ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Τί «έκλεψε» η σειρά House of Cards από τον Σαίξπηρ (φωτό)

Τί «έκλεψε» η σειρά House of Cards από τον Σαίξπηρ (φωτό)

Το έχει δηλώσει μόνος του ο Κέβιν Σπέισι, που ενσαρκώνει τον ρόλο του κυνικού πολιτικού ζώου Φρανκ Αντεργουντ: «Το καλύτερο στη σειρά είναι ότι βασίζεται στα βιβλία του Michael Dobson που εμπνέεται απευθείας από τον Σέξπηρ. Είναι πραγματικά μια σειρά τύπου Ριχάρδος III».

Ο Σπέισι έχει παίξει πολλές φορές τον ρόλο του βασιλιά Ριχάρδου στο θέατρο και η μοίρα του έφερε τον ρόλο και στην τηλεόραση. Εξάλλου στο πλευρό του η γυναίκα ενσαρκώνει τη φράση «Πίσω από κάθε μεγάλο άνδρα κρύβεται μια γυναίκα που έχει αίμα στα χέρια της». Η Λαίδη Μάκμπεθ, η διαβολική δημιουργία του XIου αιώνα, επανεμφανίζεται στον XXIο αιώνα σε τηλεοπτική σειρά, με μεγάλη επιτυχία.

«Είμαι αποφασισμένος να γίνω δαιμονικός» είναι μια από τις σεξπηρικές φράσεις. «Είμαι αποφασισμένος να αποδείξω ότι είμαι κακός», είναι μια από τις φράσεις του Φρανκ Αντεργουντ, μπροστά στον καθρέφτη του. Στο σεξπηρικό έργο ο Ριχάρδος, άσχημος και καμπούρης, για να ανέλθει στον θρόνο, δεν διστάζει να δολοφονήσει τον αδελφό του, τον ανιψιό του και την γυναίκα του. Αλλά θα πεθάνει και ο ίδιος από την επανάσταση που ξεσπάει. Ο θάνατος του πατέρα, ο απαγορευμένος έρωτας βρίσκονται πίσω από την κατασκευή του τέρατος.

«Αφού δεν έχω τίποτα δεν μπορώ να χάσω τίποτα και πιστεύω ότι θα είμαι τίποτα αν δεν τα έχω όλα», λέει ο Ριχάρδος του Σέξπηρ, μόνος και απομονωμένος, καταδικασμένος να μιλάει μόνο στο κοινό.

Ο Κβιν Σπέισι στον ρόλο του Ριχάρδου III, στο θέατρο:

Η σειρά House of Cards είναι η νεότερη εκδοχή μιας μίνι βρετανικής σειράς του 1990. Παρακολουθεί την πολιτική καριέρα του Φρανκ Αντεργουντ (που παίζει ο Κέβιν Σπέισι), βουλευτή των Δημοκρατικών στην Ουάσινγκτον, στον οποίο ο μελλοντικός πρόεδρος έχει υποσχεθεί μια υπουργική θέση. Αλλά όταν ο πρόεδρος ανεβαίνει στην εξουσία και εγκαθίσταται στον Λευκό Οίκο, ξεχνάει την υπόσχεσή του.

Ο Φρανκ Αντεργουντ αποφασίζει να τον εκδικηθεί. Ετσι ξεκινάει μια σειρά από απίστευτες μηχανοραφίες τις οποίες οργανώνει με τη βοήθεια μιας φιλόδοξης δημοσιογράφου και της παγερής γυναίκας του (Ρόμπιν Ράιτ). Είναι έτοιμος για όλα προκειμένου να φθάσει τον στόχο του: δολοφονεί τον πρώην συνεταίρο του και ρίχνει στις ράγες του τρένου την ερωμένη του δημοσιογράφο.

Ο Φρανκ Αντεργουντ δανείζεται πολλά στοιχεία από τον ανήθικο βασιλιά του Σέξπηρ, Ριχάρδο III. Οπως εκείνος, έτσι και ο Αντεργουντ μιλάει συχνά προς το κοινό και του λέει την αλήθεια, κοιτάζοντάς το στα μάτια, για τις προθέσεις του να εκδικηθεί. Τελικά, όπως και ο Ριχάρδος, έτσι και ο Αντεργουντ κερδίζει και γίνεται πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά χωρίς να εκλεγεί. Τόσο σεξπηρικό!

Η Κλαιρ Αντεργουντ είναι η Λαίδη Μάκβεθ της σειράς. Είναι η «γυναίκα που έχει αίμα στα χέρια της». Οπως και ο σύζυγός της, στόχος της είναι η εξουσία. Είναι φιλόδοξη, χωρίς ενοχές και ξέρει να χειραγωγεί τους άλλους. Απολύει χωρίς πρόβλημα περίπου 12 εργαζόμενους με τους οποίους κοιμάται και κάνει 3 εκτρώσεις.

Οπως ο σύζυγός της που μαγεύει τους τηλεθεατές με το διπλό παιχνίδι του, έτσι και η Κλαιρ Αντεργουντ είναι σεξπηρικό πρόσωπο γιατί είναι πολύπλοκη και αμφιλεγόμενη: είναι ταυτόχρονα ανεξάρτητη και φεμινίστρια που παραβιάζει κάθε ηθική και νόμο αλλά και γυναίκα που αγωνίζεται για τον σύζυγό της και παραμένει στη πατριαρχική σκιά του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.