Και νέο πρόστιμο-μαμούθ 500.000 ευρώ στον Alpha

Και νέο πρόστιμο-μαμούθ 500.000 ευρώ στον Alpha

Όχι 1,5 εκατ. ευρώ αλλά 2 εκατομμύρια ευρώ αναγκάστηκε να πληρώσει ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha στο Ελληνικό Δημόσιο για πρόστιμα που επιβλήθηκαν στο παρελθόν. Η προσπάθεια απόρριψης των σχετικών αποφάσεων έπεσε στο κενό μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ το 2015 και τις πρώτες μέρες του 2016.

Στο διαδίκτυο γινόταν λόγος για δύο σημαντικές αποφάσεις, που στοίχισαν στον τηλεοπτικό σταθμό 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά όπως προκύπτει από την έρευνα του «Π» αυτές είναι τρεις, και η τρίτη είναι η πιο σοβαρή. Με την 1658/2015 απόφασή του, το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ κρίνει πως είναι νομίμως αιτιολογημένη η κύρωση του ΕΣΡ, καθώς κατά τη διάρκεια Δελτίου Ειδήσεων δημοσιογράφος αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο περιστατικό χρηματισμού, με το οποίο αμφισβητείται ουσιαστικά η πολιτική ακεραιότητα των βουλευτών, χωρίς όμως να γίνει επίκληση συγκεκριμένων στοιχείων. Το ΣτΕ έκρινε πως παραβιάστηκαν οι κανόνες δεοντολογίας, σύμφωνα με τους οποίους τα μεταδιδόμενα γεγονότα πρέπει να είναι αληθή, να μη μεταδίδονται με τη μορφή πληροφορίας αν δεν έχουν ελεγχθεί και να παρουσιάζονται με προσοχή και αίσθημα ευθύνης.

H καταγγελία είχε γίνει το 2006 από τον τότε Συνασπισμό και το ΕΣΡ είχε επιβάλει πρόστιμο 500.000 ευρώ, ύστερα από διάλογο που είχε ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, σχολιαστής τότε του δελτίου, με τον Δημήτρη Παπαδημούλη, βουλευτή του κόμματος. «Εγώ δύο φορές υπήρξα μάρτυρας επιχειρηματιών με λίστα που είχε βουλευτές στο payroll. Και μου έδειχνε πόσο έπαιρνε ο καθένας, και από τα άλλα κόμματα, δηλαδή, δεν είχε μόνο από ένα κόμμα», είχε ισχυριστεί ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος. Ο Δ. Παπαδημούλης είχε ρωτήσει αν υπήρχαν όλα τα κόμματα και ο δημοσιογράφος είχε απαντήσει: «Ναι, δυστυχώς. Εκτός από το ΚΚΕ». Στη συνέχεια είχε ισχυριστεί πως υπήρχαν ονόματα από τον Συνασπισμό, αλλά είχε αρνηθεί να τα αναφέρει, προτείνοντας «να δώσει τον επιχειρηματία».

Το ΣτΕ με την 196/2016 απόφασή του επικύρωσε τα δύο πρόστιμα που είχε επιβάλει το ΕΣΡ, συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Το πρώτο, ύψους 1 εκατ. ευρώ, ήταν για την παράνομη δανειοδότηση του σταθμού από τον επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά, καθώς ο νόμος 3166/2003 προέβλεπε ότι η χορήγηση από τους μετόχους δανείων σε τηλεοπτική εταιρεία απαγορεύεται να υπερβαίνει το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της, ποσοστό που στη συνέχεια μειώθηκε σε 1%. Ο Δ. Κοντομηνάς κατά τα έτη 2002 – 2004 είχε δανείσει την τηλεοπτική εταιρεία πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Αναλυτικότερα, το 2002 δάνεισε την εταιρεία, σε σχέση με το κεφάλαιό της, σε ποσοστό 48,44%, το 2003 σε ποσοστό 156% και το 2004 σε ποσοστό 171,80%.

Το 2004 ο Alpha συνήψε ομολογιακό δάνειο ύψους 28,5 εκατ. ευρώ με την εταιρεία «ΔΕΜΚΟ Επενδυτική και Εμπορική ΑΕ», στην οποία είναι μέτοχος από το 2001 ο Δ. Κοντομηνάς (25%), και το ΕΣΡ έκρινε πως υπάρχει θέμα συγκεκαλυμμένου δανεισμού του Alpha από τον μέτοχό του κ. Κοντομηνά, καθώς ο δανεισμός αυτός υπερβαίνει το προβλεπόμενο επιτρεπτό όριο σε σχέση με το μετοχικό κεφάλαιο (71,96%). Για τη δεύτερη αυτή περίπτωση μη νόμιμου δανεισμού το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο 500.000 ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε ανακοίνωσή του ο Alpha διευκρίνιζε πως «η απόφαση αυτή του ΣτΕ αφορά απόφαση του ΕΣΡ που εκδόθηκε προ δεκαετίας (Μάρτιος 2006) και της οποίας τα δεδομένα ανάγονταν σε νομοθετικό πλαίσιο που ήδη από το 2007, μετά την έκδοση του ν. 3592/2007, δεν υφίσταται» Επίσης, ότι «το καταλογισθέν από το ΕΣΡ πρόστιμο είχε ήδη εξοφληθεί στο ακέραιο από τον σταθμό μας πολλά χρόνια πριν από την έκδοση της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.