Με αυτό το υλικό θα καθαρίσετε εύκολα και γρήγορα τον φούρνο σας

Με αυτό το υλικό θα καθαρίσετε εύκολα και γρήγορα τον φούρνο σας

Ο καθαρισμός του φούρνου δεν χρειάζεται να μοιάζει με άθλο. Μπορεί να γίνει μια πολύ πιο ξεκούραστη διαδικασία, αν αντί να δοκιμάζετε το ένα καθαριστικό μετά το άλλο, δοκιμάσετε να ενώσετε τις δυνάμεις του ξιδιού και της μαγειρικής σόδας.

Όχι μόνο θα καθαρίσουν άψογα τον φούρνο, αλλά σε αντίθεση με τα καθαριστικά που περιέχουν χημικές ουσίες, δεν θα αφήσουν υπολείμματα που μπορούν να μας βλάψουν στην επόμενη χρήση του. Η σόδα είναι φυσικό αλκαλικό και το ξίδι φυσικό οξύ, κάτι που καθιστά και τα δύο ασφαλή για επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τροφές.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζω τον φούρνο;

Η σωστή απάντηση είναι ανάλογη της χρήσης που κάνουμε στον φούρνο μας. Μία φορά τον μήνα είναι μια ασφαλής επιλογή. Ακόμη κι αν ο φούρνος είναι αυτοκαθαριζόμενος, και πάλι πρέπει να του κάνουμε ανά διαστήματα βαθύ καθαρισμό. Δείτε το περισσότερο ως συντήρηση μιας συσκευής για την οποία ξοδέψατε ένα σεβαστό ποσό, και όχι σαν αγγαρεία που δεν μπορείτε να αποφύγετε.

Για να σηκώσουμε, λοιπόν, τα μανίκια. Ξεκινάμε…

Φτιάχνουμε πάστα

Αναμειγνύουμε 3/4 του φλιτζανιού μαγειρική σόδα με 1/4 του φλιτζανιού ζεστό νερό. Αν έχετε πολύ μεγάλο φούρνο ίσως χρειαστείτε μεγαλύτερη ποσότητα. Αν θέλετε να μυρίσει ωραία ο φούρνος μετά το καθάρισμα, προσθέστε στο μείγμα κάποιο αιθέριο έλαιο. Δύο με τρεις σταγόνες είναι αρκετές.

Ξεκινάμε με τις σχάρες

Αφαιρούμε τις σχάρες και τις αφήνουμε μερικές ώρες σε νερό με καθαριστικό πιάτων για να μαλακώσουν οι λεκέδες. Στη συνέχεια τρίβουμε με την πράσινη μεριά από το σφουγγαράκι των πιάτων. Ξεπλένουμε και αφήνουμε να στεγνώσουν. Αν είναι πολύ λερωμένες, χρησιμοποιήστε την πάστα, αρκεί οι σχάρες να είναι από ανοξείδωτο ατσάλι, αλλιώς το αλουμίνιο θα αποχρωματιστεί.

Ώρα για την πάστα

Γεμίστε όποιες οπές μπορεί να έχει ο φούρνος σας στο εσωτερικό του με αλουμινόχαρτο. Μετά, με μία οδοντόβουρτσα, απλώστε την πάστα, αποφεύγοντας κάθε μεταλλική επιφάνεια και την πόρτα του φούρνου. Αφήνουμε την πάστα μέχρι την επόμενη μέρα.

Ώρα για καθάρισμα

Αφαιρούμε την πάστα με πλαστική ξύστρα κουζίνας. Καθαρίζουμε με ένα νωπό ύφασμα/πετσέτα και επαναλαμβάνουμε.

Για την πόρτα

Αναμειγνύουμε ίσες ποσότητες από νερό και λευκό ξίδι και καθαρίζουμε την πόρτα με ένα μαλακό πανί. Αποφεύγουμε να βρέξουμε το λάστιχο της πόρτας του φούρνου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!


ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.