Ντόνα Κάραν: Η άγνωστη ζωή μιας εμβληματικής σχεδιάστριας μόδας (φωτο)

Ντόνα Κάραν: Η άγνωστη ζωή μιας εμβληματικής σχεδιάστριας μόδας (φωτο)

Η 67χρονη πλέον Ντόνα Κάραν υπήρξε κάποτε ένα αδύνατο κοριτσάκι από το Κουίνς της Νέας Υόρκης, που προσπάθησε σκληρά να φτάσει στην κορυφή της μόδας. Τώρα οι άγνωστες πτυχές της ζωής της αποκαλύπτονται στη νέα της αυτοβιογραφία με τίτλο My Journey.

Από μικρή είχε στενή επαφή με τη μόδα. Η μητέρα της Ελεν Ραμπίνοβιτς ήταν μοντέλο και ο πατέρας της Γκάμπι Φέισκ έφτιαχνε κοστούμια κατά παραγγελία. Η μόδα ήταν το πεπρωμένο της, αλλά ήταν το τελευταίο πράγμα που ήθελε να κάνει.

Ηθελε να χορέψει όπως Μάρθα Γκράχαμ και η Ισιδώρα Ντάνκαν και όταν ήταν έφηβη ήθελε να τραγουδήσει, όπως η Μπάρμπρα Στρέιζαντ. Είχε πάντα ένα χίπι στιλ στα ρούχα. Αγαπούσε τα κορμάκια Danskin σε κάθε χρώμα, καυτά σορτς, κοντές φούστες, μακριές φούστες ως το πάτωμα και σανδάλια μονομάχου που έδεναν στο πόδι.

Ωστόσο στη ζωή της δεν ξεκίνησα όλα ρόδινα. Η μητέρα της υπέφερε από διπολική διαταραχή και το σπίτι ήταν γεμάτο χάπια και ηρεμιστικά. Οταν ο πατέρας της σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα, η Ελεν έστειλε την 3χρονη τότε Ντόνα και τη μεγαλύτερη αδελφή της Γκέιλ σε οικοτροφείο στην Νέα Υόρκη. Ενα χρόνο αργότερα ξαναπαντρεύτηκε και πήρε πίσω τα παιδιά της τα οποία μεγάλωναν μόνο με νταντάδες και σε πλήρη αποξένωση με την μητέρα τους.

Αυτό, όπως λέει η ίδια, της άφησε αρκετά ψυχικά τραύματα: «Προσπαθούσα να δημιουργήσω μια αίσθηση οικογένειας όπου κι αν πήγαινα. Το πιο σημαντικό, έχω μάθει ότι να ζω με την απώλεια».

Δεν ήταν καθόλου καλή μαθήτρια, παράτησε το σχολείο στο γυμνάσιο και έπιασε δουλειά σε μπουτίκ ρούχων στο Long Island. Το 1968 ωστόσο έγινε δεκτή στην Parson’s School of Design, παρά τους βαθμούς της.

Πλέον η ζωή της είχε μπει σε νέα τροχιά, ενώ ήταν ιδιαίτερα ευτυχισμένη και με το φίλο της Μαρκ Κάραν, με τον οποίο σχεδίαζε να κάνει οικογένεια.

Λίγο μετά τον αρραβώνα τους ωστόσο, γνώρισε τον γοητευτικότατο, αλλά παντρεμένο καλλιτέχνη Στεφάν Γουάτς στο σπίτι μίας φίλης της. Εκείνο το βράδυ κοιμήθηκε μαζί του, ωστόσο αυτό έμεινε το μυστικό τους και αποφάσισε να μην διαλύσει τον αρραβώνα της γι’ αυτό.

Ετσι παντρεύτηκε τον Μαρκ, αλλά την πρώτη μέρα του μήνα του μέλιτος επανασυνδέθηκε με τον Γουάτς. Υποσχέθηκε στον Μαρκ ότι θα τελειώσει την παράνομη αυτή σχέση, όταν έμαθε ότι ήταν έγκυος από τον Στεφάν, αν κοιμόταν και με τους δύο άνδρες την ίδια περίοδο. Εκανε έκτρωση, αλλά ο γάμος τους ήταν καταδικασμένος.

Η αγχωτική συμπεριφορά της Ντόνα, η οποία είχε οδηγήσει στην απόλυση της από το κατάστημα της Ανν Κλέιν στο παρελθόν, την ανάγκασε να αρχίσει να βλέπει ψυχίατρο. Η θεραπεία συνεχίστηκε για 20 και πλέον χρόνια, ωστόσο, η Ανν Κλέιν, βλέποντας πώς η Ντόνα έχει ηρεμήσει την προσέλαβε ξανά.

