ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Τηλεοπτικοί σταθμοί: Παρά την απόσυρση της τροπολογίας η αναταραχή στα κανάλια και η θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα παραμένουν

Τηλεοπτικοί σταθμοί: Παρά την απόσυρση της τροπολογίας η αναταραχή στα κανάλια και η θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα παραμένουν

Αναταραχή στα κανάλια, θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και τρικυμία και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, προκάλεσαν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, οι τροπολογίες που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, με τις οποίες θεσπίζονται και οι τελευταίες διατάξεις για την αδειοδότηση των καναλιών που επικράτησαν στον διαγωνισμό.

Με τις τροπολογίες αυτές, ο υπουργός Επικρατείας αποκτά το δικαίωμα να διατάξει την διακοπή της λειτουργίας των μη αδειοδοτημένων σταθμών εντός πέντε ημερών από την έκδοση της υπουργικής απόφασης για την ανάδειξη των νέων καναλαρχών, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί οικονομική ασφυξία στα κανάλια που δεν εξασφάλισαν άδεια, απαγορεύοντας την διάθεση διαφημιστικών προγραμμάτων σε αυτά.

Εκτός από τις άμεσες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, άμεση ήταν και η αντίδραση του πρόεδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος υποστήριξε σε επικοινωνία που είχε χθες το βράδυ με τον Νίκο Παππά, ότι με την κατάθεση αυτών των διατάξεων στη Βουλή, υπονομεύεται η προσπάθειά του να αναζητήσει την Τετάρτη στην Διάσκεψη των προέδρων συναινετικές διαδικασίες για την ανάδειξη των νέων μελών του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου.

 Μετά λοιπόν και την διαμαρτυρία του προέδρου της Βουλής, ο υπουργός Επικρατείας εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία τονίζει ότι οι τροπολογίες δεν θα ψηφιστούν την Τρίτη όπως αρχικώς προγραμμάτισε, αλλά θα επανακατατεθούν σε επόμενο νομοσχέδιο, μετά την Διάσκεψη των Προέδρων που θα συνεδριάσει την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση κατέθεσε αιφνιδιαστικά το βράδυ της Παρασκευής τη δέσμη των τροπολογιών, προκαλώντας οξύτατες ανακοινώσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που με ανακοινώσεις τους υποστήριξαν ότι επιχειρείται μια βίαιη αλλαγή του τηλεοπτικού τοπίου, προκαλώντας τον οικονομικό στραγγαλισμό των μη αδειοδοτημένων σταθμών. Παράλληλα στελέχη των κομμάτων αυτών, σημειώνουν ότι η κυβέρνηση προχωρά στην αδειοδότηση, χωρίς να περιμένει τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των ενστάσεων για αντισυνταγματικότητα του νόμου και παρακάμπτοντας ταυτόχρονα τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο του ΕΣΡ.

Σύμφωνα με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν την Παρασκευή στη Βουλή προβλέπεται ότι:

1. Μεταβιβάζονται στη ΓΓΕΕ αρμοδιότητες του ΕΣΡ για την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και διαμόρφωσης του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών.

2. Επιβάλλονται κυρώσεις σε όσους επιτρέπουν την εκπομπή προγράμματος από μη αδειοδοτημένους σταθμούς μετά την πάροδο πέντε ημερών από την έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία θα χορηγούνται οι νέες τηλεοπτικές άδειες. Οι κυρώσεις αυτές αυστηροποιούνται και φτάνουν έως το ένα έτος φυλάκιση και πρόστιμο έως 1.500.000 ευρώ για την DIGEA, αλλά και για τα κανάλια που θα παρανομήσουν, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για κατάσχεση του εξοπλισμού των καναλιών.

3. Δεν αναγνωρίζονται στο εξής ως εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες, οι διαφημιστικές δαπάνες προς μή αδειοδοτημένους σταθμούς.

4. Παρατείνεται για τρεις μήνες (έως 1.1.2017) το καθεστώς που ισχύει σήμερα, για ανάθεση διαφημιστικών δαπανών στα κανάλια μέσω διαφημιστικών εταιρειών. Μετά την 1.1.2017, οι δαπάνες αυτές θα πραγματοποιούνται απ΄ ευθείας από τους διαφημιζόμενους, προς τα ΜΜΕ.

5. Απαγορεύεται η δικτύωση μεταξύ περιφερειακών σταθμών για περισσότερο από τρεις ώρες ημερησίως.

Από τις διατάξεις που περιλαμβάνει η τροπολογία, δημιουργήθηκε αρχικώς σύγχυση και αναταραχή στους εργαζομένους των τηλεοπτικών σταθμών, καθώς επικράτησε η εντύπωση οτι ο υπουργός Επικρατείας είχε δικαίωμα να διατάξει την διακοπή λειτουργίας των μη αδειοδοτημένων σταθμών εντός πέντε ημερών, από την ψήφισή των συγκεκριμένων διατάξεων και την δημοσίευσή τους στο ΦΕΚ.

Όπως όμως διευκρίνιζαν κυβερνητικές πηγές, η διάταξη αφορά την υπουργική απόφαση για την οριστική αδειοδότηση των σταθμών, η οποία  δεν πρόκειται να εκδοθεί, αν προηγουμένως δεν είναι σε θέση να εκπέμψουν πρόγραμμα και οι τέσσερις τηλεοπτικοί σταθμοί που αδειοδοτούνται για να μην δημιουργηθούν μονοπωλιακές συνθήκες στην διαφημιστική αγορά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, η μετάβαση στο νέο τοπίο με διακοπή της λειτουργίας των μη αδειοδοτημένων σταθμών, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν τα τέλη Νοεμβρίου, με αρκετές πιθανότητες να καθυστερήσει κι άλλο, καθώς είναι δύσκολο να είναι έτοιμα μέχρι τότε για να λειτουργήσουν οι δύο νέοι τηλεοπτικοί σταθμοί των εταιρειών ALTER EGO και DIMERA.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.