ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του «Πύργου του Downton» [φωτό]

Οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του «Πύργου του Downton» [φωτό]

«Φαντάσματα; Ναι, υπάρχουν μερικά…Ένα από αυτά με ακολούθησε ένα βράδι σε ένα διάδρομο, ενώ περνούσα με τον γιό μου Εντουαρντ, 2 ετών. Ευχαριστώ το θεό, σταμάτησε στην πόρτα και μας άφησε να περάσουμε. Αλλά έτσι γίνεται στα σπίτια με τόσο παλιά ιστορία. Εφερα έναν ιερέα από το αββαείο του Γουεστμίνστερ για να ευλογήσει τον πύργο. Από τότε όλα μπήκαν σε τάξη».

Η πολύ μοντέρνα και ευκίνητη κόμησσα του Κάρναβον δείχνει σοβαρή όταν διηγείται αυτές τις ιστορίες. Μαζί με τον σύζυγό της, κόμη του Κάρναβον, είναι ιδιοκτήτες του πύργου που κόβει την ανάσα: εκεί που έγιναν τα γυρίσματα της πολύ επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς “Ο Πύργος του Ντάουντον”.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο παιδί μιας οικογένειας που είχε έξι κορίτσια. Η Λαίδη C. όπως την αποκαλούν στην περιοχή, είναι εξαιρετικά ρεαλίστρια. Σπούδασε λογοτεχνία και γερμανικά και στη συνέχεια έγινε λογίστρια. Ωστόσο, το 2001, όταν ο σύζυγός της Τζορτζ Χέρμπερτ έγινε ο όγδοος κόμης του Κάρναβον και κληρονόμησε τον τίτλο και τον πύργο που ανήκει στην οικογενειά του από το 1769, εκείνη άφησε πίσω της την πραγματικότητα. Ο κόμης άρχισε να ασχολείται με την διαχείριση του πύργου, τα 2.000 στρέμματα, τις φάρμες, τα ζώα και με την τοπική πολιτική εκείνη άρχισε την συντήρηση των αρχείων. Αρχισε επίσης να γράφει οδηγούς για τον πύργο και για το μοναδικό πάρκο του, το οποίο είναι ανοικτό στους επισκέπτες από το 1988.

Ο  προπάππους Τζορζτ Χέρμπερτ, πέμπτος κόμης του Κάρναβον, ο οποίος γεννήθηκε στο Χαικλέρ το 1866 και πέθανε στο Κάιρο το 1923 είχε ένα αληθινό πάθος για την αιγυπτιολογία και τους Φαραώ. Μαζί με τον αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ ανακάλυψαν την πολύ διάσημη Κοιλάδα των Βασιλιάδων, στην οποία είναι θαμμένος και ο Τουταγχαμών, και ο κόμης ήταν ο πρώτος που μπήκε στον τάφο του.

Για να τιμήσει αυτόν τον δοξασμένο πρόγονο, η Λαίδη C. άνοιξε στο υπόγειο του πύργου ένα μικρό μουσείο στο οποίο εκτίθεται σπάνια αντικείμενα από την αρχαία Αίγυπτο.

Στην οικογένεια Χέρμπερτ ανήκει και η Αλμίνα Χέλμπερτ, κόρη του Αλφρεντ Ρότσιλντ, η οποία μεταμόρφωσε τον πύργο σε νοσοκομείο κατά τον Πρώτο παγκόσμιο πόλεμο και απαιτούσε από τις νοσοκόμες να ντύνονται όμορφα με ροζ μπλούζες για να ανεβάζουν το ηθικό των τραυματισμένων στρατιωτών. Η Λαίδη C διηγείται σήμερα αυτή την ιστορία που θυμίζει πολύ το σενάριο της σειράς «Ο Πύργος του Ντάουντον».

Ο σκηνοθέτης Julian Fellowes είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει αυτόν τον πύργο για τη σειρά «Ο Πύργος του Ντάουντον». Είναι ο ίδιος βαρώνος και έχει έδρα στην Βουλή των Λόρδων της Μεγάλης Βρετανίας, όπως και ο κόμης του Κάρναβον.

«Ο Julian Fellowes ερχόταν εδώ και περνούσε τα σαββατοκύριακά του. Εμείς στον πύργο είχαμε ήδη φιλοξενήσει τα γυρίσματα της σειράς “Eyes Wide Shut”, άλλες τηλεοπτικές σειρές, καθώς και ταινίες για το Bollywood. Όταν μας πρότεινε τη σειρά “Downton Abbey”, δεν συνειδητοποιήσαμε σε ποια περιπέτεια μπαίναμε. Τα πρώτα επεισόδια ήταν χαλαρά.

