Μειώσεις άνω του 18% στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα από το 2015 έως σήμερα

Μειώσεις άνω του 18% στους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα από το 2015 έως σήμερα

Μειώσεις μισθών ως 18,9%, διπλασιασμό των εργαζομένων με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, αλλά και μείωση των πραγματικών «ασφαλίσιμων» ημερών εργασίας καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία της διετίας 2015-2017 στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Ελεύθερος Τύπος τον Δεκέμβριο του 2014 ο μέσος μισθός για τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση και ασφάλιση ΙΚΑ έφτανε στα 1.363 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης ήταν τότε στα 470 ευρώ. Ο δε μέσος γενικός μισθός για το σύνολο των εργαζομένων ήταν 1.154 ευρώ.

Τον Οκτώβριο του 2016, ο μέσος μισθός βρίσκεται στα 936 ευρώ, ενώ στη μερική απασχόληση είναι στα 388 ευρώ, σχεδόν όσο το επίδομα ανεργίας.

Τον Δεκέμβριο του 2015, ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης ήταν στα 1.310 ευρώ και της μερικής στα 456 ευρώ, ενώ ο γενικός μέσος μισθός στο σύνολο των εργαζομένων (πλήρους – μερικής απασχόλησης) υποχώρησε στα 1.116 ευρώ, δηλαδή, μειώθηκε κατά 3,5%, από τα 1.154 ευρώ του Δεκεμβρίου του 2014.
Η μεγάλη βουτιά

Το μεγάλο σοκ όμως ήρθε μέσα στο 2016, όπου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία απασχόλησης (μηνός Οκτωβρίου 2016) που δημοσιοποιήθηκαν χθες, ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης σύμφωνα με τις περιοδικές δηλώσεις των επιχειρήσεων στο ΙΚΑ μειώθηκε περαιτέρω στα 1.167 ευρώ ενώ η αμοιβή μερικής απασχόλησης έπεσε στα 388 ευρώ. Ο δε μέσος όρος του μισθού στο σύνολο των δύο και πλέον εκατομμυρίων με ασφάλιση ΙΚΑ υποχώρησε στα 936 ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τον Σεπτέμβριος 2016 ο μέσος μισθός πλήρους απασχόλησης ήταν 1.162 ευρώ και της μερικής απασχόλησης στα 394 ευρώ, ενώ τον Αύγουστο του 2016 στην πλήρη απασχόληση ο μέσος μισθός ήταν 1.182 ευρώ, στη μερική απασχόληση ήταν 427 ευρώ και ο γενικός μέσος μισθός για τα 2 εκατ. εργαζόμενους που ασφαλίζονταν στο ΙΚΑ ήταν 974 ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.