ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Προσπάθεια απόκρυψης του πορίσματος για τις παράνομες επικουρικές από το ΕΤΕΑΕΠ

Προσπάθεια απόκρυψης του πορίσματος για τις παράνομες επικουρικές από το ΕΤΕΑΕΠ

Να κρύψει όσα αποκαλύπτει το πόρισμα του Ταμείου του για 900 επικουρικές συντάξεις που πρέπει να ανασταλούν, γιατί κρίθηκαν μη νόμιμες και βγήκαν χωρίς να το προβλέπει ο νέος νόμος, επιχειρεί με όσα ισχυρίζεται στην απάντηση-διαμαρτυρία του προς τον Ελεύθερο Τύπο ο διοικητής του ΕΤΕΑΕΠ Θανάσης Καποτάς.

Στο μακροσκελές κείμενο που συνέταξε και δημοσιεύει η εφημερίδα παραπλεύρως ο κ. Καποτάς κάνει… αγώνα για να αντιπαρέλθει την ουσία των αποκαλύψεων και ερμηνεύει το νόμο κατά το δοκούν, για να δικαιολογήσει το πώς βγήκαν επικουρικές με αίτηση το 2015, όταν έχει στα χέρια του πόρισμα-καταπέλτη που του λέει ότι δεν έπρεπε να εκδοθούν περί τις 900 επικουρικές, αλλά και όταν το υπάρχει έγγραφο του Ταμείου του (3/5/2017), που έβαλε σε αναστολή την εξέταση όλων των αιτήσεων με ημερομηνία από 1/1/2015 και μετά, πλην των περιπτώσεων συντάξεων λόγω θανάτου!

Στους ισχυρισμούς του οφείλουμε απάντηση για να έχουν πλήρη εικόνα οι αναγνώστες.

Το… άδειασμα

Ο κ. Καποτάς, απαντώντας στα δημοσιεύματά μας, ισχυρίζεται πως ναι μεν οι αιτήσεις υποβλήθηκαν μετά την 1/1/2015, αλλά επειδή ο εργασιακός χρόνος των ασφαλισμένων έληγε μέχρι 31/12/2014, οι συντάξεις τους υπολογίστηκαν με το παλιό σύστημα και δεν εμπίπτουν στις επικουρικές του 2015, για τις οποίες ισχύει το πάγωμα, επειδή δεν έχουν εκδοθεί οδηγίες για το νέο τρόπο υπολογισμού τους.

Λέει δηλαδή ότι αν έχεις χρόνο ασφάλισης το 2015 και κάνεις αίτηση για σύνταξη, «σε πιάνει» το νέο σύστημα, ενώ αν διέκοψες ως το 2014, «δεν σε πιάνει ο νέος νόμος» ακόμη και αν κάνεις αίτηση επικουρικής μετά την 1/1/2015.
Αυτά όμως είναι φαντασιώσεις του κυρίου διοικητή, γιατί ο νόμος άλλα λέει, και πάντως αν τα όσα ο ίδιος ισχυρίζεται «στέκουν», τότε ας τα βγάλει και σε εγκύκλιο. Μέχρι να βγουν οδηγίες, οι επικουρικές με αίτηση από 1/1/2015 και μετά δεν μπορούν να πληρωθούν. Το δικό του ταμείο άλλωστε στις 3 Μαΐου 2017 το λέει καθαρά.
Επιπρόσθετα, επικαλείται ότι επειδή οι δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν αποδοχές τριών μηνών από το διάστημα της αποχώρησης-παραίτησης μέχρι την έναρξη καταβολής σύνταξης, έτσι σε μια από τις αποφάσεις που εκδόθηκαν, η υπάλληλος παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 πήρε τρίμηνες αποδοχές ως τον Μάρτιο του 2015 και τον Απρίλιο του 2015 έκανε αίτηση για επικουρική, μέσα στα πλαίσια του παλιού νόμου, αφού ο χρόνος ασφάλισης δεν συνεχιζόταν το 2015, αλλά έληξε το 2014.

