ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Μόδα εμπνευσμένη από…..την Τζαμάικα του 1960 [εικόνες & video]

Μόδα εμπνευσμένη από…..την Τζαμάικα του 1960 [εικόνες & video]

Ενα στιλ που έρχεται από την Τζαμάικα του 1960 και άρχισε να γίνεται ξανά πολύ της μόδας αναδεικνύεται σε ένα εκπληκτικό φωτογραφικό αφιέρωμα.

Ο όρος Rude Boy (αναφέρεται και ως Rudie ή Rudy) προέρχεται από την Τζαμαϊκανή αργκό του 1960 ωστόσο η έκφραση, όπως και το στιλ χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα.

Η κουλτούρα των Rudeboys ξεκίνησε αρχικά από τα φτωχότερα τμήματα του Κίνγκστον, στη Τζαμάικα, και συνδέθηκε με βίαιους δυσαρεστημένους νέους. Μαζί με ska και Rocksteady μουσική, πολλά rudeboys λάνσαραν κοστούμια, λεπτές γραβάτες, και καπέλα, με εμφανή την επιρροή της μόδας των αμερικανικών καλλιτεχνών της τζαζ και σόουλ μουσικής σκηνής.

Οι Αμερικανοί γκάνγκστερ στις ταινίες εκείνης της περιόδου ήταν επίσης παράγοντες που επηρεάζαν τη διαμόρφωση της Rude Boy εικόνας. Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1970, τζαμαϊκανή ρέγκε μουσική αντικατέστησε τη ska και Rocksteady και πλέον στη δεκαετία του 1980 έγινε το κύριο δημοφιλές είδος μουσικής της Τζαμάικα διατηρώντας ωστόσο την κουλτούρα των Rudeboys και το ανάλογο στιχουργικό περιεχόμενο.

Ο όρος ξεκίνησε να χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ για να περιγράψει τους μεταπολεμικούς γκάνγκστερ, ενώ η λέξη «rudeboy» στην Τζαμάικα με την κυριολεκτική έννοια χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει κάποιο «αγενές, προσβλητικό ή μοχθηρό άτομο»

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970, με την αναβίωση της ska στην Αγγλία οι όροι Rudeboy και Rudegirl χρησιμοποιούνταν, μεταξύ άλλων παραλλαγών, για να περιγράψουν τους οπαδούς του συγκεκριμένου είδους μουσικής.

Η χρήση της λέξης μεταφέρθηκε αργότερα στη Βρετανία στο πιο σύγχρονο κίνημα της Ska Punk και πλέον οι όροι Rudeboy και Rudegirl χρησιμοποιούνταν ως εκφράσεις όπως το Gangsta ή το Badman.

Με τίτλο «Return of the Rudeboy» το πρόσφατο πρότζεκτ των φωτογράφων Ντιν Τσάλκλεϊ και Χάρις Ελιοτ, μας μεταφέρει σε μία άλλη, ιδιαίτερα κομψή, δεκαετία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.