ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Αλλάζει ο ΚΟΚ – Δείτε όσα πρέπει να ξέρετε

Αλλάζει ο ΚΟΚ – Δείτε όσα πρέπει να ξέρετε

«Πονοκέφαλος» μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, περί αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας όπου τα πρόστιμα θα «πέφτουν βροχή» και μάλιστα με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια.

Παράλληλα οι οδηγοί θα χάνουν το δίπλωμά τους, ενώ θα αφαιρούνται και οι πινακίδες του ΙΧ που χρησιμοποιούσαν κατά την παράβαση.

Αναλυτικά ο νέος ΚΟΚ

Πρόστιμα ανάλογα με το εισόδημα. Θα υπάρχει ένα αρχικό πρόστιμο που θα αυξάνεται για τους παραβάτες ανάλογα με τα εισοδήματά τους. Τα οικονομικά στοιχεία θα αντλούνται μέσω TAXIS.

  • τρεις κατηγορίες παραβάσεων: 1) Μικρής, 2) μεσαίας και 3) υψηλής επικινδυνότητας.
  • τα πρόστιμα για παραβάσεις που δεν συνδέονται με πρόκληση τροχαίων θα μειωθούν.
  • πιο αυστηρή η Τροχαία στην αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων κυκλοφορίας.

Παραβάσεις αντικοινωνικής συμπεριφοράς που θα αντιμετωπίζονται μόνο με διοικητικές κυρώσεις, όπως είναι η αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και του διπλώματος:

  • η ομιλία των οδηγών στο κινητό τηλέφωνο,
  • η ρίψη του τσιγάρου από το παράθυρο του αυτοκινήτου
  • η στάθμευση οχήματος σε διάβαση αναπήρων.
  • θα αυξηθούν τα όρια ταχύτητας στις Εθνικές Οδούς στα 140 χιλιόμετρα την ώρα.

Πότε οι οδηγοί θα καλούνται να ξαναδώσουν εξετάσεις

Αν σε έναν οδηγό αφαιρεθεί δύο φορές το δίπλωμα -διάρκειας ενός ή δύο μηνών, ο οδηγός θα πρέπει να ξαναδώσει εξετάσεις για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης.

Χρ. Σπίρτζης: «Καταπολεμούμε το πληρώνω και παρανομώ»

Πρόθεσή μας είναι να καταπολεμήσουμε την λογική «πληρώνω και παρανομώ», δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, που επανέλαβε τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για πρόστιμα για τις παραβάσεις του ΚΟΚ που θα επιβάλλονται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.

Η μία ανάγνωση της διάταξης αυτής είναι η ταξικότητα και η άλλη είναι η πιο δίκαιη αντιμετώπιση, είπε ο υπουργός μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ant1, προσθέτοντας πως «πρέπει να καταλαβαίνει κάποιος ότι το πρόστιμο που θα φάει δεν είναι το ίδιο για εσάς, τον κ. Ιαβέρη ή για έναν άνεργο».

«Σήμερα που έχουμε ΚΟΚ με υπέρογκα πρόστιμα, λειτουργεί;», αναρωτήθηκε εξάλλου ο κύριος Σπίρτζης, τονίζοντας πως «και ο τροχονόμος το σκέφτεται σε έναν μεροκαματιάρη να βάλει πρόστιμο 500 ευρώ. Αυτή η νοοτροπία δεν ταιριάζει στο λαό μας και έχει αποτύχει».

Ο υπουργός επίσης ξεκαθάρισε ότι για ορισμένες παραβάσεις, όπως η ομιλία στο κινητό εν ώρα οδήγησης, το τσιγάρο αλλά και η οδήγηση στην Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης, δεν θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο αλλά θα αφαιρείται επί τόπου το δίπλωμα του παραβάτη οδηγού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσης διευκρίνισε ότι επίκειται μείωση όλων των προστίμων, ενώ σε περίπτωση παράβασης, ο τροχονόμος θα «κόβει κλήση» με ένα συγκεκριμένο, κοινό για όλους, ποσό που θα ορίζει ο νέος νόμος. Ακολούθως, τα στοιχεία της παράβασης θα αποστέλλονται στο TAXIS και αναλόγως θα μειώνεται ή θα προσαυξάνεται το συγκεκριμένο ποσό. Όσον αφορά το όριο στο οποίο θα επιβάλλεται η μείωση ή η προσαύξηση, ο κύριος Σπίρτζης ανέφερε ότι αυτό θα καθοριστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.