Τι φέρνει το τέλος του MEGA στο τηλεοπτικό τοπίο – Μόνοι σίγουροι για άδεια ANT1 και STAR

Τι φέρνει το τέλος του MEGA στο τηλεοπτικό τοπίο – Μόνοι σίγουροι για άδεια ANT1 και STAR

Μετά από δυόμιση και πλέον δεκαετίες το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα αλλάζει. Το MEGA δεν θα είναι πλέον στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται. Τέλος εποχής για το “μεγάλο κανάλι” που εξέπεμψε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 1989. Μένει ωστόσο να δούμε ποιοι τελικά θα είναι αυτοί που θα πάρουν τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, αν και είναι πολύ πιθανό να ανέβει ο αριθμός τους.

Χθες, προκρίθηκαν 7 από τις συνολικά 11 υποψηφιότητες στο δεύτερο γύρο της διαδικασίας. Αρχικά είχε απορριφθεί αυτή του ART TV του Γ. Καρατζαφέρη και χθες άλλοι τρεις φάκελλοι, αυτοί του MEGA, του Ιβάν Σαββίδη και των Κυπρίων “κόπηκαν” γιατί δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, όπως αποφάνθηκε η αρμόδια επιτροπή. Συνεχίζουν οι υποψηφιότητες του ΣΚΑΙ, του ANT1, του STAR, του Ε, του ALPHA, του Καλογρίτσα και του Μαρινάκη.

Ο μεγαλύτερος κρότος που έγινε χθες, αν και αναμενόμενος ήταν αυτός του MEGA, καθώς το κανάλι για πολλά χρόνια ήταν πρώτο στην ενημέρωση, αλλά και στη διαπλοκή. Αυτός ήταν και ο λόγος που η κυβέρνηση είχε λάβει την απόφαση για το κλείσιμο του εδώ και πολλούς μήνες. Ιδίως μετά το δημοψήφισμα τα παιχνίδια κάποιων από των μετόχων μετέτρεψαν το MEGA σε καρφί στα μάτια πολλών κυβερνητικών παραγόντων.

Μετά λοιπόν τους τρεις που κόπηκαν το ενδιαφέρον εστιάζεται στους υπόλοιπους επτά που συνεχίσουν. Ο “Μαρινάκης” με την ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.) θα λάβει για παράδειγμα άδεια; Πολλοί θεωρούν πώς τυχόν αδειοδότηση του θα ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν αποκλείεται να συμμετάσχει σε μεγαλύτερο σχήμα για τη λήψη τηλεοπτικής άδειας. Το ίδιο μπορεί να ισχύσει και για άλλες υποψηφιότητες. Προκειμένου δηλαδή να διασωθούν να “κατέβουν” ως κονσόρτσιουμ, αν και θεωρείται πιθανό οι τηλεοπτικές άδειες τελικά να μην είναι τέσσερις, αλλά ίσως πέντε ή και περισσότερες.

Οι μόνες σίγουρες υποψηφιότητες ωστόσο θεωρούνται αυτές του STAR και του ANT1. Όλες οι υπόλοιπες έχουν εκκρεμότητες και “ανοιχτούς λογαριασμούς”. Στην πρώτη κατηγορία για παράδειγμα εντάσσεται Κοντομηνάς του ALPHA και στη δεύτερη ο Αλαφούζος του ΣΚΑΙ, που πολλοί κυβερνητικοί δεν θέλουν να ακούν και να βλέπουν, θεωρώντας ότι τους έχει καταβάλει χτυπήματα κάτω από τη ζώνη.

Μάλιστα κάποιοι θεωρούσαν πώς ο ΣΚΑΙ δεν θα περάσει ούτε καν στη δεύτερη φάση. Κάτι που δεν συνέβη τελικά και μάλιστα άλλαξε και το κλίμα (θα δούμε πόσο) μετά τη συνέντευξη του Α. Τσίπρα.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση των ορκωτών λογιστών η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε. στην οποία ανήκει το MEGA, δεν κρίθηκε ικανή για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για έξι βασικούς λόγους και συγκεκριμένα:

α) Δεν αναφέρεται ρητά ο τρόπος καταβολής των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου.

β) Δεν περιλαμβάνονται στον φάκελο συμμετοχής της Υποψήφιας Εταιρείας οι οικονομικές καταστάσεις της τελευταίας χρήσης.

γ) Δεν είναι δυνατός ο έλεγχος αναφορικά με τα ελάχιστο απαιτούμενο τρέχον ύψος των ιδίων κεφαλαίων.

δ) Δεν περιλαμβάνεται στο φάκελο συμμετοχής της Υποψήφιας Εταιρείας έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν τα στοιχεία ταυτότητας για το σύνολο των στελεχών της διοίκησης και των διευθυντικών στελεχών των μετόχων-νομικών προσώπων της Υποψήφιας Εταιρείας.

