ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη στο ΣτΕ για το θέμα της χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών (βίντεο) (upd)

Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη στο ΣτΕ για το θέμα της χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών (βίντεο) (upd)

(Ανανέωση 22:00) Ολοκληρώθηκε, λίγο πριν τις 10 το βράδυ και έπειτα από σχεδόν πέντε ώρες, η διάσκεψη στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα της χορήγησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην αίθουσα των διασκέψεων επικράτησε κλίμα έντασης -όχι βέβαια όπως το κλίμα που επικράτησε κατά την πρώτη διάσκεψη της περασμένης εβδομάδας και που την οδήγησε σε αναβολή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τους περίπου 30 δικαστές τους απασχόλησε το θέμα του παραδεκτού, όπως λέγεται στη νομική επιστήμη, δηλαδή εάν θα ξεπεράσουν το προκαταρκτικό στάδιο, προκειμένου να μπουν στον κύριο πυρήνα των συνταγματικών και νομικών ζητημάτων, που έχουν τεθεί από τους προσφεύγοντες τηλεοπτικούς σταθμούς.

Από τις πέντε σήμερα το απόγευμα εισέρχεται στο νομικό μικροσκόπιο της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας το καυτό θέμα της χορήγησης  των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας μετά από τη θυελλώδη διάσκεψη της περασμένης εβδομάδας που οδήγησε στη  ματαίωση της (διάσκεψης), ενώ παράλληλα πυροδότησε μια σειρά εξελίξεων τόσο στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο όσο και στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου προσδιόρισε την Τρίτη δύο διασκέψεις για την πολύκροτη υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Η πρώτη διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, της διευρυμένης Ολομέλειας του ΣτΕ, είναι ήδη σε εξέλιξη από τις 5 σήμερα το απόγευμα και η δεύτερη προσδιορίστηκε για το πρωί της ερχόμενη Παρασκευής (9,30 π.μ.), χωρίς ωστόσο να μπορεί λεχθεί από τώρα εάν θα υπάρξει ή όχι  και τρίτη διάσκεψη.

Όπως είναι η  γνωστό η πρώτη διάσκεψη της Ολομέλειας του ΣτΕ, την περασμένη εβδομάδα, διήρκεσε περίπου μία ώρα και διακόπηκε μετά από έντονη αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ των δικαστών και του πρόεδρου του δικαστηρίου.

Μετά την διακοπή (ή ματαίωση κατά τον πρόεδρο του ΣτΕ) εκδόθηκε ανακοίνωση από το γραφείο του κ. Σακελλαρίου για τους λόγους της αναβολής της επίμαχης διάσκεψης, η οποία ανέφερε:

«Εν όψει του κλίματος, το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13.9.2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών».

Μετά την ανακοίνωση του κ. Σακελλαρίου ακολούθησε ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία σημείωνε ότι ο πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ανέφερε ότι ο λόγος της ματαίωσης της διάσκεψης της Ολομέλειας για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών  «είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομέλειας για τα θέματα αυτά».

«Επομένως», ανέφερε η  Ένωση του ΣτΕ, «όσα αντίθετα αναφέρονται στον Τύπο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Όμως, η ανακοίνωση της Ένωσης του ΣτΕ, πυροδότησε το κλίμα στους κόλπους του δικαστηρίου  και με σκληρές επιστολές τους υπέβαλαν  την παραίτησή τους  από μέλη της εν λόγω Ένωσης, οι αντιπρόεδροι του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Χρήστος Ράμμος και Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Μετά την εξέλιξη αυτή των δυο παραιτήσεων  των αντιπροέδρων  του ΣτΕ   ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε στο Μαξίμου τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας. Η κίνηση αυτή του Πρωθυπουργού πυροδότησε όχι μόνο το δικαστικό, αλλά και τον πολιτικό χώρο. Μετά την έξοδο του από το Μαξιμού ο κ. Σακελλαρίου προέβη σε δηλώσεις, οι οποίες πυροδότησαν και πάλι το κλίμα στο χώρο των δικαστικών Ενώσεων και των δικαστών.

Οι δηλώσεις Σακελλαρίου έξω από το Μαξίμου στις 6 Οκτωβρίου:

Το οξυμένο αυτό κλίμα στο χώρο της Δικαιοσύνης μεταφέρθηκε και στη Βουλή τη Δευτέρα, ενώ οι δικαστικές Ενώσεις αντέδρασαν και στα θέματα τα όποια συζητήθηκαν κατά την εν λόγω συνάντηση στο Μαξίμου, όπως είναι η παράταση του ορίου συνταξιοδότησης των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών, από το βαθμό του προέδρου Εφετών και αντεισαγγελέως Εφετών και πάνω, η χορήγηση ειδικού επιδόματος των 300 ευρώ, περίπου, στα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης, κλπ.

Κατά τη σημερινή διάσκεψη θα συμμετέχουν 30 δικαστές. Ειδικότερα,  εκτός του πρόεδρου Νικολάου Σακελλαρίου, θα συμμετέχουν 3 αντιπρόεδροι, σύμβουλοι Επικρατείας και 3 πάρεδροι του ΣτΕ (οι τελευταίοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου). Εισηγητής είναι ο σύμβουλος Επικρατείας Γιώργος Παπαγεωργίου και οι   προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών έχουν συζητηθεί  ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ στις 4 Ιουλίου 2016.

Όπως είναι γνωστό στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει οι τηλεοπτικοί  σταθμοί Alpha, Antenna, Epsilon TV (E-TV),  Mega Channel, ΣΚΑΪ, Star Channel και η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών και ζητούν την ακύρωση των κυβερνητικών αποφάσεων για την χορήγηση των 4 αδειών «επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».

