ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Έφτασε η ώρα της αλήθειας για τις τηλεοπτικές άδειες- Σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων

Έφτασε η ώρα της αλήθειας για τις τηλεοπτικές άδειες- Σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων

Σήμερα το μεσημέρι λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ θα συζητηθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι αιτήσεις ακυρώσεως των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών της χώρας κατά των κανονιστικών πράξεων του διαγωνισμού για τη χορήγηση 4 τηλεοπτικών αδειών.

ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1 και Star έχουν ήδη καταθέσει φάκελο υποψηφιότητας προκειμένου να διεκδικήσουν μέσω δημοπρασίας μία από τις τέσσερις πανελλαδικές άδειες γενικού περιεχομένου που προκήρυξε η κυβέρνηση.

* Βέβαιη θεωρείται η κατάθεση φακέλου από τονAlpha και το Έψιλον ώς σήμερα Δευτέρα το μεσημέρι, οπότε και λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων.

* Σίγουρη θεωρείται η συμμετοχή του εφοπλιστή και προέδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη (μετά από δημοσίευμα στην εφημερίδα “Παραπολιτικά”), η οποία αναφέρει: «Με εξαιρετικά δυναμικό τρόπο μπαίνει στη διαδικασία για την απόκτηση μίας από τις νέες τηλεοπτικές άδειες ο Βαγγέλης Μαρινάκης (…) Καταθέτει τον πλήρη και απολύτως άρτιο φάκελο της αίτησης μόνος του, με ένα εντυπωσιακά υψηλό ποσό έτοιμο να επενδυθεί στο νέο κανάλι».

Ως εδώ, μετράμε ήδη έξι σίγουρους ενδιαφερόμενους για τέσσερις άδειες. Όμως υπάρχει και συνέχεια:

* Θα καταφέρει να συμμετέχει στον διαγωνισμό το Mega;

* Πολύ πιθανή θεωρείται η συμμετοχή του ημιπανελλαδικού Τηλε-ΑΣΤΥ του Γ. Καρατζαφέρη. Θα έχει ο σταθμός νέο μέτοχο;

* Πόσοι και ποιοι θα είναι οι «νέοι παίκτες» σε «υπό σύσταση» τηλεοπτικές εταιρείες; Ποιοι θα είναι οι επιχειρηματίες εκτός τηλεοπτικής αγοράς που θα επιδιώξουν διεκδικήσουν τηλεοπτική άδεια, στο νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί; Θα είναι ακόμη ένας; ακόμη δύο; Υπάρχει πιθανότητα για τρεις; Ακούγονται ήδη ουκ ολίγα ονόματα Ιβάν Σαββίδης, Forthnet / Nova, Ι. Μελισσανίδης, “Τούρκος επιχειρηματίας”.

Ήδη η φημολογία δίνει και παίρνει για τον Ιβάν Σαββίδη, ως «επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη», που ενδιαφέρθηκε για την έκδοση του σχετικού παράβολου. Θα κατέβει με νέο σχήμα ή μαζί με τον Alpha, όπως λέγεται;

Η Forthnet / Nova έχει ήδη δηλώσει ότι «μελετάει» την επένδυση, την ίδια ώρα που πέτυχε αναχρηματοδότηση του δανείου της από τις τράπεζες. Θα κατέβει αυτόνομα ή σε συνεργασία με άλλους επενδυτές;

Ο Όμιλος Μπόμπολα σε ποιο σχήμα θα περιλαμβάνεται εάν το Mega δεν κατέβει στον διαγωνισμό; Οι γνωρίζοντες λένε ότι είναι αδύνατον να μείνει εκτός τηλεόρασης.

