ΣΕΒ: «Ικανοποιητική πορεία των καθαρών εσόδων του προϋπολογισμού»

ΣΕΒ: «Ικανοποιητική πορεία των καθαρών εσόδων του προϋπολογισμού»

Η εκκαθάριση των δηλώσεων φόρου εισοδήματος, καθώς και η καταγραφή των εσόδων από ΦΠΑ κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, είναι το κρίσιμο στοίχημα για τα φορολογικά έσοδα, αναφέρει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.

Όπως επισημαίνει, τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού Μάϊου 2017, επιβεβαιώνουν καταρχήν την ικανοποιητική πορεία των καθαρών εσόδων, που ξεπερνούν ελαφρά τους στόχους, καθώς και τις περυσινές επιδόσεις της αντίστοιχης περιόδου. «Όμως, η καλή αυτή πορεία των εσόδων επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό στην έκτακτη καταβολή ενός μεγάλου ποσού ΦΠΑ, που σχετίζεται με την καταβολή και του τιμήματος για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων και για το οποίο θα υπάρξει αντιλογισμός με τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων (296,16 εκατ. ευρώ), καθώς και τη συνεχιζόμενη καλή πορεία των εσόδων από φόρους προηγουμένων χρήσεων (στο 5μηνο 1,61 δισ. ευρώ έναντι 1,41 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι), που αφορά κυρίως ρυθμίσεις και ένταξη σε προγράμματα αποκάλυψης εισοδημάτων», αναφέρει ο Σύνδεσμος.

Σχετικά με τις πρόσφατες έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ, ο ΣΕΒ ανέφερε ότι το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, παρουσίασε το 2016 μικρή μείωση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ειδικότερα, το 35,6% του πληθυσμού της χώρας (περίπου 3,8 εκατ. άτομα) βρίσκονταν το 2016 σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, έναντι ποσοστού 35,7% το 2015.

Τέλος, στο δελτίο υπογραμμίζεται η ανάγκη για διασύνδεση της εκπαίδευσης, ζήτημα που, όπως αναφέρει ο ΣΕΒ, επιβάλλεται να απασχολήσει και την εγχώρια ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα, ιδιαίτερα τώρα που το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει μια ακόμη αλλαγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.