Αλλά δεν περιμέναμε ότι η σειρά θα είχε τόσο μεγάλη επιτυχία. Όλα έγιναν δυσκολότερα για την δεύτερη περίοδο της σειράς. Ο Julian Fellowes είχε πάθος με το σπίτι, είχε εξερευνήσει κάθε γωνία του πύργου και έμπαινε στο μυθιστόρημα της ίδιας μας της οικογένειας. Του μιλούσαμε για την οικογένεια Κάρναβον, για τους υπηρέτες».

Πρόθυμα η Λαίδη C. ανοίγει το σπίτι της για τους δημοσιογράφους του πολυφωτογραφημένου πύργου και περνάει τους επισκέπτες από την άλλη πλευρά της κάμερας. Βαριές ξύλινες πόρτες, γοτθικά χολ, τεράστια σαλόνια με 15 μέτρα ύψος στο ταβάνι. Παντού υπάρχουν πίνακες μεγάλων ζωγράφων, μια μαγευτική ξύλινη σκάλα από βελανιδιά, μια γκαλερί στον πρώτο όροφο όπου εικονίζονται όλα τα μετάλλια και οι τίτλοι της οικογένειας. Οι Κάρβαβον, όπως εξάλλου και οι φανταστικοί Γκράνθαμ της τηλεοπτικής σειράς « Downton Abbey », συγκεντρώνονται οικογενειακά γύρω από το μνημειώδες τζάκι. Ανακαινίστηκε με γοτθικά στοιχεία το 1842 από τον αρχιτέκτονα Charles Barry, ο οποίος έχει χτίσει και το κοινοβούλιο της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο πύργος δεν είναι μόνο ένα κομάτι ιστορίας της Αγγλίας αλλά και ένα πραγματικά οικογενειακό σπιτικό, με το ένα πόδι στην πραγματικότητα και το άλλο στον μύθο. «Κάθε ομοιότητα με υπαρκτά πρόσωπα είναι εντελώς αληθινή» σχολιάζει η ιδιοκτήτρια του πύργου. Στα εντυπωσικά έπιπλα και τους βαρείς κομούς δίπλα στις φωτογραφίες των Κάρναβον υπάρχουν πλέον και οι φωτογραφίες από την φανταστική οικογένεια των Γκράνθαμ από τη σειρά « Downton Abbey », σαν πραγματικά ξαδέλφια.

Ο κόμης και η Λαίδη Κάρναβον μαζί με όλο το υπηρετικό προσωπικό του πύργου:

«Στα γυρίσματα δουλειά μας ήταν να μη σπάσει τίποτα» λέει η Λαίδη C. Aπό το 2009 ως το 2015 η ζωή του πύργου βρισκόταν στον ρυθμό της σειράς. «Τα γυρίσματα γίνονταν από τον Φεβρουάριο ως τον Ιούλιο και η χρονιά τελείωνε με ένα ειδικό γύρισμα για τα Χριστούγεννα. Για εμάς και για τους εργαζόμενους στον πύργο, κάθε καινούριο επεισόδιο στη σειρά ήταν σαν να πιάναμε νέα δουλειά», θυμάται η ιδιοκτήτρια του πύργου.

Η σειρά τώρα έχει τελειώσει και η Λαίδη C. ομολογεί ότι της λείπουν λίγο τα γυρίσματα και το ενδιαφέρον των μίντια για τον πύργο της.

Σήμερα η Λαίδη απαντά στις αιτήσεις για επισκέψεις στον πύργο που προέρχονται από όλον τον πλανήτη. Εκείνη δημιούργησε ένα δικό της μπλογκ για τον σκοπό αυτό και διαχείριζεται το σπίτι. Στην αρχή του καλοκαιριού οι Κάρναβον υποδέχονται καλεσμένους που έρχονται για να γνωρίσουν το μέρος που γυρίστηκε το « Downton Abbey ». Επίσης, στον πύργο γίνονται γάμοι, συνεστιάσεις και ειδικές τελετές όλο τον χρόνο. Το μεγάλο γεγονός του φθινοπώρου που περιμένουν οι ιδιοκτήτες του πύργου είναι ένα μπαλ μασκέ στο οποίο οι καλεσμένοι θα έρθουν ντυμένοι με κοστούμια των αρχών του ΧΧού αιώνα.

Από την σειρά Πύργος του Downton:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.