Εκθεση του ΔΝΤ για την πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη

Εκθεση του ΔΝΤ για την πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης και αυτό οφείλεται στα υψηλά επίπεδα εμβολιασμού και τη συνεχιζόμενη ισχυρή πολιτική υποστήριξη. Αυτά ισχυρίζεται το ΔΝΤ σε έκθεσή του για την πορεία της ευρωζώνης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και παρουσιάσθηκε από την επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στις Βρυξέλλες.

Πάντως το ΔΝΤ αναγνωρίζει πως το τέταρτο τρίμηνο 2021 φαίνεται πιο αδύναμο , λόγω των αυξημένων τιμών ενέργειας και των περιορισμών στις μετακινήσεις σε αρκετές χώρες λόγω της μετάλλαξης όμικρον, ωστόσο αναφέρει πως οι αναθεωρήσεις στις προβλέψεις του, που θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο, δεν θα απέχουν πολύ από τις τρέχουσες εκτιμήσεις για ανάπτυξη 5% στη ζώνη του ευρώ το 2021 και 4,3% το 2022.

Σε σχέση με τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ η Γκεοργκίεβα εμφανίσθηκε μάλλον καθησυχαστική, προβλέποντας πως θα παραμείνει ασθενής, παρά τις πρόσφατες αυξήσεις τιμών.

Κατά την ίδια οι αυξήσεις στις τιμές αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τις επιδράσεις από τις χαμηλές τιμές ενέργειας του περασμένου έτους και πρόσκαιρες επιπτώσεις, όπως οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και η αντιστροφή της περικοπής του ΦΠΑ στη Γερμανία.

Όπως είπε, η επικεφαλής του ΔΝΤ, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει το 2022 και θα παραμείνει κάτω από τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό, ωστόσο, κλίνουν προς τα πάνω, καθώς οι πρόσκαιροι παράγοντες ενδέχεται να επιμείνουν για περισσότερο από το αναμενόμενο. Οι επερχόμενες μισθολογικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες αναμένεται να είναι πιο συχνές από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, αφού πολλές ανανεώσεις συμβάσεων τέθηκαν σε αναμονή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, θα χρειαστούν στενή παρακολούθηση», είπε και ξεκαθάρισε πως στο πλαίσιο της τρέχουσας εκτίναξης των τιμών ενέργειας, «τα μέτρα πολιτικής για την προστασία των πιο ευάλωτων είναι σωστά».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.