Η καριέρα της άρχισε να παίρνει τα πάνω της και ήδη από το 1977, η Ντόνα με στενό φίλο και συνεργάτη της, Louis dell’Olio ήταν υποψήφια για το Γουίνι, το Οσκαρ της μόδας – και βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης των αμερικανών σχεδιαστών αθλητικών ειδών μαζί με τους Ralph Lauren, Perry Ellis και Calvin Klein. Ηταν η ίδια χρονιά που το όνειρό της να συναντήσει την Μπάρμπρα Στρέιζαντ έγινε πραγματικότητα. Η τραγουδίστρια είχε μόλις αγοράσει ένα γούνινο παλτό του οποίου ο Louis και η Ντόνα είχαν σχεδιάσει και ήθελε να τους γνωρίσει. Επίσης είχε ερωτευτεί και ένα πουλόβερ της Ντόνα που είχε δει στο εξώφυλλο του Harper’s Bazaar.

Εχοντας πλέον τακτοποιημένη τη ζωή και την καριέρα της, έπεσε εντελώς τυχαία πάνω στον αδελφό του Στεφάν Γουάτς, του πρώην εραστή της που είχε να δει 4 χρόνια.

Επανασυνδέθηκαν όταν μια χιονοθύελλα την εγκλώβισε στο Μανχάταν χωρίς να υπάρχει τραίνο να πηγαίνει πίσω στο Λονγκ Άιλαντ.

«Συνάντησα τον Στεφάν και περπάτησαν στο Central Park στο χιόνι. Στα τέσσερα περίπου χρόνια από τότε που τον είχα δει τελευταία, δεν είχε αλλάξει καθόλου. Ούτε είχε αλλάξει η σχέση μας. Ήταν στιγμιαίο το πάθος, σαν να μην είχε περάσει μέρα».

Η σύζυγός του εξακολουθούσε να αρνείται να του δώσει διαζύγιο και ο ίδιος ζούσε μόνος στο κέντρο της πόλης και χρησιμοποιούσε ένα στούντιο στο Λονγκ Αιλαντ για τη ζωγραφική και τα γλυπτά του.

Η σχέση τους ήταν η μεγαλύτερη έμπνευση για τη συλλογή της. Η Ντόνα και ο Στεφάν έζησαν μαζί για έξι χρόνια πριν η σύζυγός του, Ντέιλ του δώσει διαζύγιο.

Παντρεύτηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου 1983, στο σπίτι της μητέρας του Στεφάν στη Hewlett, του Λονγκ Αιλαντ. Ηταν η πιο ζεστή μέρα του χρόνου. Τα λουλούδια μαραίνονταν και οι καλεσμένοι ήταν έσταζαν ιδρώτα.

«Παρά την αποπνικτική ζέστη, ο γάμος ήταν μαγικός. Το παρελθόν μου, το παρόν και το μέλλον μου ενώθηκαν εκείνη την ημέρα. Στο κέντρο όλων ήταν ο Στεφάν. 16 χρόνια έτη και έξι μήνες μετά τη συνάντησή μας παντρεύτηκα την αδελφή ψυχή μου» γράφει.

Η καριέρα της Ντόνα στην πορεία άνθισε και έντυσε διασημότητες όπως η Σούζαν Σάραντον, η Αντζέλικα Χιούστον, η Ισαμπέλα Ροσελινι, η Σιγκούρνι Γουίβερ, η Ούμα Θέρμαν και η Νταιάν Σόγιερ. Έκανε είκοσι κοστούμια για τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, έγινε στενη φίλη με τη Ντέμι Μουρ και τη Λάιζα Μινέλι, αλλά η καλύτερη της φίλη έμεινε η Μπάρμπρα Στρέιζαντ.

Ο Στεφάν μαζί με την Ντόνα ίδρυσαν τον οίκο Donna Karan Collection. Θεωρήθηκε το άλλο μισό της στην αυτοκρατορία της μόδας, μέχρι που πέθανε σε ηλικία 62 ετών το 2001.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η γέννηση και ο θάνατος ήταν οι μεγαλύτεροι δασκάλοι της Ντόνα. «Στο τέλος της ημέρας, δεν είναι αυτό που φοράτε ή το τι έχετε καταφέρει. Είναι ποιος είστε και ποιοι σας αγαπούν»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.