Ο Δημήτρης Μάρης (Όμιλος 24 Media) έχει εκδηλώσει δημοσίως ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση στην τηλεοπτική αγορά. Με ποιον τρόπο θα εκδηλωθεί; Σε ποιο σχήμα θα συμμετέχει;

Με τούτα και με κείνα, όπως όλα δείχνουν, το μίνιμουμ των φακέλων θα είναι έξι, ενώ το μάξιμουμ μπορεί να διαμορφωθεί ακόμα και σε δώδεκα φακέλους υποψηφιότητας, που θα διεκδικήσουν τέσσερις άδειες. Όμως προσοχή. Έως ότου έρθει η ώρα της δημοπρασίας, μεσολαβούν άλλα στάδια, τα οποία θα πρέπει οι υποψήφιοι να περάσουν με επιτυχία ώστε να καταλήξουν στην τελική δοκιμασία.

Α. Σε πρώτη φάση, σήμερα Δευτέρα, θα διαμορφωθεί η πρώτη εικόνα: η παραλαβή των φακέλων υποψηφιότητας από το πρωτόκολλο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας θα δώσει μια πρώτη καταγραφή των ενδιαφερομένων. Όχι όμως και της πληρότητας των φακέλων, ή των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους. Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στους ενδιαφερόμενους, εντός τριών ημερών, να καταθέσουν επιπλέον στοιχεία, που σημαίνει ότι η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι διεκπεραιωτική για τη συμπλήρωση τυχόν εκκρεμοτήτων. Θα μπορούσε, ίσως, το Mega, να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα προκειμένου να λάβει ασφαλιστική και τραπεζική ενημερότητα; Εάν το αποφασίσουν οι μέτοχοι; Πιθανόν.

Β. Στην επόμενη, δεύτερη φάση, αναλαμβάνει δράση η επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα έχει την αρμοδιότητα να ξεκινήσει τη διαδικασία ελέγχου των φακέλων επί της ουσίας, δηλαδή να κρίνει το περιεχόμενο του κάθε φακέλου χωριστά, εάν δηλαδή πληροί ή όχι τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στον νόμο (4367/2016) και στην προκήρυξη: μετοχική σύνθεση, ασυμβίβαστα, αριθμός εργαζομένων, ασφαλιστική, φορολογική, τραπεζική ενημερότητα κ.λπ. Σε αυτή τη φάση, από την επιτροπή θα κριθεί ποιος προκρίνεται να μπει στη φάση της δημοπρασίας και ποιος όχι.

Γ. Σε νέα προθεσμία, οι ενδιαφερόμενοι και έχοντες έννομο συμφέρον μπορούν να έχουν πρόσβαση στον φάκελο του ανταγωνιστή τους προκειμένου η διαδικασία να είναι διαφανής και ανοιχτή στον έλεγχο, μέσω ενστάσεων. Σε αυτή τη φάση θα φανούν τυχόν ανταγωνισμοί.

Δ. Η ανακήρυξη των υποψηφίων που θα συμμετέχουν στη διαδικασία της δημοπρασίας έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Αυγούστου.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι σήμερα θα έχουμε μεν μια πρώτη εικόνα, αλλά όχι την πλήρη εικόνα των ενδιαφερόμενων επιχειρηματιών. Κι αυτό γιατί αναμένεται οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να συμμετέχουν στον διαγωνισμό σε πολλές περιπτώσεις σε συνεργασία, είτε εντασσόμενοι στο σχήμα ήδη λειτουργούντων σταθμών, είτε μέσω νέων προσπαθειών, «υπό σύσταση» εταιρειών. Συνεπώς, μπορεί να μην εμφανιστούν στην πρώτη φάση, αλλά στη συνέχεια, αφού προκριθεί ο φάκελος, ή ακόμη και αφού αναδειχθούν οι πλειοδότες μετά τη δημοπρασία.

«Έντονο ενδιαφέρον» για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, διαπιστώνει ο Λευτέρης Κρέτσος

«Εντονο ενδιαφέρον» για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας διαπιστώνει ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το ΧΩΝΙ» και αναφέρει χαρακτηριστικά για τη λήξη της προθεσμίας υποβολής φακέλων αύριο στις 3 το μεσημέρι: «Κυριακή κοντή γιορτή».

