Το σκληρό πόκερ των καναλαρχών για την κάθε τηλεοπτική άδεια

Το σκληρό πόκερ των καναλαρχών για την κάθε τηλεοπτική άδεια

Πώς γίνεται να προσφέρεις σχεδόν 20 εκατ. ευρώ περισσότερα από τους αντιπάλους σου και να μην παίρνεις τηλεοπτική άδεια; Η εξήγηση είναι απλή: this is poker!

Η διαδικασία για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών ήταν γνωστή εξαρχής: όποιος προσφέρει τα περισσότερα θα αποκτήσει το δικό του κανάλι. Μόνο που στη συγκεκριμένη δημοπρασία δύο σχήματα προσέφεραν περισσότερα, αλλά δεν πήραν τίποτα.

Για την DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED του Ιβάν Σαββίδη και την ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA) του Δημήτρη Κοντομηνά ο λόγος, που προσέφεραν 61,5 εκατ. ευρώ και 61 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, αλλά είδαν τον ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου και τον Καλογρίτσα να παίρνουν άδειες με τιμήματα «μόλις» 43,6 εκατ. και 52,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Φυσικά, δεν υπάρχει κάποια «σκιά» στην όλη διαδικασία. Απλά, Σαββίδης και Κοντομηνάς πόνταραν το λάθος ποσό τη λάθος στιγμή. Τι σημαίνει αυτό; Οτι αν είχαν προσφέρει αυτά τα χρήματα στις μάχες για την πρώτη ή τη δεύτερη άδεια, θα ήταν τώρα κάτοχοι τηλεοπτικής άδειας. Αλλά ήταν έτσι δομημένη η δημοπρασία, που σε κάθε «τελικό» για τηλεοπτική άδεια ετίθεντο αντιμέτωπα δύο σχήματα.

Και οι Σαββίδης και Κοντομηνάς έπεσαν σε δυνατούς «παίκτες» στους… τελικούς για την τρίτη και την τέταρτη άδεια, οι οποίοι εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι ήταν περισσότερο αποφασισμένοι.    

Ουσιαστικά, δηλαδή, Σαββίδης και Κοντομηνάς έπαιξαν και έχασαν σε μια παρτίδα σκληρού πόκερ, μεγάλος νικητής της οποίας αναδείχθηκε φυσικά ο ΣΚΑΪ, που προσφέροντας 30 εκατ. ευρώ λιγότερα από Μαρινάκη και Κυριακού (ΑΝΤ1) έγινε κάτοχος του ιδίου αντικειμένου: της πολυπόθητης τηλεοπτικής άδειας.

Οσο για το Star και την κυπριακή εταιρεία που επίσης συμμετείχαν στη δημοπρασία, οι προσφορές τους (13 εκατ. και 18 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) αποδεικνύνουν ότι δεν ήταν διατεθειμένοι να ξοδέψουν μια… περιουσία για να αποκτήσουν άδεια.

Ιδού οι νικητές της δημοπρασίας και τα ποσά που πρόσφεραν:

ΣΚΑΪ, Γιάννης Αλαφούζος – 43,6 εκατ.ευρώ

Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας – 52,6 εκατ.ευρώ

AΝΤ1, Θοδωρής Κυριακού – 75,9 εκατ.ευρώ

Alter Ego, Βαγγέλης Μαρινάκης – 73,9 εκατ.ευρώ

Οι υποψήφιοι που δεν πήραν άδεια και οι προσφορές που έκαναν:

ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.) – Γιάννης Βαρδινογιάννης (STAR): 13 εκατ. ευρώ

DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED – Ιβάν Σαββίδης: 61,5 εκατ. ευρώ

ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA) – Δημήτρης Κοντομηνάς: 61 εκατ. ευρώ

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP): 18 εκατ. ευρώ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.