Οι ερμηνείες αυτές δεν υπάρχουν πουθενά στο νόμο 4387/20126 που λέει στο άρθρο 96 ότι «οι αιτήσεις από 1/1/2015 εξετάζονται με νέο σύστημα» και δεν αναφέρει πουθενά τα περί τρίμηνων αποδοχών και περί ημερομηνίας αποχώρησης. Ο νόμος μιλάει για «αιτήσεις μετά την 1/1/2015» που εμπίπτουν στο νέο σύστημα και ο Καποτάς ισχυρίζεται ότι το κριτήριο δεν είναι η ημερομηνία αίτησης, αλλά το αν ο εργαζόμενος συνεχίζει να έχει χρόνο ασφάλισης και το 2015 ή αν διέκοψε-παραιτήθηκε ως το 2014.

Ούτε κουβέντα

Δεν λέει κουβέντα για το πόρισμα, το περιεχόμενο του οποίου έφερε στο φως ο «Ε.Τ.» στις 27/7/2017 και γίνεται λόγος για 900 επικουρικές που είναι μη νόμιμες και πρέπει να επιστραφούν, επειδή οι αιτήσεις υποβλήθηκαν μετά την 1/1/2015!

Ερωτήματα

Αν «στέκουν» οι ισχυρισμοί Καποτά, γιατί άραγε δεν έβγαλε και την αντίστοιχη εγκύκλιο, ώστε να ξεμπλοκάρουν δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις;

Αν θεωρεί ότι έτσι είναι, τότε γιατί το Ταμείο του, στις 3/5/2017, ανέστειλε την έκδοση αποφάσεων για αιτήσεις από 1/1/2015;

Αν υποθέσουμε ότι οι συντάξεις βγήκαν νόμιμα όπως ισχυρίζεται ο κ. Καποτάς, τότε ποιος ο λόγος να γίνει και πόρισμα μέσα στο Ταμείο του που λέει μάλιστα τα αντίθετα;

Στο πόρισμα ο κ. Καποτάς… ξέχασε να αναφερθεί. Εκεί είναι όμως η ουσία. Αναφέρεται ρητά ότι όσες επικουρικές εκδόθηκαν με αίτηση μετά την 1/1/2015, έχουν πρόβλημα και πρέπει άλλες να ανασταλούν και άλλες να αλλάζουν στα ποσά, (ανεξάρτητα από τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Καποτάς).

Αυτό το πόρισμα επιβάλλεται να το ερευνήσει εισαγγελέας. Εκεί θα φανεί αν υπάρχουν και «παράγκες» στο ΕΤΕΑΕΠ ή αν όλα γίνονται με κρυστάλλινη διαφάνεια.

Το ότι υπάρχει χοντρό θέμα με επικουρικές που εκδόθηκαν παράνομα, ενόσω περιμένουν 126.000 ασφαλισμένοι στην ουρά, αποδεικνύεται και από την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας. Εχει ημερομηνία 16/6/2017 και λέει ότι οι συντάξεις που βγήκαν με αίτηση μετά την 1/1/2015 είναι «μη νόμιμες», (σ.σ.: δηλαδή παράνομες) ελλείψει οδηγιών και πρέπει να επιστραφούν! Η εγκύκλιος βγήκε για να σκεπάσει την παρανομία.

Είναι πολλά τα κενά στο «υπόμνημα» – διαμαρτυρία που έστειλε ο διοικητής του ΕΤΕΑΕΠ στον Ελεύθερο Τύπο. Θα απαντηθούν όμως μόλις φτάσει το πόρισμα στον εισαγγελέα.

Ο νόμος είναι σαφής. Από τη στιγμή που η αίτηση υποβάλλεται μέσα στο 2015, οι επικουρικές εμπίπτουν στο νέο σύστημα και όχι στο παλιό. Φαίνεται ότι ο κ. Καποτάς έχει… πειστεί για το αντίθετο και προσπαθεί να τον ξαναφτιάξει. Μήπως και γλιτώσει από τις παράνομες συντάξεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.