ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: «Η ΓΕΕ αρμόδια για το βίντεο της δημοπρασίας»

Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων: «Η ΓΕΕ αρμόδια για το βίντεο της δημοπρασίας»

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) αναφορικά με το αίτημα του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για χορήγηση του μαγνητοσκοπημένου υλικού από τη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες παραπέμπει στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης.

Ειδικότερα, η Αρχή Προστασίας απαντώντας με έγγραφό της στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, αναφέρει ότι το υλικό που έχει βιντεοσκοπηθεί με τις 66 ώρες της δημοπρασίας, αφορά σε απλά προσωπικά δεδομένα και όχι σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Ως εκ τούτου – αποφαίνεται η Αρχή  – «δεν απαιτείται η παροχή άδειας της Αρχής εφόσον δεν έλαβε χώρα η επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων αλλά απλών».

Ωστόσο στο έγγραφό της η Αρχή, επισημαίνει ότι η διαβίβαση του υλικού σε τρίτο πρόσωπο, συνιστά «περαιτέρω επεξεργασία απλών προσωπικών δεδομένων, η νομιμότητα της οποίας θα πρέπει να εξετασθεί υπό το πρίσμα του άρθρου 5. του Ν. 2472/997, ο οποίος προβλέπει ότι η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων επιτρέπεται μόνον όταν το υποκείμενο των δεδομένων έχει δώσει τη συγκατάθεσή του».

Επεξεργασία προσωπικών δεδομένων χωρίς τη συγκατάθεση του υποκειμένου- σύμφωνα με την Αρχή – είναι κατ´εξαίρεση επιτρεπτή  μόνο όταν είναι αναγκαία «για την εκπλήρωση υποχρεώσεως του υπευθύνου επεξεργασίας, η οποία επιβάλεται από το νόμο». 

Τέτοια υποχρέωση προβλέπεται από τη σχετική διάταξη για το δικαίωμα πρόσβασης στα δημόσια έγγραφα, επισημαίνει η Αρχή. Έτσι, με βάση την απάντηση της Αρχής, η Γενική Γραμματεία θα πρέπει να σταθμίσει εκείνη αν ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha δικαιούται να πάρει το καταγεγραμμένο υλικό, με βάση τις προϋποθέσεις για την πρόσβαση στα δημόσια έγγραφα. Επιπλέον,  θα πρέπει να σταθμίσει και το γεγονός ότι ο Alpha επικαλείται στην αίτησή του έννομο συμφέρον για τη χορήγηση του υλικού, ώστε να υπερασπιστεί το έννομο συμφέρον του.

Τέλος, η Αρχή αποφαίνεται ότι σε περίπτωση επίδειξης του υλικού ή και χορήγησής του η Γενική  Γραμματεία οφείλει να ενημερώσει τα πρόσωπα που καταγράφονται σε αυτό. 

Σημειώνεται ότι ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha είχε καταφέρει να εκδοθεί εισαγγελική εντολή η οποία του έδινε το δικαίωμα να λάβει το υλικό από τη δημοπρασία, πλην όμως η εντολή αυτή ανακλήθηκε μετά από προσφυγή της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.