ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Προγραμματικές δηλώσεις – Κ. Μητσοτάκης: «Από τον Αύγουστο η μείωση κατά 22% του ΕΝΦΙΑ»

Προγραμματικές δηλώσεις – Κ. Μητσοτάκης: «Από τον Αύγουστο η μείωση κατά 22% του ΕΝΦΙΑ»

Νωρίτερα κατά ένα χρόνο έρχεται η εφαρμογή μιας βασικής προεκλογικής δέσμευσης της ΝΔ, που αφορά στη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Κατά την εκφώνηση των προγραμματικών δηλώσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά από φέτος τον Αύγουστο.

Αυτό σημαίνει ότι αντί για το 2020, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, θα φανεί ήδη σε λίγες εβδομάδες στα εκκαθαριστικά 6,4 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων.

Ο πρωθυπουργός αναπτύσσοντας τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, υποστήριξε:

«Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται στο 20% σε δύο φάσεις. Ειδικότερα, το Σεπτέμβριο θα ψηφιστεί μείωση από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019. Και για τα μερίσματα από το 10% στο 5%. Αλλά αυξάνεται η φορολογική ευθύνη, διευρύνεται η φορολογική βάση με διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών».

Επίσης τόνισε πως:

  • Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε οικοδομές και πωλήσεις ακινήτων
  • Έρχεται Έκπτωση φόρου στις δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων
  • Ο πρώτος συντελεστής για εισοδήματα έως το 10.000, μειώνεται στο 9%
  • Καταργείται σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος και η Εισφορά Αλληλεγγύης
  • Μειώνονται τις ασφαλιστικές εισφορές από το 10% στο 5%.
  • Σταδιακά οι δύο συντελεστές ΦΠΑ θα καταλήξουν στο 11% και το 22%, ενώ ο υπερκατώτατος συντελεστής ΦΠΑ διατηρείται.

Παράλληλα προχώρησε σε μια έκπληξη και ανακοίνωσε πως οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα ισχύσουν από το 2019 και όχι από το 2020. «Πείτε το και μια κωλοτούμπα από την ανάποδη. Έτσι τα εκκαθαριστικά που θα λάβουν οι πολίτες για τον ΕΝΦΙΑ θα είναι μεσοσταθμικά 22% χαμηλότερα».

Ειδικότερα:

  • Για μικρές περιουσίες η ανακούφιση θα είναι στο 30%
  • Ο φόρος για τις μεσαίες περιουσίες θα μειωθεί κατά 20%.
  • Για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες η μείωση θα είναι 10%.

Τα πέντε μεγάλα έργα

Εκτός από την κατεδάφιση των φυλακών Κορυδαλλού και τη δημιουργία στη θέση τους ενός μεγάλου πάρκου που θα περιλαμβάνει χώρους άθλησης και πολιτισμού με έμφαση στην καλλιτεχνική δημιουργία των νέων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης προανήγγειλε ακόμη:

1. Ενοποιείται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο δίνοντας νέα ζωή στα Εξάρχεια και την ευρύτερη περιοχή.

2. Κατεδαφίζονται οι φυλακές Κορυδαλλού και στη θέση τους δημιουργείται πάρκο και πολυχώρος πολιτισμού για τους νέους και τους δημότες της περιοχής.

3. Ο απρόσωπες εγκαταστάσεις της ΔΕΘ μεταμορφώνονται σε ένα πρότυπο εκθεσιακό κέντρο με χώρους πρασίνου και τη συνολική αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη.

4. Το Βασιλικό Κτήμα στο Τατόϊ μετατρέπεται σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες.

5. Δημιουργείται Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας στο Κερατσίνι και συγκεκριμένα στο χώρος των παλαιών λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.

Αυτές οι πέντε «κύριες», όπως τις χαρακτήρισε, «παρεμβάσεις στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας απαντούν ταυτόχρονα σε τοπικές αλλά και εθνικές ανάγκες ενώ συνδυάζουν τη βελτίωση της ζωής των πολιτών με την ανάπτυξη της χώρας».

Όπως υπογράμμισε, «τα εμβληματικά αυτά έργα θα ανακουφίσουν εκατομμύρια κατοίκους, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας ενώ θα αλλάξουν πλήρως την εικόνα και της Αττικής αλλά και της Θεσσαλονίκης».

Ενοποιείται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επέκταση και ενοποίηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ένα έργο που όπως υποστήριξε θα αναγεννήσει εξ ολοκλήρου τις γύρω περιοχές αναγεννώντας κυριολεκτικά τα Εξάρχεια, την Πατησίων και την Ομόνοια. «H Αθήνα αποκτά έναν νέο πόλο πολιτισμού και διεθνούς τουριστικού ενδιαφέροντος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αξίζει δε να τονιστεί πως ο πρωθυπουργός δεν στάθηκε μόνο στη εξαγγελία του έργου αλλά προχώρησε ακόμη ένα βήμα πιο πέρα, δείχνοντας ότι οι διαδικασίες βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, ευχαριστώντας το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που θα χρηματοδοτήσει τις πρώτες μελέτες του συγκεκριμένου έργου.

Συνολική ανάπλαση του πρώην Βασιλικού Κτήματος στο Τατόϊ

Είναι ένα μέρος που πολλοί πολίτες επιλέγουν για μια σύντομη απόδραση και έναν περίπατο, ωστόσο έως σήμερα το πρώην Βασιλικό Κτήμα στο Τατόϊ παραμένει αναξιοποίητο. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την πλήρη ανάπλαση του πρώην Βασιλικού Κτήματος στο Τατόι το οποίο θα ανοίξει για τους πολίτες. Θα δημιουργηθεί μικρή ξενοδοχειακή μονάδα, ειδικό μουσείο, ενώ θα λειτουργήσει παράλληλα πρότυπη αγροδιατροφική μονάδα για προϊόντα «ειδικής ετικέτας».

Όσον αφορά δε τους κήπους αυτοί θα αξιοποιηθούν και θα αποκτήσουν διαδρομές περιπάτου, ώστε ο χώρος να αναζωογονηθεί και να καταστεί επιτέλους φιλόξενος για το κοινό.

Διεθνές κέντρο καινοτομίας στη Δραπετσώνα

Σε μητροπολιτικό πάρκο που θα φιλοξενεί αθλητικές αλλά και καλλιτεχνικές δράσεις μετατρέπονται 204 στρέμματα στο Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη και στο ίδιο σημείο ιδρύεται διεθνές κέντρο καινοτομίας σε συνεργασία με μεγάλες επιχειρήσεις τεχνολογίας του εξωτερικού. «Στον χώρο των παλαιών Λιπασμάτων ανθίζουν πλέον ο πολιτισμός και η τεχνολογική πρόοδος».

Αναβαθμίζεται ο χώρος της ΔΕΘ

Ένα έργο που θα αναβαθμίσει και θα προσδώσει νέα αίγλη στον θεσμό της Διεθνούς Έκθεσης αλλά και σε όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ακόμη ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα πάντα με όσα είπε οι εγκαταστάσεις της ΔΕΘ μεταμορφώνονται σε ένα σύγχρονο και διαδραστικό πάρκο πρασίνου που θα δώσει στην έκθεση την αίγλη που της αξίζει για τους ξένους επισκέπτες και την εμπορική και πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.