Κατά τις διασκέψεις της διευρυμένης Ολομέλειας του ΣτΕ η πρώτη μάχη θα δοθεί μεταξύ των δικαστών της Ολομέλειας για το εάν θα ξεπεραστεί ο πρώτος νομικός σκόπελος, δηλαδή «επί του παραδεκτού», όπως το αποκαλούν οι δικαστές.

Με άλλα λόγια, το πρώτο ζήτημα το οποίο θα τεθεί κατά την έναρξη της σημερινής διάσκεψης είναι εάν οι καναλάρχες από το προπαρασκευαστικό στάδιο της όλης διαγωνιστικής διαδικασίας (αυτό αφορούν οι προσφυγές που έχουν καταθέσει και θα απασχολήσουν σήμερα το δικαστήριο) και τις κυβερνητικές αποφάσεις που εκδόθηκαν, υπόκεινται βλάβη ανεπανόρθωτη (οικονομική, κ.λπ.).

Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους αυτό είναι το σημείο «κλειδί» για το εάν οι δικαστές θα προχωρήσουν ή όχι στην ουσία της υπόθεσης για να εξετάσουν τα συνταγματικά και άλλα ζητήματα που έχουν τεθεί τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Κάποιοι δικαστές θα ταχθούν με την άποψη ότι δεν μπορεί το δικαστήριο να προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης και πρέπει οι αιτήσεις ακύρωσης των τηλεοπτικών σταθμών να απορριφθούν. 

Από την άλλη πλευρά θα υποστηριχθεί ότι πρέπει το δικαστήριο να προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης, καθώς σύμφωνα με τη νομολογία του ΣτΕ οι αποφάσεις που εκδόθηκαν στα επόμενα στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας, θεωρούνται συμπροσβαλλόμενες. Έτσι δεν τίθεται θέμα παραδεκτού και το δικαστήριο πρέπει να προχωρήσει στην ουσία των θεμάτων που τίθενται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Να διευκρινιστεί στο σημείο αυτό ότι η όλη διαγωνιστική διαδικασία έχει σπονδυλοειδή διαδικασία. Δηλαδή, διεξάγεται σε στάδια τα οποία το κάθε ένα είναι σε συνάρτηση με προηγούμενο και επόμενο στάδιο του διαγωνισμού.

Για το ζήτημα αυτό οι δικαστές θα κληθούν να ψηφίσουν. Εάν ξεπεραστεί ο νομικός αυτός σκόπελος, το δικαστήριο θα προχωρήσει στην ουσία της υπόθεσης για να εξετάσει τα συνταγματικά και νομικά θέματα που έχουν τεθεί.

Και κατά το στάδιο αυτό θα υπάρξουν αντίθετες απόψεις μεταξύ των δικαστών και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τον αριθμό των διασκέψεων που θα απαιτηθούν  για να υπάρξει το «δια ταύτα» της διευρυμένης Ολομέλειας του ΣτΕ, αφού όλα θα εξαρτηθούν από τα συνταγματικά και νομικά επιχειρήματα που θα αναπτυχθούν στην αίθουσα των διασκέψεων κλπ.

Πάντως, εάν η απόφαση της διάσκεψης του ΣτΕ είναι να μην μπει στην ουσία της υπόθεσης, πιθανά να απαιτηθούν μόνο  δύο διασκέψεις χωρίς να αποκλειστεί ότι μπορεί να λυθεί το όλο θέμα με την σημερινή διάσκεψη (αν και αυτό διαφαίνεται δύσκολο), αλλά χωρίς να αποκλειστεί ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλες διασκέψεις.

Να σημειωθεί ότι στο ΣτΕ εκκρεμούν για το ίδιο θέμα νέες προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών για τα επόμενα στάδια του διαγωνισμού, όπως και  αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τ τηλεοπτικών σταθμών.

Όλοι οι τηλεοπτικοί  σταθμοί ζητούν να ακυρωθεί ο νόμος 4339/2015, και οι εξής αποφάσεις:

1. Του υπουργού Επικρατείας με αριθμό 4297/2016 γι την «μεταβίβαση επιμέρους αρμοδιοτήτων της διαγωνιστικής διαδικασίας αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου στην Γενική Γραμματεία Ενημερώσεως και Επικοινωνίας και ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων της διαγωνιστικής διαδικασίας».

2. Του υπουργού Επικρατείας με αριθμό 7230/2016   για την «μεταβίβαση αρμοδιότητας στην Γενική Γραμματεία Ενημερώσεως και Επικοινωνίας για τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής Ενστάσεων στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».

3. Του γενικού γραμματέα Ενημερώσεως και Επικοινωνίας (Α. Π.7752/8.4.2016) με την οποία εγκρίνεται η διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού με σταθμισμένα κριτήρια για την παροχή ελεγκτικών υπηρεσιών στο πλαίσιο της διενέργειας της διαδικασίας αδειοδοτήσεως παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου σε εφαρμογή των άρθρων 5 παρ. 6 και 6 παρ. 5 ν. 4339/2015 και με την οποία καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν προσφορές.

4. Των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας με αριθμό 7984/2016   για τον  «καθορισμός τιμής εκκλήσεως για τις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition)».

5. Των υπουργών Εργασίας, Υποδομών και Επικρατείας με αριθμό 7577/2016 για τον καθορισμό  ελάχιστου αριθμού εργαζομένων πλήρους απασχόληση ανά ειδικότητα των παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψεως εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.