ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Παραλίγο να καταστραφεί από κυβερνο-επίθεση χάκερ το γαλλικό κανάλι TV5Monde το 2015

Παραλίγο να καταστραφεί από κυβερνο-επίθεση χάκερ το γαλλικό κανάλι TV5Monde το 2015

Όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο γενικός διευθυντής του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού TV5Monde, Ίβς Μπιγκό, το 2015 ο σταθμός δέχθηκε μια μεγάλη κυβερνο-επίθεση που κόντεψε σχεδόν να τον καταστρέψει.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2015, μαύρο εμφανίστηκε στις οθόνες των τηλεθεατών καθώς ο σταθμός σταμάτησε να εκπέμπει. 

Μία ομάδα χάκερ, η οποία χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Cyber Caliphate (Κυβερνο-Χαλιφάτο) και είχε «συνδέσεις» με την εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Ωστόσο, από τις έρευνες προέκυψαν νέα στοιχεία τα οποία αποκαλύπτουν ότι στην πραγματικότητα η επίθεση πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα Ρώσων χάκερ. 

Οι κυβερνο-εγκληματίες χρησιμοποίησαν κακόβουλο λογισμικό με σκοπό να καταστρέψουν τα συστήματα υπολογιστών του τηλεοπτικού σταθμού. 

Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, η επίθεση ήταν πολύ πιο περίπλοκη και στοχοθετημένη από οποιαδήποτε άλλη έως εκείνη τη στιγμή.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, οι χάκερς είχαν διεισδύσει στα συστήματα του σταθμού πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2015, παρακολουθώντας και καταγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο το TV5Monde μετέδιδε το σήμα του. 

Στη συνέχεια, ανέπτυξαν το κακόβουλο λογισμικό με σκοπό να διαφθείρουν και να καταστρέψουν το συνδεδεμένο στο Διαδίκτυο hardware, το οποίο ελέγχει τις λειτουργίες του τηλεοπτικού σταθμού, όπως τα συστήματα κωδικοποίησης που χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση των προγραμμάτων. 

Οι χάκερς χρησιμοποίησαν επτά διαφορετικά σημεία εισόδου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι κυβερνο-εγκληματίες ισχυρίζονταν τότε ότι ανήκαν στην ομάδα χάκερ Cyber Caliphate, η οποία είχε εξαπολύσει πληθώρα απειλών εναντίον της Γαλλίας. 

Όπως αναφέρει το BBC, η επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό πραγματοποιήθηκε μόλις λίγους μήνες μετά το μακελειό στη γαλλική εφημερίδα Charlie Hebdo, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες ότι επρόκειτο για τη συνέχεια του μένους των μελών του ΙΚ. 

Ωστόσο, οι έρευνες που διενεργήθηκαν από τις γαλλικές αρχές σκιαγραφούσαν μια διαφορετική εικόνα. 

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι επιτιθέμενοι είχαν παραπλανήσει τις αρχές αφού είχαν χρησιμοποιήσει την εξτρεμιστική ομάδα ως δούρειο ίππο στην προσπάθειά τους να καλύψουν τα ίχνη τους.

Όπως αποκάλυψε αργότερα ο Μπιγκό, τα αποδεικτικά στοιχεία υποδείκνυαν ότι το τηλεοπτικό δίκτυο είχε εντέλει δεχτεί επίθεση από μια ομάδα χάκερ γνωστή ως APT 28.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.