Απαντώντας σε όσους προσδοκούν ότι το ΣτΕ μπορεί να μπλοκάρει τη διαδικασία αδειοδότησης (την πρώτη μετά από 26 χρόνια!) των τηλεοπτικών σταθμών, κάνοντας δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα των νυν καναλαρχών, σημειώνει ότι «το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει παραδεχθεί ότι είχαμε αυθαίρετη κατάληψη ραδιοσυχνοτήτων, καθώς και παράνομη ίδρυση τηλεοπτικών σταθμών, που νέμονται τα οφέλη της παράνομης λειτουργίας τους, αποκομίζοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη με την εκμετάλλευση δημόσιου αγαθού».

Εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας του νέου «χρηματιστηρίου διαφημιστικού χρόνου», το οποίο θα διασφαλίσει τόσο τη διαφάνεια, όσο και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που μπορεί να προκύπτει από την αγορά τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου και διευκρινίζει ότι «το προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν αφήνει περιθώρια θολής και υπόγειας διαπραγμάτευσης με βάση τον τηλεοπτικό διαφημιστικό χρόνο».

Σχετικά με το μητρώο των online media σημειώνει: «Προσδοκούμε ότι η λειτουργία του θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την εισαγωγή κανόνων δεοντολογίας στο διαδίκτυο. Τα μέλη του θα απολαμβάνουν προνόμια, όπως η διεκδίκηση κρατικής διαφήμισης». Ερωτώμενος για το ενδεχόμενος παραχώρησης και πέμπτης τηλεοπτικής άδειας εξηγεί ότι «τη δεδομένη στιγμή στο τραπέζι υπάρχει μόνο ο διαγωνισμός για τις τέσσερις άδειες πανελλήνιας εμβέλειας, ελεύθερης μετάδοσης και υψηλής ευκρίνειας».

Τέλος, για το Συμβούλιο Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής, διευκρινίζει ότι «το Συμβούλιο καλείται να διαχειριστεί την εικόνα της Ελλάδας, συντάσσοντας και εφαρμόζοντας ένα τριετές στρατηγικό σχέδιο επικοινωνίας –το οποίο θα δώσει οριστικό τέλος στις πολυέξοδες και κοντόφθαλμες καμπάνιες».

ΣτΕ: Σήμερα η εκδίκαση της προσφυγής κατά του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες

Σήμερα θα συζητηθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι αιτήσεις ακυρώσεως των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών της χώρας κατά των κανονιστικών πράξεων του διαγωνισμού για τη χορήγηση 4 τηλεοπτικών αδειών.

Όπως έγινε γνωστό, ένας εκ των συνηγόρων των τηλεοπτικών σταθμών είχε αποστείλει επιστολή στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά για επίσπευση εκδικάσεως των υποθέσεων αυτών. Με την επιστολή του αυτή, η οποία κοινοποιήθηκε και προς άλλους (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, κ.λπ.), αλλά και στον πρόεδρο του ΣτΕ, Νικόλαο Σακκελλαρίου, ο δικηγόρος ζητούσε για την προστασία των θεσμών αλλά κυρίως της αξιοπιστίας του ίδιου του διαγωνισμού, να υποβληθεί αίτηση (όπως προβλέπει σχετική διάταξη) από τον υπουργό ως διάδικο, κατά προτίμηση εκδίκασης της υπόθεσης.

Χαρακτηριστικά στην εν λόγω επιστολή αναφέρεται ότι η αποδοχή του αιτήματος «είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της φερεγγυότητας του διαγωνισμού τόσο έναντι των διαγωνιζομένων και των Ελλήνων πολιτών, όσο και έναντι των Ευρωπαϊκών Θεσμών».

Στις 17 Ιουνίου 2016 συζητήθηκε σε σχηματισμό Ολομέλειας του ΣτΕ (πρόεδρος ο κ. Σακελλαρίου και εισηγητής ο κ. Παπαγεωργίου) η αίτηση αναστολής του Mega Channel για το ζήτημα των αδειών. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπενθυμίζεται ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει οι τηλεοπτικοί σταθμοί Alpha, Antenna, Epsilon TV (E-TV), Mega Channel, Skai, Star Channel και η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.