ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Απειλή χρεοκοπίας για το 20% των τουριστικών ομίλων

Απειλή χρεοκοπίας για το 20% των τουριστικών ομίλων

Κρίση επικών διαστάσεων βλέπουν οι ειδικοί στον κλάδο του τουρισμού. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το 2020 έχει χαθεί οριστικά, ενώ το 2021 θα κριθεί η επιβίωση πολλών τουριστικών μονάδων.

Μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ο Ινγκο Μπούρμεστερ, υπεύθυνος Κεντρικής Ευρώπης στον όμιλο DER Touristik, τονίζει πως «το 2021 θα είναι χρονιά αποφάσεων». Από τον Σεπτέμβριο του 2019 ο κλάδος είχε δεχθεί γερό πλήγμα με τη χρεοκοπία του ομίλου Thomas Cook, ενώ η πανδημία του κορωνοϊού προκαλεί νέες αναταράξεις.

«Μόνον όταν βρεθεί το εμβόλιο θα ανακάμψει η ζήτηση», λέει ο Μπούρμεστερ. «Μέχρι τότε, στόχος μας είναι να σταθεροποιηθεί ο κλάδος, ώστε να μη βρεθούμε μπροστά σε κύμα μαζικών απολύσεων». Πιο αισιόδοξος ο Τόρστεν Κίρστγκες, ειδικός σε θέματα τουρισμού, υποστηρίζει ότι μέσα στο 2021 η κατάσταση θα εξομαλυνθεί κάπως. «Το αργότερο στα επόμενα δύο-τρία χρόνια θα αρχίσουν και πάλι οι κρουαζιέρες και τα ταξίδια σε μακρινούς προορισμούς», εκτιμά ο Κίρστγκες, ο οποίος θεωρεί ότι «μεσοπρόθεσμα η συμπεριφορά του καταναλωτή δεν αλλάζει».

Το ερώτημα είναι βέβαια πόσοι θα καταφέρουν να επιβιώσουν μέχρι τότε. Τα έσοδα καταρρέουν και τα αιτήματα για επιστροφή χρημάτων από τις προκρατήσεις πληθαίνουν, εκτός βέβαια αν ο πελάτης έχει δεχθεί μια απλή αλλαγή της κράτησης για μελλοντική ημερομηνία ή ένα κουπόνι για άλλες υπηρεσίες.

Δύσκολες στιγμές και για τον Ινγκο Λις, ιδρυτή και επικεφαλής του τουριστικού οργανισμού Chamaleon, ο οποίος δηλώνει ότι επενδύει στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με προτεραιότητα στη συνάντηση και αλληλεπίδραση των πολιτισμών, προσφέρει δηλαδή κατά κύριο λόγο ταξίδια σε μακρινούς προορισμούς για ένα μάλλον περιορισμένο κοινό. Ο Λις λέει ότι κάθε μέρα που περνάει βάζει στην επιχείρηση 10.000 ευρώ από το απόθεμα που είχε συσσωρεύσει στις καλές εποχές. «Αυτή η χρονιά έχει τελειώσει, το θέμα είναι τι κάνουμε το 2021», λέει ο ίδιος. «Αυτή τη στιγμή έχουμε περισσότερες κρατήσεις από εκείνες που είχαμε στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019 για το 2020, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται απλώς για αλλαγές κρατήσεων».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτή την τάση επιβεβαιώνει και ο Ινγκο Μπούρμεστερ της DER Touristik: «Συνολικά η ζήτηση θα είναι μικρότερη το 2021: από τις σημερινές κρατήσεις οι περισσότερες είναι αλλαγές παλαιότερων προκρατήσεων», λέει. Κατά την άποψή του, περίπου το 20% των επιχειρήσεων του κλάδου βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα χρεοκοπίας, ενώ μέχρι το 2021 «το ποσοστό θα αυξηθεί στο 50%».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.