ακόμη περισσότερα σημάδια.

Χρησιμοποιήστε μόνο μαλακά υφάσματα από μικροΐνες. Ακόμα και ένα ύφασμα τόσο μαλακό όσο ένα βαμβακερό πουκάμισο έχει προεξοχές και ανώμαλα σωματίδια που μπορούν να γρατσουνίσουν την οθόνη του υπολογιστή. Για αυτόν τον λόγο, αποφύγετε μπλουζάκια, πετσέτες και χαρτοπετσέτες. Η εξαίρεση είναι το Apple Pro Display XDR ή το iMac, το οποίο απαιτεί ειδικό ύφασμα για γυάλισμα.

Ποτέ μην ψεκάζετε το διάλυμα καθαρισμού απευθείας στην οθόνη. Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ζημιάς από την υπερβολική υγρασία, ψεκάστε το διάλυμα απευθείας στο ύφασμα μικροϊνών.

Μη σκουπίζετε σε κύκλους. Το σκούπισμα σε κύκλους μπορεί να δημιουργήσει άνιση πίεση και τελικά να οδηγήσει σε ζημιά στην οθόνη. Είναι επίσης πιο πιθανό να δημιουργήσει ραβδώσεις. Σκουπίστε με σφιχτές κινήσεις σε σχήμα Ζ ή με ευρείες κινήσεις σαν χάδι, από πλευρά σε πλευρά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μην τρίβετε. Εφαρμόστε απαλή πίεση μόνο. Ο σκληρός καθαρισμός μπορεί να βλάψει τα εσωτερικά στοιχεία της οθόνης και να αφήσει γρατζουνιές ή σημεία αποχρωματισμού ή νεκρά pixels που δεν θα φεύγουν με τίποτα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.