Οι «σκελετοί» της πασαρέλας- Είναι στα πρόθυρα νευρικής ανορεξίας, κι όμως τις προτιμούν οι σχεδιαστές! (φωτό)

Οι «σκελετοί» της πασαρέλας- Είναι στα πρόθυρα νευρικής ανορεξίας, κι όμως τις προτιμούν οι σχεδιαστές! (φωτό)

Με λιπόσαρκα σκελετωμένα άκρα και μικροσκοπική μέση, τα μοντέλα της πασαρέλας είναι γνωστό ότι απέχουν πολύ από την κανονική γυναίκα.

Με τα χρόνια, οι σχεδιαστές -από τη Βικτόρια Μπέκαμ μέχρι τον Armani- έχουν γίνει αντικείμενο διαμάχης για τα αποστεωμένα τους μοντέλα, ενώ πρόσφατος νόμος προσπαθεί να απαγορεύσει τα ανορεξικά πρότυπα στον χώρο της μόδας.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι ενστάσεις δεν πτόησαν καθόλου τους μεγάλους οίκους και όπως αποκαλύπτει η Daily Mail, ορισμένες εταιρείες πραγματικά το παρακάνουν, αφού, μελετώντας τις διαστάσεις των μοντέλων τους, αποκαλύφθηκε ότι η μέση τους είναι το πολύ 63 εκατοστά, όταν μίας μέσης γυναίκας είναι στα 81.

Ο λόγος γι’ αυτό είναι τα διαστρεβλωμένα πρότυπα ομορφιάς που παρουσιάζονται στην πασαρέλα. Οπως εξηγεί η fashion expert Καρίν Φράνκλιν, η οποία αγωνίζεται για την πολυμορφία στην πασαρέλα, τα σημερινά μοντέλα είναι ένα σύμπτωμα της αλλαγής ιδανικών για το σχήμα και το μέγεθος του σώματος.

Ενώ στη δεκαετία του ’50 οι μεγάλοι γοφοί και οι καμπύλες ήταν στη μόδα, αυτό αντικαταστάθηκε από ένα πιο ανδροπρεπές σώμα στη δεκαετία του ’60 και αργότερα επίπεδα στομάχια και μεγάλα στήθη με αισθητική χειρουργική ήταν στο απόγειό τους το ’70 και το ’80. Τη δεκαετία του ’90, ωστόσο, τα μοντέλα αδυνάτισαν και ψήλωσαν και σήμερα αυτή η τάση φτάνει στα άκρα.

«Τα μοντέλα έχουν ψηλώσει πολύ κατά τα 34 χρόνια που δουλεύω» εξηγεί η Κάριν. «Τώρα δεν είναι ασυνήθιστο να δω ένα μοντέλο ύψους 1,80 μ., όμως οι απαιτήσεις των σχεδιαστών για τις μετρήσεις του σώματος -π.χ. γοφοί 83 εκατοστά- παραμένουν ίδιες. «Μόνο τα πολύ νέα μοντέλα των οποίων τα σώματα δεν έχουν ωριμάσει εντελώς μπορούν να έχουν τέτοια μέτρηση. Από το τέλος της εφηβείας τους, γίνεται πιο δύσκολο να μείνουν τόσο αδύνατες, οπότε οι εξαντλητικές δίαιτες αρχίζουν».

Αυτό όμως έχει και έναν λόγο που συμβαίνει, σύμφωνα με την Καρίν, αφού «ένα ρούχο σε ανατομικά μη κανονικό σώμα κρύβει τις ατέλειες σχεδιασμού και οι παράξενες τάσεις φαίνονται ελκυστικές».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.