ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Διευκρινίσεις της ΕΙΤΗΣΕΕ για την επιστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διευκρινίσεις της ΕΙΤΗΣΕΕ για την επιστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Με νέα ανακοίνωση της η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) προσπαθεί να διευκρινίσει την αρχική επιστολή του Γκίντερ Έτινγκερ σχετικά με την αδειοδότηση μόνο τεσσάρων τηλεοπτικών καναλιών στην Ελλάδα. Κατά την άποψη της ΕΙΤΗΣΕΕ ο επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας της ΕΕ εκφράζει σημαντικές αντιρρήσεις στον τρόπο που μεθοδεύεται ο περιορισμός των καναλιών στην Ελλάδα. Ο Γκίντερ Έτινγκερ παρατηρεί αμφιλεγόμενους χειρισμούς εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης καθώς και «μια προσπάθεια χειραγώγησης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων» όπως σημειώνει η ΕΙΤΗΣΕΕ.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε η ΕΙΤΗΣΕΕ σχετικά με την επιστολή Έτινγκερ:

1. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει ότι η Κυβέρνηση χρησιμοποιώντας διάφορες μεθόδους (μηνύσεις κατά των μελών της ΕΕΤΤ, μη έγκριση προϋπολογισμού, αλλαγές στην διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου, μεταφορά αρμοδιοτήτων στον Υπουργό) προσπαθεί να χειραγωγήσει και να ελέγξει την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Κυβέρνηση να τροποποιήσει τον νόμο 4339/2015 και να απέχει από τέτοιες πρακτικές. Σημειώνεται ότι οι κανόνες που αφορούν την λειτουργία της ΕΕΤΤ αφορούν και όλες τις ανεξάρτητες αρχές συμπεριλαμβανομένου και του ΕΣΡ που είναι και συνταγματικά καταχωρημένο.

2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι ο πάροχος δικτύου για τους ιδιωτικούς σταθμούς είναι η Digea, στην οποία ανετέθη η εκμετάλλευση τεσσάρων πολυπλεκτών μετά από διεθνή διαγωνισμό. Με επιστολή της Επιτροπής την 7 Μαΐου 2015 το θέμα έχει ξεκαθαρίσει. Η Επιτροπή θεωρεί ότι είναι αντίθετο με την Κοινοτική Νομοθεσία η ΕΡΤ, μέσω της νέας θυγατρικής της ΕΡΤ-NET, να παρέχει υπηρεσίες πολυπλεξίας και εκπομπής σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Συνεπώς η συζήτηση περί διαγωνισμού Digea, ανταγωνισμού από ΕΡΤ-NET κ.λπ. έχει λήξει. Με απόλυτη σαφήνεια το δηλώνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο κ. Νίκος Παππάς με την από 1/6/2016 επιστολή του (αρ.πρωτ. 1430). Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο ο κ. Σπιρτζης να σταματήσει τις άνευ αντικειμένου εξαγγελίες του για το θέμα αυτό.

3. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ρητά αναφέρει ότι κατόπιν διαγωνισμού το Ελληνικό Κράτος έχει εκχωρήσει στην Digea για εκμετάλλευση τέσσερις πολυπλέκτες. Το Ελληνικό Κράτος υποχρεούται, με βάση την Κοινοτική νομοθεσία, να κάνει όλες αυτές τις απαραίτητες ενέργειες ώστε η εταιρία να μπορεί να εκμεταλλευτεί το σύνολο του εκχωρημένου φάσματος και δεν μπορεί να αφαιρέσει κάποιον πολυπλέκτη έαν δεν φροντίσει πρώτα να αδειοδοτήσει έναν αριθμό τηλεοπτικών προγραμμάτων που να αξιοποιεί πλήρως το παραχωρημένο φάσμα.

4. Με βάση την άδεια της Digea στους τέσσερες πολυπλέκτες η εταιρία μπορεί να μεταδίδει, είτε 16 τηλεοπτικούς σταθμούς υψηλής ευκρίνειας (HD), είτε 32 τηλεοπτικούς σταθμούς κανονικής ευκρίνειας (SD). Η Επιτροπή με απόλυτη σαφήνεια θεωρεί ότι η μη πλήρης και αποδοτική αξιοποίηση του φάσματος είναι αντίθετη με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ρητά αναφέρει ότι η σημερινή εκπομπή μόνον 7 σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, ή μετά από τον διαγωνισμό η εκπομπή μόνον 4 τηλεοπτικών σταθμών HD, δεν αποτελεί πλήρη και αποδοτική αξιοποίηση του τηλεοπτικού φάσματος. Επίσης ο συντάκτης της επιστολής αναρωτιέται πώς μπορεί να γίνεται διαγωνισμός χωρίς η Κυβέρνηση να έχει αποκαλύψει απτά σχέδια για την αδειοδότηση επιπροσθέτων τηλεοπτικών προγραμμάτων ώστε να καλυφθεί όλο το φάσμα.