ε) Δεν περιλαμβάνονται στο φάκελο συμμετοχής της Υποψήφιας Εταιρείας Πιστοποιητικό Γ.Ε.ΜΗ. από το οποίο να προκύπτει ότι οι μετοχές της εταιρείας με βάση το ισχύον καταστατικό είναι ονομαστικές στο σύνολό τους, που αφορούν τον μέτοχο-ημεδαπό νομικό πρόσωπο: ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗ Α.Ε.

στ) Δεν περιλαμβάνονται στο φάκελο συμμετοχής της Υποψήφιας Εταιρείας έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν οι μέτοχοι που είναι υποχρεωτικώς φυσικά πρόσωπα της ΝΕΠ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε., ενός εκ των μετόχων της ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.

Αποκλείστηκε επίσης από την συνέχεια του διαγωνισμού η εταιρεία DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED, συμφερόντων του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη.

Σύμφωνα με την έκθεση των ορκωτών λογιστών, η εταιρεία τέθηκε εκτός διαδικασίας επειδή οι οικονομικές καταστάσεις για το έτος 2015 της «DIMERA LIMITED» (μοναδική μέτοχος με έδρα την Κύπρο) που περιλαμβάνονται στο φάκελο συμμετοχής της Υποψήφιας Εταιρείας δεν είναι ελεγμένες από αναγνωρισμένο ορκωτό ελεγκτή λογιστή. Επίσης στις εν λόγω οικονομικές καταστάσεις γίνεται ρητή αναφορά ότι είναι μη ελεγμένες καθώς η υποχρέωση της εταιρείας να τις καταθέσει στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου καθώς και στον Έφορο Φορολογίας Εταιρειών λήγει την 31η Ιανουαρίου 2017 και 31η Μαρτίου 2017, αντίστοιχα.

Τέλος αποκλείστηκε η κυπριακών συμφερόντων εταιρεία «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP) διότι δεν περιλαμβάνεται στο φάκελο συμμετοχής της, υπεύθυνη δήλωση του νόμιμου εκπροσώπου της μοναδικής μετόχου της Υποψήφιας Εταιρείας περί υπάρξεως ή μη συμφωνίας εκχώρησης δικαιωμάτων ψήφου καθώς και οι τυχόν αντίστοιχες συμβάσεις.

Δεν περιλαμβάνεται επίσης στο φάκελο, αντίγραφο ποινικού μητρώου ενός μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, ο οποίος είναι παράλληλα και νόμιμος εκπρόσωπος της Υποψήφιας Εταιρείας. Αντί του ποινικού μητρώου έχει προσκομιστεί υπεύθυνη δήλωση του ανωτέρω προσώπου στην οποία δηλώνεται ότι είναι μόνιμος κάτοικος Λονδίνου με βρετανικό διαβατήριο και ότι δεν έχει ποινικές καταδίκες για κανένα αδίκημα, καθώς επίσης ότι προβαίνει στην παρούσα υπεύθυνη δήλωση αντί ποινικού μητρώου, επειδή στην Αγγλία δεν εκδίδεται έγγραφο αντίστοιχο του ελληνικού αντιγράφου ποινικού μητρώου.

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή της διαδικασίας αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό η υποψηφιότητα του ART TV, του Γ. Καρατζαφέρη.

Αυτοί που προκρίθηκαν είναι οι:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ).

2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.).

3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

4. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA).

5. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.).

6. ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ Α.Ε. (E RADIO-TV).

7. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.).

Με άτυπο σημείωμα που διένειμε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και επικοινωνίας διευκρίνισε, οτι παρά την κήρυξη ως άγονου του μειοδοτικού διαγωνισμού για την διεξαγωγή της ηλεκτρονικής δημοπρασίας, η δημοπρασία αυτή θα πραγματοποιηθεί κανονικά, χωρίς όμως να αποσαφηνίζεται αν θα τροποποιηθεί το χρονοδιάγραμμα που την τοποθετούσε στο διάστημα 12-17 Αυγούστου.

“Στο διαγωνισμό θα χρησιμοποιηθεί αναγνωρισμένη και δοκιμασμένη μέθοδος δημοπράτησης που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί από την ΕΕΤΤ στις δημοπρασίες φάσματος συχνοτήτων για τις τηλεπικοινωνίες” σημείωσε η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας, χωρίς να αναφέρει άλλες λεπτομέρειες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα τώρα με το χρονοδιάγραμμα της σχετικής προκήρυξης του διαγωνισμού, οι υποψήφιες εταιρείες έχουν προθεσμία δέκα ημερών για να υποβάλλουν προδικαστικές προσφυγές (ενστάσεις), ενώ η οριστική ανακήρυξη των υποψηφίων θα ανακοινωθεί μια εβδομάδα αργότερα. Εφόσον τηρηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η δημοπρασία για την ανάδειξη των αναδόχων έχει προγραμματιστεί για την περίοδο 12-17 Αυγούστου. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.