ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Σάλος στη Δύση μετά την απόφαση της Ιαπωνίας να ξαναρχίσει την φαλαιονοθηρία

Σάλος στη Δύση μετά την απόφαση της Ιαπωνίας να ξαναρχίσει την φαλαιονοθηρία

Tην οργισμένη αντίδραση της Αυστραλίας και άλλων χωρών της Δύσης έχει προκαλέσει η απόφαση της Ιαπωνίας να ξαναρχίσει την φαλαιονοθηρία για εμπορικούς λόγους με το πρόσχημα της εθνικής παράδοσης.

Η «χώρα του ανατέλλοντος ηλίου» ανακοίνωσε χθες ότι αποχωρεί από τη Διεθνή Επιτροπή Φαλαινοθηρίας μετά την απόρριψη της πρότασής της «να ξαναρχίσει την εμπορική αλιεία».

Εκτός από την Ιαπωνία, η Ισλανδία και η Νορβηγία συνεχίζουν την αλίευση φαλαινών για εμπορικούς σκοπούς.

Επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο εκφράζουν την οργή τους για την θήρευση των κητοειδών κατηγορώντας την ιαπωνική κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τις επιστημονικές έρευνες ως δικαιολογία. Επικριτές και υπερασπιστές της φαλαινοθηρίας διασταυρώνουν τα ξίφη τους την ώρα που οι Ιάπωνες τονίζουν πως το κυνήγι φαλαινών αποτελεί ιαπωνική παράδοση.

Η κυβέρνηση του Τόκιο έδωσε το πράσινο φως για την εμπορική φαλαινοθηρία, διευκρίνισε ωστόσο ότι θα απόσχει από το να επιτρέψει την εμπορική φαλαινοθηρία «στα νερά της Ανταρκτικής ή στο νότιο ημισφαίριο», διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας.

«Η αλιεία θα «περιορίζεται στα χωρικά ύδατα και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)» της Ιαπωνίας, διαβεβαίωσε.

Η απόφαση του Τόκιο έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση της Αυστραλίας όπως και άλλων χωρών της Δύσης.

Η Αυστραλία, εδώ και χρόνια, έχει κάνει αίτηση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ώστε να ερευνηθούν οι λόγοι της φαλαινοθηρίας στην Ιαπωνία. Το 2014 το δικαστήριο επιβεβαίωσε πως η Ιαπωνία σκοτώνει τα θηριώδη ζώα για εμπορικούς λόγους, στο όνομα της επιστήμης. Από το 1986 έχει σφαγιάσει περισσότερες από 14 χιλιάδες φάλαινες.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Διεθνής Επιτροπή Φαλαινοθηρίας απέρριψε πρόταση του Τόκιο για την επανέναρξη της εμπορικής αλιείας. Σύμφωνα με την ιαπωνική πρόταση, είναι εφικτή η προστασία και η εμπορική αλιεία των φαλαινών, με την τελευταία όμως να ελέγχεται από «μια επιτροπή για τη βιώσιμη φαλαινοθηρία». Ωστόσο, χώρες που τάσσονται υπέρ της προστασίας των φαλαινών, όπως η Αυστραλία, τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι ΗΠΑ καταψήφισαν την ιαπωνική πρόταση, η οποία απορρίφθηκε με 41 ψήφους κατά έναντι 27 υπέρ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το σούσι φάλαινας είναι ένα από τα πιο γνωστά εδέσματα στην χώρα. Τα τελευταία δύο χρόνια, η ζήτηση και η τιμή του κρέατος της φάλαινας βρίσκονται σε μεγάλη πτώση. Το 1967 οι Ιάπωνες έτρωγαν κατά μέσο όρο περίπου 2 κιλά φάλαινας τον χρόνο. Τα τελευταία χρόνια, περιορίζονται σε πολύ λίγα γεύματα ετησίως.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.