5. Στο ερώτημα, λοιπόν, πώς σχετίζεται η επιστολή της Επιτροπής με τον διαγωνισμό αδειοδότησης, η απάντηση είναι απλή. Σχετίζεται διότι:

Α. Οι Ανεξάρτητες Αρχές (ΕΕΤΤ, ΕΣΡ ) θα πρέπει να είναι πραγματικά ανεξάρτητες και δεν θα πρέπει το κράτος να τις υποκαθιστά. Ο Υπουργός δεν μπορεί να έχει την αρμοδιότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Β. Το Κράτος έχει την υποχρέωση να αδειοδοτήσει τόσους τηλεοπτικούς σταθμούς ώστε να αξιοποιεί πλήρως και αποδοτικά το σύνολο του φάσματος που έχει εκχωρηθεί για την μετάδοση τηλεοπτικών προγραμμάτων Εθνικής Εμβέλειας. Οι 4 άδειες HD δεν αποτελούν πλήρη και αποδοτική αξιοποίηση του φάσματος.

Γ. Το Κράτος δεν μπορεί να προχωρήσει σε διαγωνισμό εάν δεν αποκαλύψει απτά σχέδια για την αδειοδότηση επιπροσθέτων τηλεοπτικών προγραμμάτων που θα καλύπτουν όλο το φάσμα.

Τέλος θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι η ΕΙΤΗΣΕΕ με δεκάδες επιστολές, εξώδικα και παραστάσεις ζητά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια από το κράτος να αδειοδοτήσει τους τηλεοπτικούς σταθμούς ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Δεν διαφωνεί ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί μία διαδικασία αδειοδότησης, αλλά αυτή θα πρεπει να είναι προσαρμοσμένη στην ψηφιακή εποχή. Η θέση της ΕΙΤΗΣΕΕ είναι ακριβώς η ίδια με αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

Α. Την αδειοδότηση να την υλοποιήσει η ανεξάρτητη αρχή, δηλαδή το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης

Β. Το σύνολο του φάσματος που έχει διατεθεί για την τηλεόραση θα πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως και να δοθεί η δυνατότητα σε πολλά τηλεοπτικά προγράμματα να ανταγωνιστούν μεταξύ τους. Δεν είναι το κράτος αυτό που θα καθορίσει τον αριθμό των τηλεοπτικών προγραμμάτων, αλλά οι τηλεθεατές.

Τέλος, και για να μην παρερμηνεύονται οι δηλώσεις της ΕΙΤΗΣΕΕ, υπενθυμίζεται τι ανέφερε η χθεσινή της ανακοίνωση:

Η προσπάθεια περιορισμού του φάσματος αντίκειται στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της πρακτικής για προκήρυξη μόνο 4 αδειών είναι σαφής.

Συγκεκριμένα, το κείμενο της προειδοποιητικής Επιστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σελίδα 27) της από 15/6/2016 αναφέρει:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η Επιτροπή αμφισβητεί ότι ο εν λόγω όρος είναι αναλογικός. Στην πραγματικότητα, ενώ η Ελλάδα έχει παραχωρήσει (στην DIGEA) 4 πολυπλέκτες για εθνική ραδιοτηλεοπτική μετάδοση, έχει επί του παρόντος αδειοδοτήσει μόνο 7 τηλεοπτικά προγράμματα κανονικής ευκρίνειας για εθνική ραδιοτηλεοπτική μετάδοση και έχει εκκινήσει τη διαδικασία για την αδειοδότηση στο προσεχές μέλλον μόνο 4 τηλεοπτικών προγραμμάτων γενικού ενδιαφέροντος υψηλής ευκρίνειας. Αντιθέτως δεν έχει αποκαλύψει απτά σχέδια για την αδειοδότηση επιπρόσθετων τηλεοπτικών προγραμμάτων γενικού ή θεματικού ενδιαφέροντος. Κατά συνέπεια, ο τωρινός εκδοχέας (η DIGEA) δεν είναι από την αρχή σε θέση να εκπληρώσει την υποχρέωση αυτή ούτε στο παρόν, ούτε στο εγγύς μέλλον».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.