Σουβλάκι: Πώς η επιδημία στην Κίνα επηρεάζει τα ελληνικά τρόφιμα

Σουβλάκι: Πώς η επιδημία στην Κίνα επηρεάζει τα ελληνικά τρόφιμα

Όλο και πιο κοντά βρισκόμαστε στο ενδεχόµενο αύξησης των τιμών σε βασικά τρόφιµα, εξαιτίας της ανοδικής πορείας που ακολουθεί το τελευταίο διάστηµα η τιµή του χοιρινού κρέατος, η οποία ξεκινά από την Κίνα.

Όπως αναφέρει το CNN International, περίπου 200 εκατ. γουρούνια έχουν πεθάνει στην Κίνα από τον προηγούμενο Δεκέμβριο, εξαιτίας ενός μυστήριου ιού (κάποιου είδους πανώλη). Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της καταστροφής, τόσος περίπου υπολογίζεται ο πληθυσμός των χοίρων σε Ευρώπη και Αμερική μαζί.

Ο ιός είναι απόλυτα θανατηφόρος για τα γουρούνια, αλλά αβλαβής για τον άνθρωπο, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει ανακαλυφθεί εμβόλιο ή θεραπεία για την αντιμετώπισή του. Ο ιός εμφανίστηκε πρώτα στην Αφρική και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε Ανατολική Ευρώπη, Ρωσία και Ασία, ωστόσο στην Κίνα πήρε τις μεγαλύτερες διαστάσεις, κυρίως εξαιτίας του τεράστιου πληθυσμού αυτών των ζώων στην Ασιατική χώρα.

Παρόλα αυτά, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ αλλά και οι κινεζικές αρχές τονίζουν πως έχουν πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να τεθεί ο ιός υπό έλεγχο.

Μειώνονται τα αποθέματα χοιρινού στον πλανήτη

Η επιδημία αυτή έχει προκαλέσει μεγάλα οικονομικά αντίκτυπα σε ολόκληρο τον πλανήτη, καθώς η Κίνα έχει, με διαφορά, την μεγαλύτερη παραγωγή (αλλά και κατανάλωση) χοιρινού κρέατος στον κόσμο.

Οι αναλυτές προσβλέπουν ότι η τιμή του χοιρινού κρέατος θα ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2019, καθώς η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά.

Μάλιστα οι ειδικοί αναφέρουν ότι η έλλειψη χοιρινού κρέατος στην Κίνα και στον υπόλοιπο κόσμο θα οδηγήσει τους καταναλωτές στο να στραφούν σε άλλα κρέατα ως υποκατάστατο. Την ίδια ώρα οι παραγωγοί από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ήδη έχουν ξεκινήσει να αυξάνουν τις εξαγωγές χοιρινού προς την Ασιατική χώρα.

Τι συμβαίνει με την Ελλάδα – Ακριβαίνει το σουβλάκι

Στη χώρα μας η πιθανότητα κάποιων αυξήσεων στα χοιρινά προϊόντα είναι πλέον ορατή καθώς τα περιθώρια των επιχειρήσεων για απορρόφηση και συγκράτηση του επιπλέον κόστους είναι περιορισµένα – κάτι που επισηµαίνει και ο ΣΕΒΕΚ, σηµειώνοντας πως αυτήν τη φορά οι συνέπειες για τη βιοµηχανία ξεπερνούν τη δυνατότητά της να απορροφήσει τους κραδασµούς, µε αποτέλεσµα να φτάνει η αύξηση εν µέρει και στον τελικό καταναλωτή.

Κρίσιµο ρόλο στο ύψος των ανατιµήσεων εκτιµάται πως θα παίξουν η εγχώρια παραγωγή και η ικανότητά της να καλύψει µέρος των αναγκών, προσφέροντας φθηνότερες τιµές. Τα πράγµατα, σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Συνδέσµου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Παναγιώτη Πεβερέτο, θα ήταν πολύ καλύτερα για τη χώρα µας εάν δεν υπήρχε τόσο µεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές.

Λόγω των πολιτικών που ακολουθήθηκαν όλα τα προηγούµενα χρόνια, η Ελλάδα αναγκάζεται να εισάγει τεράστιες ποσότητες χοιρινού, αφού η εγχώρια παραγωγή αρκεί για να καλύψει µόνο το 25% των αναγκών. «Το 75% του χοιρινού κρέατος που καταναλώνεται στη χώρα εισάγεται από το εξωτερικό, όταν πριν από κάποια χρόνια ήταν µόλις 35%» σηµειώνει ο κ. Πεβερέτος.

Ο ίδιος υπογραµµίζει πως δεν δικαιολογούνται µεγάλες ανατιµήσεις στις τελικές τιµές, καθώς παραδοσιακά κάθε χρόνο τέτοια εποχή εν όψει και της τουριστικής σεζόν αυξάνεται η τιµή του χοιρινού κρέατος. Αναγνωρίζει, ωστόσο, πως τα πράγµατα φέτος είναι λίγο διαφορετικά, λόγω της επιδημίας στην Κίνα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύµφωνα µε τον ΣΕΒΕΚ, από τα τέλη Φεβρουαρίου έχει προκύψει µια αύξηση στη διεθνή τιµή του χοιρινού που κυµαίνεται σε ποσοστό περίπου 30%- 32%. Μάλιστα, ο Οργανισµός Ηνωµένων Εθνών σε έκθεσή του προειδοποιεί πως οι συνέπειες από την αφρικανική πανώλη των χοίρων θα είναι εκτεταµένες στις αγορές τροφίµων και γεωργίας ανά τον κόσµο. Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των Ηνωµένων Εθνών, η παγκόσµια παραγωγή κρέατος θα είναι φέτος µειωµένη κατά 0,2% για πρώτη φορά έπειτα από µία εικοσαετία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.